Kızamığı elimine edeceğiz


Aşılama ile artık bir çok hastalık görülmüyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de aşılama çalışmalarıyla bir çok hastalığın artık görülmediğini belirterek, ''Kızamığı Avrupa'da elimine eden ilk ülke olacağız'' dedi.

Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Çalıştayına katılan Akdağ, Batılıların ''Sağlığın promosyonu'' şeklinde ifade ettiği, sağlığın geliştirilmesinin, ''bireyin kendi sağlığını koruması konusunda farkındalık ve davranış değişikliği yaratılması'' anlamına geldiğini bildirdi.

Çalıştaya YÖK, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve diğer ilgili kesimlerden uzmanların katıldığını kaydeden Akdağ, Türkiye'de yürütülen Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık göstergelerinde önemli iyileşmeler meydana geldiğini, vatandaş memnuniyetinin arttığını anlattı.

Anne ve bebek ölümlerinde önemli düşüşler olduğunu, ortalama yaşam süresinin yükseldiğini ifade eden Akdağ, sağlığın geliştirilmesi konusuna önem verdiklerini, bunun için de bakanlıkta bir daire kurduklarını belirtti.

Hareketli yaşamın önemli olduğunu, ancak Türk toplumunun yeterince hareket etmediğini kaydeden Akdağ, bu konuda bir strateji geliştirilerek hayata geçirilmesinin planlandığını açıkladı. Akdağ, kalp ve ruh sağlığı, diyabet gibi rahatsızlıklara karşı eylem planları hazırlandığını da belirtti.

Ülkede tifo, sıtma ve kızamık gibi hastalıklara karşı yürütülen mücadeleyle ilgili bilgi veren ve aşılama sayesinde bir çok hastalığın artık görülmediğini bildiren Akdağ, ''Kızamığı Avrupa'da elimine eden ilk ülke olacağız. Bütün bu gelişmeler aşılama konusunda uyguladığımız doğru politikaların sonuçları. Sıtmanın ülkemizde elimine edildiğine dair de Dünya Sağlık Örgütüne başvuracağız'' dedi.

Meme kanserine karşı ülke genelinde ücretsiz tarama çalışması yürüttüklerini, ama başvuruların yetersiz olduğunu anlatan Akdağ, burada farkındalığın öneminin bir kez daha ortaya çıktığına dikkati çekti.

Tıp eğitiminde farkındalık konusunda yeni bir düzenleme yapılmasında fayda olduğuna işaret eden Akdağ, klasik eğitimin kendilerini güncelin uzağına atmaması gerektiğini belirtti.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl de, uyuşturucuyla mücadele için hukukçularla bir çalışma yürüttüklerini belirterek, bu konuda eğitimin önemine dikkati çekti.

AA