Hayatımıza psikolojimiz yön veriyor aslında. İnsanın psikolojisi düzeldi mi hayatı da düzeliyor. Hayatı güzelleştirmek istiyorsak önce kendimizden başlamamız gerekiyor. Önce olumlu düşüncelerle dolduracağız beynimizi, bardağın dolu tarafından bakmayı öğreneceğiz. Sonra fark edeceğiz ki her şey yoluna girmeye başlamış bile… İnsan psikolojisi yaşamın temelinde yer alıyorsa eğer; her insanın az da olsa psikolojiden anlaması gerekiyor. Böylelikle insanların davranışlarını doğru algılayıp çözümleyebiliriz. Psikoloji gündelik yaşamın bir parçası . bizim yalnızca bu parçayı görüp yerine koymamız gerekiyor.
Parçalar yerine oturdukça ise hayat kolaylaşıyor.

İnsan tek başına izole olmuş bir şekilde yaşayamıyorsa, toplumsal yaşam vazgeçilmez bir ihtiyaç ise insanlar arası iletişim kaçınılmaz demektir. Peki, insan ilişkilerinde önemli olan nedir?
Bu sorunun aslında onlarca cevabı olabilir ama en önemlisi anlayıştır. Anlayış ise karşımızdaki insanın psikolojisini kavrayarak olur. Karşımızdaki insanı anlamadan bir santim yol alamayız. İlişkilerimiz çıkmaza girer. Peki anlayışlı olacağız ama nasıl? Dinleyerek. Sosyal hayatında uyumsuz olan insanların davranışlarına biraz dikkat edersek az dinlediklerini görürüz. Çünkü anlamak, dinlemek ile başlar. Karşımızdaki insanı sadece jest ve mimiklerine tavrına bakarak değerlendiremeyiz. Böyle bir değerlendirme eksik olur, önyargılı olur. Dinleyip anladıktan sonra yapılan değerlendirme daha doğrulayıcıdır.
Anlayış ne kadar önemliyse anlayabilmemiz için kendimizi karşımızdakinin yerine koymamızda o kadar önemlidir. Nitekim empati kuruyor olmak ve bunu karşımızdaki insana hissettirmek (tabi doğru cümlelerle) kuracağımız ilişkinin yönünü değiştirecektir.
Anlayış ve empati ilişkilerde iki kilit kavram. kilidi açmak içinse anahtara ihtiyaç vardır.işte bu anahtarda bana kalırsa saygıdır. Karşımızdaki insana öncelikle saygı duyacağız kim olduğuna ne iş yaptığına bakmadan insan olduğu için saygı göstereceğiz. Saygı ise beraberinde anlayışı getirecek derken zincirin halkaları bir bir oluşacak… Ve birbirini anlayan insanlar toplumu güzelleştirecek.