Bursa Özel Dentatürk Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Burcu Çetinkaya, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı konularında halkın yanlış bilgilere sahip olduğunu belirterek, "Her hamilelik anneye bir diş kaybettirir. Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu nedenle hamilelerin diş kaybına uğradığı, düşüncesi tamamen yanlış." şeklinde konuştu.

Hamilelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt olmadığını kaydeden Dr. Çetinkaya, "Bu dönemde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için annenin günlük 1200-1500 mg kalsiyuma gereksinimi vardır. Hamilelikte tükürükteki asit miktarı artmakta ve dişler çürümeye yatkın hale gelmektedir. İlk aylarda görülen mide bulantısı ve kusma sonrasında annenin ağız hijyenine yeterli önemi göstermemesi çürük riskini arttırmaktadır." şeklinde konuştu.

"DOĞRU BESLENME"

Hamilelik sırasında beslenmenin hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için çok önemli olduğunu dile getiren Dr. Çetinkaya, "Hamilelik döneminde kadın, süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyumdan zengin gıdalar alarak kalsiyum gereksinimini karşılamalıdır. Dişlerden kalsiyum çözünmesi olmaz. Eğer iyi bir beslenme ile beraber yeterli ağız diş bakımı yapılırsa hamilelik döneminde normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşılmaz." dedi.

Hamile olan her kadının mutlaka bir diş hekimi kontrolünden geçmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Burcu Çetinkaya sözlerini, "Anne adayları, ağız sağlığı için neler yapması veya yapmaması gerektiğini öğrenmeli ve gereken tedavilerini yaptırmalıdır. Bu hem annenin hem de çocuğunun sağlığı için çok önemlidir" şeklinde tamamladı.

CİHAN