Uzmanlar, düşük kiloda doğan bebeklerin ebeveynlerini bebek karyolası ölümleri konusunda uyarıyor. Yeni bir araştırma, 2.5 kilonun altında doğan bebeklerin karyoladaki ani ölüm riskinin normal kiloda doğan bebeklere göre beş kat daha fazla olduğu belirlendi.

Bebek Ölümleri Çalışmaları Kuruluşu, 2009’da İngiltere’de 316 bebeğin birden bire öldüğünü ve 1980’lerin sonunda ebeveynlere ölüm riskini azaltan tavsiyeler verilmeye başlandığından buyana ölümlerin yüzde 70 azaldığına dikkat çekti.

-“EN SAVUNMASIZ GRUP BİR AYLIK BEBEKLER”-

BBC’nin yansıttığı araştırmada, son birkaç yılda ani bebek ölümleri sayısının her yıl yaklaşık 300’ün üzerinde olduğuna işaret edilirken, Bebek Ölümleri Çalışmaları Kuruluşu Başkanı Francine Bates şu uyarılarda bulundu:

“Ebeveynlerin sigara içmesi bebeklerin karyoladaki ani ölüm riskini yükselttiği açık bir şekilde biliniyor. Ancak son derece savunmasız olan grup özellikle bir aylık düşük kiloda doğan bebeklerdir. Bu nedenle bu bebeklerin ebeveynlerine ölüm riskini nasıl düşürecekleri konusunda bilgi verilmesi son derece önemlidir.”

Düşük kiloda doğumun her zaman hamilelik süresince sigara içilmesi sonucunda meydana gelmeyeceğine de dikkat çeken Francine Bates, bebeklerin çeşitli nedenlerle küçük doğabileceğini belirtti.

-“İLK 6 AY AYNI ODADA UYUYUN”-

Bates, 2.5 kilonun altında doğan bebeklerin annelerine ilk 6 ay bebeklerinin onlarla aynı odada bebek karyolasında uyumasını tavsiye ediyor.

Raporda ayrıca, birden bire ölümlerde bebeğin cinsiyetinin, düşük kilonun, tek ebeveyn olmanın ve genç hamileliğin risk faktörü olduğu vurgulanarak, özellikle erkek bebeklerde riskin daha yüksek olduğu kaydedildi.