Kışın sıkça şikayet edilen burun tıkanıklığının nedenlerini merak ettim ve sizlerle paylaşmak istedim.Buyrun..

Yapısal sebepler: Burnun ve ince bir kıkırdaktan oluşan ve burnu iki ayrı bölüme ayıran 'burun septumunun' bozuklukları tıkanıklıklara sebep olur. Genellikle insanın hayatında geçirdiği herhangi bir kaza sonucu oluşurlar. Yeni doğan bebeklerin yüzde 7 'sinde doğum sırasında burun zedelenmesi olabilmektedir. Çocuklarda en sık rastlanan burun tıkanıklığı sebebi geniz etinin büyümesidir. Geceleri sesli nefes alırlar, hatta horlarlar. Dişlerinde de bozukluklar söz konusu olabilir. Operasyonla alınmaları önerilir.


Enfeksiyon: Bazı virüsler burun yoluyla bulaşır. Virüs bir kere buruna yerleşince vücutta bulunan 'histamin' adında bir kimyasal maddenin salgılanmasına sebep olur. Bu madde ile buruna giden kan miktarında belirgin bir artış gözlenir. Burun zarları şişer. Antihistaminikler ve dekonjestanlar bu şikayetlerin azaltılması için kullanılabilir. Virüs enfeksiyonları sırasında burnun ve sinüslerin bakteri enfeksiyonlarına olan direnci azalır. Burun akıntısı berrak görünümünden sarı veya yeşile dönerse, bu bakteriyel enfeksiyonu gösterir ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.


Alerji: Saman nezlesi burnun, yabancı bir cisim, polen, ev tozu, hayvan atıkları veya ev tozundaki bazı parçacıklara karşı gösterdiği tepkidir. Alerjik hastalarda da, soğuk algınlığında olduğu gibi, vücutta histamin salgılanmasına sebep olan parçacıklar burnu tıkar. Antihistaminik ilaçlar histaminin etkisini önleyerek şikayetleri ortadan kaldırılabilir.


Vazomotor Rinit: Burun zarları genişleme ve daralma yeteneği olan atar damar, toplar damar ve kılcal damarlara sahiptir. Alerjik bir atakta ya da kişi soğuğa maruz kaldığında, kan damarları genişler ve burun tıkanır. Stres, tiroid fonksiyonlarında yetersizlik, hamilelik, bazı tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları da kan damarlarının genişlemesine yol açabilir.


alıntı