DOMUZ GRİBİ ALARMI !


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

DOMUZ GRİBİ ALARMI !

  • #1
    TURKUAZ-E - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Nereden
    BURSA
    Mesajlar
    3,548
    @TURKUAZ-E



    DOMUZ GRİBİ ALARMI !







    Dünya domuz gribi salgınıyla boğuşurken Aralık ayından itibaren salgının Türkiye`de de baş göstermesi bekleniyor. Domuz gribine karşı alarma geçen Sağlık Bakanlığı önlemleri artırdı.

    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, basın kuruluşlarının yetkileriyle bir araya geldiği toplantıda,domuz gribi salgına karşı alınan önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, olası bir domuz gribi salgınına karşı Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyelerine göre hareket ettiklerini belirterek, olası bir salgının başlama tarihi ve hızı dikkate alınarak okulların tatil edilebileceğini ifade etti. Kuzey yarım küredeki salgının güney yarım küredeki gibi bir seyir izlemesi halinde, Türkiye`de 150-200 kişinin hayatını kaybedebileceğini ifade eden Akdağ, Milli Eğitim Bakanlığı ile bir çalışma yürüttüklerini olası bir salgın durumunda eğitim-öğretimin aksamaması için televizyonla uzaktan eğitimin devam ettirilmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.
    Akdağ, `Salgının aşı ellerine ulaşmadan başladığı ve okullarda hızla yayılma eğilimi gösterdiği` varsayımından yola çıkmaları halinde, yayılmayı önlemek için okulların kapatılabileceğini bildiren Akdağ, Milli Eğitim Bakanlığı ile bu konuda yaptıkları görüşme doğrultusunda yarı yıl tatilinin erkene alınabileceğini veya uzatılabileceğini sözlerine ekledi.


    DOMUZ GRİBİ AŞISI GELİYOR
    Sağlık Bakanı Akdağ, Ekim ayındaki ilk partiyle 1 milyon 800 bin doz domuz gribi aşısı geleceğini,Kasımda 3 milyon 550 bin, Aralıkta 12 milyon 750 bin, ocakta 6 milyon 250 bin,Şubatta ise 11 milyon doz domuz aşının Türkiye`ye ulaşmasının planlandığını bildirdi. Sağlık Bakanı Akdağ,hacı adaylarının aşılanmasıyla ilgili olarak da bilgiler verdi. Aşı ruhsatı aldıktan sonra ilk aşılanacak grubun içinde hacı adaylarının bulunduğuna işaret eden Akdağ, ruhsat aşamasının yetişmemesi halinde bu kişileri Suudi Arabistan`da aşılayacaklarını, uygulama için Suudi yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
    - Aşı ilk kimlere yapılacak?
    Bilimsel heyetimizin tavsiyesi ve Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarına uyacağız. Öncelikli grup, hamileler; 3-6 yaş arası çocuklar; kalp, akciğer gibi bağışıklık sistemi açısından problemi olanlar; itfaiyeci, kolluk kuvvetleri gibi stratejik kamu görevlileri olacak.

    - Salgına karşı gündelik hayatta neler yapmalıyız?
    Ellerle hastalığın yayılma hızı çok artıyor. Toplu olarak bulunduğumuz yerlerde, kapı kolları, asansör düğmeleri ve tırabzanlardan ele virüsler bulaşıyor. Böyle temasların ardından, el sıkıştıktan sonra elimizi, ağzımıza burnumuza götürmeden iyice yıkamalıyız. Bazı ülkelerde öpüşme yasaklandı. Türkiye'de virüs yayılmış değil. Virüs yayılırsa, o zaman öpüşme adetinden, el öpme adetinden bir müddet vazgeçmemez gerekebilir. Duruma göre gündeme getireceğimiz önerilerimiz var.

    - Domuz gribine yakalanan kişi ne yapmalı?
    Hafif, ayakta geçirenlere tavsiyemiz, daha çok evinde vakit geçirsin, topluma çıkıp, etrafına yaymasın, öksüren, hapşıran, aksıran mendil kullansın, mendili çöpe atsın, ellerini yıkasın, etrafına bulaştırmasın. Yüksek ateş, nefes almakta güçlük olursa hastaneye gitmeli ve orada tedavisi yapılmalı.
    alıntı
    Benim sana verebileceğim
    çok şey yok aslında...
    çay var içersen
    ben var seversen
    yol var gidersen...





    ...ßen ßeni ßırakırsam
    Sen ßeni ßırakma YARAB...
    ♥ ♥ ♥ ♥

  • #2
    Kübra AKÇİMEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Haziran.2009
    Nereden
    umut şehrii
    Mesajlar
    16,879
    @Kübra AKÇİMEN







    Gerçekteen korunmak gerek domuz gribinden ...paylaşım için teşkkürler

  • #3
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU







    oooff ya 2 gündür habelerde hep dönüyor
    aşı sadece 24 yaş altında olanlara vurulucakmış..
    okullar bile tatil olabilir diyorlar..
    Önemli olan ELLERİMİZİ SIK SIK YIKAMAK..
    herkesin en baş korunma yöntemi bu olmalıymış..
    teşekkürler bilgilendirmen için canım
    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #4
    Selma Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    çorum
    Mesajlar
    22,939
    @Selma Hoca







    bilgilendirme için teşekkürler..

  • #5
    gulcinnnnn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Mayıs.2009
    Nereden
    İSTANBUL BOSTANCI artık izmir :(
    Mesajlar
    8,706
    @gulcinnnnn







    teşekkürler canım

  • #6
    Meryem DURMUŞ (ermer) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    BOLU-SAMSUN-ELAZIĞ ŞİMDİ DE ÜNYE :)))
    Mesajlar
    9,925
    @Meryem DURMUŞ (ermer)







    haberlerde dinledim bende.. yumurtaya ve grip aşısına alerjsi olanlara domuz gribi aşısı vurulmayacakmış...

    24 yaş altını duymamıştım ama...

  • #7
    Tuba KALAYCI (tuba07-1903) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10.Mart.2009
    Nereden
    Şanlıurfa
    Mesajlar
    3,912
    @Tuba KALAYCI (tuba07-1903)







    Soluduğumuz havaya çok dikkat etmeliyiz...El temizliğine de aynı oranda dikkat etmeliyiz.
    Kesinlikle ağzımıza hatta yüzümüze götürmemeliyiz..Sürekli el yıkıyordum zaten bu haberlerden sonra sudan çıkmayacak elim
    Dışardaysanız ve el yıkayacak bir ortam yoksa ıslak mendil kullanın arkadaşlar..Toplu kullanılan yerler adeta mikrop yuvaları..

  • #8
    TURKUAZ-E - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Nereden
    BURSA
    Mesajlar
    3,548
    @TURKUAZ-E







    ben teşekkür ederim arkadaşlar...evet gerçekten çok önemli bir konu yaş sınırlaması benimde dikkatimi çekti doğrusu24 yaş üstü olan insanlar nolucak peki bu insanların bu hastalığa yakalanma riski dahamı az,bu beni tedirgin etti açıkcasıALLAH hepimizi korusun inşallah...
    Benim sana verebileceğim
    çok şey yok aslında...
    çay var içersen
    ben var seversen
    yol var gidersen...





    ...ßen ßeni ßırakırsam
    Sen ßeni ßırakma YARAB...
    ♥ ♥ ♥ ♥

  • #9
    Handan Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Kayseri
    Mesajlar
    19,326
    @Handan Hoca



    Akdağ: Gerekirse okullar kapatılır





    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribinde yayılmayı önlemek için okulların kapatılabileceğini, yarıyıl tatilinin erkene alınabileceğini belirtti

    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi aşısında ruhsat aşamasının zamanında tamamlanamaması halinde hacıları Suudi Arabistan’da aşılayacaklarını açıkladı. Akdağ, ekim ayında ilk partisi alınması planlanan aşıda ciddi yan etki tespit edildiği takdirde aşılamadan vazgeçilebileceğini ifade etti. Akdağ, gerekli görülürse okulların kapatılabileceğini de söyledi.

    Dün basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Akdağ, domuz gribine karşı alınan önlemlerle ilgili bilgi verdi. Salgınla ilgili sunumda, dünyada hastalığa bağlı teyitli vaka sayısının 340 binin üzerinde, ölüm sayısının da en az 4 bin 100 olduğu bildirildi. Türkiye’de görülen 472 vakanın 157’sinin virüsü yurtiçinde, 315’inin virüsü yurtdışında aldığı açıklandı.

    5 bin kişi hayatını kaybedebilir

    Hastalığın şu anki seyrine göre, hiç aşı yapılmaz ve tedbir alınmazsa Türkiye’de 21 milyon kişinin hastalanacağı, 5300 kişinin hayatını kaybedebileceği, dolaylı kayıplar hariç salgının toplam maliyetinin 1.1 milyar TL olacağı öngörüsünde bulunuldu. Risk gruplarına aşı yapılır ve gerekli tedbirler alınırsa 1.8 milyon kişinin hastalanacağı, 400 kişinin hayatını kaybedebileceği, salgının maliyetinin 640 milyon TL olacağı belirtildi. 2.5 milyon kutu antiviral ilaç ve 400 bin adet sağlık personeli koruyucu kiti stoklandığı ifade edildi. Aşılar üç ayrı firmadan temin edilecek. Ocak başına kadar 48 milyon aşı siparişinin yüzde 35’i teslim edilecek ve aşılar ücretsiz yapılacak.

    Akdağ, yayılmayı önlemek için okulların kapatılabileceğini, yarıyıl tatilinin uzatılabileceğini, TV ile devam ettirilmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.


    ------------------------------------------------------------------------

    Sağlık Bakanlığı, aralık ayında Türkiye'de de etkili olması beklenen domuz gribi salgınına karşı teyakkuza geçti. Bakan Recep Akdağ, önlem alınmazsa Türkiye'de 5 bin 300 kişinin hastalıktan ölebileceği uyarısını yaptı. Aşılama yapılsa bile 400 kişinin ölebileceği düşünülüyor

    Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 'Domuz gribi' olarak adlandırılan H1N1 virüsü salgını uyarısı üzerine teyakkuza geçen Sağlık Bakanlığı tüm Türkiye'de bir aşılama ve bilinçlendirme kampanyası başlatıyor.

    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ankara'da bürokratlarıyla düzenlediği basın toplantısında aralık ayında Türkiye'ye sıçraması öngörülen salgına yönelik senaryoları ve aldıkları tedbirleri şöyle açıkladı:

    ARALIKTA KAPIDA ŞUBATTA ZİRVEDE

    H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribinin aralık ayında Türkiye'de yayılmaya başlayıp şubat-mart aylarında zirve yapması bekleniyor. Kuzey yarımkürede milyarları bulan sayıda insan bu kış hastalığa yakalanacak.

    43 MİLYON DOZ AŞI İÇİN İMZALAR ATILDI

    Salgına karşı önlem olarak bakanlık 43 milyon aşı alımı için sözleşme imzaladı. Bunun için Maliye Bakanlığı'ndan 500 milyar YTL ödenek istendi. Aşının yüzde 95 oranında başarı sağlaması bekleniyor. Üç ayrı firma ile 25 milyon, 15 milyon ve 3 milyon doz olmak üzere sözleşmeler imzalandı. Aşılar ücretsiz uygulanacak.

    KABİNE DE AŞILANACAK

    Sağlık, güvenlik, belediyecilik gibi temel hizmetlerde çalışan kamu görevlileri de öncelikli olarak aşılanacak. Bakan Akdağ sağlık personeli olduğu için aşılanacak. Akdağ bir soru üzerine aşılamanın Bakanlar Kurulu üyeleri için de geçerli olduğunu söyledi.

    HASTANE VE OKULDA TOPLU AŞILAMA

    İlaç şirketleri yoğun talep nedeniyle eczanelere aşı veremiyor. Aşılama, okullar ve işyerlerinde toplu olarak yapılırken, sağlık kurumlarında da yapılabilecek.

    SİNEMA, TİYATRO, SPOR KARŞILAŞMASINA İPTAL

    Salgının yoğun olduğu dönemlerde sinema, tiyatro ve spor gibi toplu izlenen etkinlikler de iptal edilebilecek.

    TÜRKİYE'DE ŞU ANA KADAR ÖLEN YOK

    Meksika'da ortaya çıkan ve Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'da ölümlere yol açan domuz gribinin bulaşıp hasta ettiği insanlar arasındaki ölüm oranı binde 1. Türkiye'de bugüne dek 472 vaka tespit edildi. Bunların 315'inin ülkeye dışarıdan girdiği 157'sinin de yurt içinde enfekte olduğu tespit edildi. Türkiye'deki vakalarda ölen kişi yok.

    ÇOĞU HASTA SÜRECİ AYAKTA GEÇİRECEK

    Hastaların çoğu grip sürecini evde izole olarak geçirebilecek. Hastaneye başvurmak için solunum sorunları önemli bir belirti sayılacak. Hafif seyredenlere evde izole olup atlatma öneriliyor. Ancak kendisini ya da çocuğunu iyi görmeyenlere de 'hastaneye gidin' önerisi yapılıyor.

    MÜCADELE İÇİN DAİRE BAŞKANLIĞI

    Sağlık Bakanlığı, salgın ile mücadele için H1N1 Pandemi Daire Başkanlığı kurdu. Ayrıca Sağlık Bakanlığı Bilgi Merkezi '184 SABİM' hattı 24 saat esasına göre çalışmaya başladı. Bütün çalışmaları Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan'ın yönlendirmesi kararlaştırıldı. SAKOM internet sitesinde irtibat kurulabilecek bütün yetkililerin telefon numaraları yayınlandı.

    ÖPÜŞME OUT, UZAKTAN SELAMLAŞMA IN

    Şu anda değil ama salgın riski olan aralık ayından itibaren tokalaşma, sarılma, öpüşme gibi selamlaşma yöntemlerine son verilmesi gerekecek. Bunun yerine uzaktan selamlaşma yöntemleri kullanılabilecek. ANKARA

    ÖNCE HAMİLELER VE ÇOCUKLAR

    AŞIlar Türkiye'ye gelir gelmez, hastalığa yakalanma risk grupları olan hamileler ve çocuklara yapılacak. 6 aya kadar aşı yapılmayacak. Ancak 6 aydan küçük bebeklere bakanlar, aşılanacak. 6 aydan 24 yaşa kadar olan kesim aşılanacak. 10 yaş altındakilere iki doz halinde, üstündekilere ise tek doz olarak aşılama yapılacak. İlköğretim ve liselerde toplu aşılama yapılacak. Ayrıca 65 yaş üstü de aşılanacak. 24-65 yaş arasında ise aşılama planlanmıyor. Ekim ayında ilk gelen aşılardan hacı adayları da yararlanacak.

    TÜRKİYE ERKEN ALARMA GEÇTİ

    Bakan Akdağ'a göre Türkiye, önlem alma kapasitesi bakımından ABD'nin de ilerisinde. O nedenle aşıların temininden itibaren zamanla yarışılarak salgının zirve yapması beklenen şubat ayı öncesinde risk gruplarının tamamına yakınının aşılanması sağlanacak. Bu dönemde 24 milyon aşının yapılması hedefleniyor.

    BİRİNCİ ÖNLEM ELLERİ YIKAYIN

    Vİrüsten korunmanın en temel yolu elleri bol sabunla ve bol suyla sık sık yıkamak. Hapşırırken ya da öksürürken de ağzı ve burnu kapatacak şekilde mendil kullanılması da öneriliyor.

    OKULLARA ARA VERİLEBİLİR

    SALGIN başladığına kanaat getirilen yerlerde okullar 4 ile 12 hafta arasında ara verilmesi gündeme gelecek. Salgının yoğunlaşma dönemine göre sömestr tatili erkene çekilebilecek ya da ileriye atılabilecek.

    GRİP AŞISI YETMEZ

    DOMUZ gribi mevsimsel gripten farklı olduğu için grip aşısı olanların da yeni domuz gribi aşısını yaptırması gerekiyor. İki aşının aynı anda yapılması mümkün. Hastalığa yakalandıktan sonra ise aşıya gerek yok.

    5 BİN 300 KİŞİ ÖLECEK

    - Türkiye'de aşılama ve diğer önlemler alınmazsa bu kış 21 milyon kişi domuz gribine yakalanabilecek.

    - Bunun 8.8 milyonun hastanelere başvurması

    ve 15 bin 500'ünün yoğun bakım hizmeti alması öngörülüyor.

    - Bu kötümser senaryoya göre Türkiye'de domuz gribinden ölüm vakası sayısı 5 bin 300'lere ulaşabilecek.

    400 KİŞİ ÖLECEK

    - Aşılama ve yayılmaya karşı diğer önlemler alınırsa enfeksiyon sayısı

    1.8 milyon hasta ile sınırlı tutulabilecek.

    - Bunun 750 bininin hastanelere başvurması bekleniyor. Tahmin edilen

    yoğun bakım hasta sayısı bin 200.

    - Sağlık Bakanlığı'na göre bu vakalardan 400'ünün de ölümle sonuçlanabileceği tahmin ediliyor. Bakanlık süreci hızlandırıyor.

    AA

  • #10
    Burcu Yeşilyayla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    1,066
    @Burcu Yeşilyayla







    Tedirginim açıkcası bu aşı için, ilk kez uygulanacak, yan etkileri iyice araştırıldı mı, kaç kişi de denendi? Biraz daha bilgilendirilmeliyiz bence.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Domuz
      Konu Sahibi Gülbin HİCRİ Forum Diğer-Karışık Artık Materyal Etk.
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 10.Nisan.2012, 23:04
    2. tabaktan domuz
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum Tabak, Bardak ve Kapak Etk.
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 17.Şubat.2011, 20:11
    3. KESİLİP ODAYA KONAN SOĞAN GRİBİ ÖNLÜYOR
      Konu Sahibi Emel Hoca Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 19.Aralık.2010, 09:07
    4. bir bu eksikti oda tam oldu arkadaşlar yeni virüs KEÇİ GRİBİ
      Konu Sahibi alicebeg Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 25.Aralık.2009, 19:57
    5. Cevap: 2
      Son Mesaj : 28.Ekim.2009, 17:46

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş