Yaşam tarzına dikkat

Dünya Sağlık Örgütü uyarıyor: Ulusal önlemler alınmazsa, 2015'e kadar, 70 yaş altı 36 milyon insan ölecek. Sebep ise yaşam tarzına bağlı hastalıklar...

Yaşam tarzına bağlı hastalıklardan kaynaklanan ölümler, 2015 yılına kadar iki katına çıkabilecek. Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) yapılan açıklamaya göre, her yıl 17 milyon insan büyük ölçüde önlenebilir kronik hastalıkların yarattığı küresel salgına kapılıp hayatını kaybediyor ve bunlar dünyadaki ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor.

DSÖ'nün Batı Pasifik bölgesel komite başkanı Shigeru Omi "Bu hastalıkları önlemek için acilen ulusal önlemler alınmazsa, 2015'e kadar 36 milyon insan hayatını kaybedecek ve ölenlerin yarısı 70 yaşın altındakiler olacak" dedi.

Hareketsizlik tehlike yaratıyor

Listenin üst sıralarında kardiyovasküler rahatsızlıklar (özellikle kalp hastalığı ve kalp krizi), kanser, kronik solunum rahatsızlıkları, diyabet ve obezite var. Bu hastalıklara en çok sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve sigara kullanımı neden oluyor.

Güney Kore'de toplanarak çözüm yollarını tartışan, DSÖ Batı Pasifik Bölgesel Komitesi başkanı Omi'ye göre sorunu çözmek için her ülkede, tüm toplumu saran, hükümetin ve özel girişimlerin, sivil kuruluşların dahil olacağı çalışmalar yapılmalı. DSÖ 2005'te, kronik hastalıklardan meydana gelen ölümleri 2015'e kadar, her yıl yüzde 2 düşürmek için proje başlatmıştı.

Radikal