Yeterli anne sütü alamayan çocuklar, kızamık hastalığını daha zor atlatıyor. Mevsim itibarıyla çocuklarda kızamık hastalığının sık görüldüğünü belirten Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Halit İmdat, kalıcı özür bırakan, hatta öldürücü olabilen bu hastalığa karşı anne-babaları uyardı. Dr. İmdat, "Kızamık hastalığına karşı çocuklarınızı mutlaka aşılattırın." çağrısında bulundu.Kızamığın çocukluk çağının en yaygın bulaşıcı hastalığı olduğunu dile getiren Dr. İmdat, kızamık hastalığının ülkemiz gibi ılıman iklimin hakim olduğu ülkelerde kış sonu ve ilkbahar başında salgınlara sebep olduğunu belirtti. Dr. İmdat, kızamık hastasının hapşırma veya öksürmesi sonucu havaya bıraktığı virüslerin burun ve ağız yolundan solunan hava ile alınması ile kolayca bulaşabileceğini hatırlattı. Ateş ve öksürüğün başlamasından önceki 1-3 gün bulaştırıcılığın en yükseğe çıktığı zaman dilimini oluşturduğuna dikkat çeken Dr. İmdat, döküntüler başladıktan sonra bulaştırıcılık hızının azalacağını ifade etti.

Kızamık enfeksiyonu kapan hastalarda 10-12 günlük bir süreden sonra yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde sulanma, sert ve kuru öksürüğün görüleceğini söyleyen Dr. İmdat, "Bu dönem oldukça bulaştırıcıdır. Döküntüler başlamadan önce ağız mukozasında kırmızı zemin üzerinde serpilmiş tuz taneleri şeklinde lekeler görülebilir. Bu belirtilerden 2-4 gün sonra kulak arkası ve yüzden başlayan küçük kırmızı döküntüler ortaya çıkar. Döküntüyle beraber ateş çok yükselir. Döküntüler 2 veya 3' üncü gün en üst düzeye çıkar ve 3-7 gün içinde solmaya başlar. Döküntüler solarken ciltte soyulmalar olabilir. Döküntü den başka öksürük, eklem ağrıları olabilir." dedi.

KIZAMIKTAN KORUNMANIN TEK YOLU AŞI

Beklenmeyen durumlara sebep olan kızamık hastalığının çocuklarda 3 hafta ve daha uzun süre öksürükle seyreden zatürre, ishal, hepatit, apandisit ve orta kulak enfeksiyonlarına sebep olabileceğini kaydeden Dr. İmdat, "Bu tür komplikasyonlar beslenmesi bozuk, yeterli anne sütü almayan çocuklarda daha sık görülür. Kızamığın en ciddi komplikasyonu virüsün beyin dokusuna yerleşerek oluşturduğu hastalıklardır. Bunlardan en sık görülen ateşli dönemde ateşe bağlı ateşli havaledir. Ateşli havale sık görülmesine rağmen sekel bırakmadan iyileşir. Seyrek görülen fakat ciddi, kalıcı özür bırakan, hatta öldürücü olabilen, kızamıktan yıllar sonra ortaya çıkarak ölümle sonuçlanan hastalıklara yol açabilir." dedi. Kızamık hastalığından korunmanın tek yolunun aşı olduğuna vurgu yapan Dr. İmdat şöyle konuştu: "Bebekler anneden geçen koruyucu antikorlar ile 6-9 aya kadar korunurlar. Bu nedenle 9'uncu aydan önce aşı yapılması önerilmez. Aşı dokuzuncu ayda yapılırsa koruyuculuğu yüzde 80-86 civarında olur. Yaş ilerleyip anneden geçen antikorlar azaldıkça etkinliği artar. On ikinci ayda aşı yapılırsa yüzde 90'ın üzerinde koruyucu olur. Kızamığın tedavisi yoktur. A vitamini verilmesi hastalığın şiddetini ve kızamığa bağlı ölümleri azaltmaktadır. Hastalık esnasında destekleyici tedavi çok önemlidir. Anne sütü alan düzenli ve dengeli beslenen çocuklarda hastalık hafif seyreder."



memurlarnet