Öksürüğü küçümsememek gerekiyor çünkü çoğu zaman önemsenmeyerek “nasıl olsa kendi kendine geçer” denilen öksürük önemli bir hastalığın belirtisi olabiliyor.

- Öksürüğün en çok soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklandığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Hişam Alahdab, "Öksürüğe yol açan diğer en sık karşılaşılan nedenler; allerjik rinitler, kronik geniz akıntıları, sinüzit, astım, kronik bronşit, alerjik öksürükler ve reflüdür. Akut öksürükle beraber, ateş, pas renkli balgam çıkarma, göğüs ağrısı, bazen bir pnömoninin (zatürre) göstergesi olabilir" dedi.

Öksürüğün her zaman önemsenmesi gerektiğini vurgulayan ve öksürüğün sıradan bir durum gibi algılanmaması gerektiğini belirten Alahdab, şöyle devam etti:

Özellikle balgamın veya kanamanın, nefes darlığının veya hırıltının eşlik ettiği öksürük olması durumunda mutlaka hekime başvurmalı. Üç haftadan daha uzun süren öksürükler artık akut sayılmadığı için ileri araştırmayı gerektirir. Balgamlı öksürük genellikle solunum yollarının iltihaplandığı hastalıklarda görülür. Bu iltihaplar akut bronşit, zatürree, tüberküloz gibi hastalıklarda mikrobik veya astım kronik bronşit veya bronşektezi gibi hastalıklarda mikrobik olmayan iltihaplar olabilir. Bazen öksürük kanlı balgam çıkarma ile birlikte de olabilir. Bu durumun en sık nedeni akut bronşit olmakla beraber, akciğer kanseri, bronşektazi veya verem gibi önemli bir hastalığın bulgusu olabilir.

SIRADAN BİR DURUM GİBİ ALGILANIYOR

Hastalar bazen öksürüğü önemsemeyebilir. Özellikle sigara içenlerde kronik öksürük hastalık belirtisi değil, sigara içmenin neden olduğu sıradan bir durum olarak algılanır. Halbuki, sigara içenlerde kronik öksürük ve balgam çıkarma sigaraya bağlı kronik bronşit belirtileridir.

SİGARA VE ÖKSÜRÜK İLİŞKİSİ

Sigara içen kişilerde balgamlı olan öksürük sık görülür. İşin kötüsü, sigara tiryakileri bu duruma alışmışlardır. Bunu ‘sigara öksürüğü’ olarak adlandırarak fazla önemsemezler. Aslında bu çok tehlikeli bir durumdur. Zaten kronik bronşit, amfizem ve akciğer kanseri gibi önemli akciğer hastalıkları için risk taşıyan sigara tiryakilerinde, tanıda gecikmenin önemli nedenlerinden biri de öksürüklerini benimsemiş olmalarıdır. Vurgulamak gerekir ki, sadece sigara içmek değil, sigara dumanına maruz kalmak da sağlığa ciddi zararlar verir. Anne ve babanın sigara içtiği evlerde yaşayan çocukların önemli bir kısmında kronik öksürük görülür.

EN SIK GÖRÜLEN KRONİK ÖKSÜRÜK NEDENLERİ

Birçok araştırma geniz akıntısını, kronik öksürüğün en sık görülen nedenlerinden birisi olarak gösteriyor. Hastalar boğazda akıntı, sıkça boğaz temizleme ihtiyacı, boğazda gıcık hissinden şikâyet ediyor. Bu tarz sıkıntılar yaşayan hastaların bazıları, yakın geçmişte bir üst solunum yolu enfeksiyonu yaşamış olabiliyor. Kronik öksürük nedenlerinden en önemlilerinden birisi de astımdır. Öksürük, bazen astımın tek bulgusu olarak ortaya çıkabilir. Bunun dışında sigaraya bağlı kronik bronşit, bronşektezi, tüberkülozis, reflü ve daha az sıklıkla akciğer kanseri nedeniyle olabilir.

MİDE HASTALIKLARIYLA BAĞLANTI VAR MI

Kronik öksürüğün en sık rastlanan üç nedeninden biri reflüdür. Hastada öksürükle birlikte mide yanması, ekşime, ağza acı su gelmesi gibi reflü belirtileri her zaman görülmeyebilir. Mideden yemek borusu yolu ile asidik mide içeriği gırtlağı ve bazen bronşları tahriş ederek kronik iltihaplanmaya ve öksürüğe neden olabilir. Bunu tek belirtisi öksürük olabilir.

TEDAVİDE KULLANILAN YÖNTEMLER

Tedavi edilmeyen öksürük, her şeyden önce daha fazla ve şiddetli öksürüğe neden olabilir, başka bir ifadeyle “öksürük öksürüğü arttırır”. Öksürüğü takiben baş dönmesi, geğirme, mide bulantısı ve kusma görülebilir. Kaburga kemiklerinde kırık, kas yırtılmaları, bel kemiğinde çökme kırıkları, pnomotoraks (akciğer zarları arasına hava birikmesi), idrar kaçırma, öksürüğün diğer komplikasyonlarıdır.

Nedeni saptanan öksürüklerin tedavisinde, büyük oranda başarı elde edilebiliyor. Dolayısıyla tüm diğer hastalıklarda olduğu gibi nedene yönelik tedavi uygulanması en doğru yöntemdir. Ancak öksürük rahatsızlık verici ve konfor bozan bir durum olduğu için, nedene yönelik tedavi uygulamaları yanında, öksürüğü kesmeye yönelik tedaviler de hekim tarafından uygulanabilir.

GEREKSİZ YERE ŞURUP KULLANMAYIN

Toplumda yaygın olarak kullanılan öksürük şurubu konusunda dikkatli olmak gerekir. Her şeyden önce öksürük şurubu olarak bilinen bu ilaçlar çok çeşitlidir. Her biri değişik etken maddeler içerir. Birçoğu soğuk algınlığına yönelik etken maddelerin birleşiminden oluşurken, bazıları balgam sökücü etkiye, bazıları da öksürük kesici etkiye sahiptirler. Sonuç olarak; biz öksürük şuruplarının, hekim tarafından önerilmedikçe kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Örneğin kuru bir öksürükte kullanılan balgam sökücüler öksürüğü artırabilir. Öte yandan balgamlı bir öksürükte öksürük kesici ilaçlar kullanılırsa balgamın atılmasına engel olabilir.


-memurlarnet-