Makarna Şişmanlatır Mı?

Makarna, ekmeklik buğdaydan daha koyu renkli, protein açısından daha zengin bir buğday türü olan durum buğdayından yapılıyor. Ülkemizde makarnanın unlu bir gıda olduğu düşünülse de, gerçekte saf irmikten üretiliyor. İrmik su ile yoğrulan hamur kalıptan geçirilerek, biçimlendiriliyor ve kurutuluyor. 7’den 70’e herkesin severek tükettiği düşük enerji içeren, yüksek besin değerine sahip makarnayla ilgili bilgi verem Beslenme ve Diyet Uzmanı Turgay Köse, ülkemizde makarna tüketiminin yıllık 5.2 kg olduğunu söyledi. Köse, ülkemizde makarnanın kilo aldırdığına dair yanlış bir inanış olduğunu halbuki makarnanın şişmanlatmadığını belirtti.

Besleyici değeri yüksek
100 gr. pişmemiş makarna 355 kkal. enerji, 77 gr. karbonhidrat, 11 gr. protein, 0.3 gr. yağ içeriyor. Bunun yanında folik asit, niasin, A, B1 ve B2 vitamini ile demir, kalsiyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi mineraller de bulunduruyor. Dolayısıyla makarna düşük enerji içermesine rağmen besleyici değeri son derece yüksek bir besin. Ancak makarnaya eklenen yağ ve/veya soslar onun enerji içeriğini olumsuz etkileyebilir.

Diyetsiyenler makarnayı öneriyor
Makarna kompleks karbonhidrat ve düşük oranda yağ içeriği ile diyetisyenlerin beslenme programlarında sıklıkla tercih ettiği ve haftada en az 2 - 3 kere yenilmesini önerdiği bir besin maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Börekten salataya, ana yemekten garnitüre kadar birçok yerde kullanılan makarnanın domates, biber, fesleğen, süt, yumurta, soya, vitamin gibi çeşni içeren ve kepekli alternatiflerinin üretilmesi pazar payında yeni bir trend sağlıyor. Şişmanlattığına dair yanlış inanışlar nedeni ile insanların makarna yemekten kaçınır hale geldiklerini belirten Turgay Köse, özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar açısından son derece yararlı bir besin olan makarna, porsiyon ölçülerine dikkat edildiği ve uygun soslarla hazırlandığı taktirde kilo problemini bile ortadan kaldırmaya yardımcı olacağını kaydetti.

alıntı