Göz tansiyonu sinsice ilerler!

Ailesinde göz tansiyonu bulunanların kontrolleri ihmal etmemeleri gerekir. Her yüz kişiden birinde görüldüğü kabul edilen glokom, her yaşta görülebilmekle birlikte ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Pek çok kişiyi ilgilendiren bu göz hastalığı hakkındaki bilgileri İstanbul Cerrahi Hastanesi Göz Bölümü Başkanı Op. Dr. Sinan Göker veriyor. ' NASIL OLUŞUR?

Göz küresinin içini dolduran sıvı göz içindeki bazı dokuların beslenmesi ve oksijen almasını sağlamaktadır. Sürekli olarak yenilenmesi gerekli olan bu sıvının göz içinde birikmesi göz tansiyonunun artmasına neden olur. Oluşan bu aşırı basınç görme siniri üzerinde baskı oluşturur.

HASAR VEREBİLİR

İşte görme sinirinin bu tansiyon nedeniyle hasar görmesine glokom diyoruz.'' Glokom oldukça sık görülen bir hastalıktır. Her yüz kişiden birinde glokom bulunduğu kabul edilmektedir. Akrabalarında glokom bulunan, yüksek miyop yada hipermetrop görme kusuru olan travma geçiren ya da üveit gibi göz hastalıkları bulunan kişiler için risk daha yüksektir.

TEDAVİ BASAMAKLARI

Sinsi seyirli olduğu için tanı ancak sağlıklı bireylerin göz tansiyonlarının ölçülmesi ile mümkündür. En sık uygulanan tedavi göze damla uygulamasıdır. Kontrol altına alınamayan hastalarda ya da dar açılı glokom gibi bazı özel glokom türlerinde lazer uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi de uygulanabilir.

Kaynak : GÜNEŞ