"Gözde yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu görülebilir"


Uzmanlar mevsime bağlı olarak gözde sıkça rastlanan rahatsızlıkların başında gelen göz alerjilerinin hafife alınmaması konusunda uyarıda bulunuyor.

Siirt Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Sönmez, göz alerjisinin göz sağlığı ile ilgili çok önemli bir sorun olduğunu belirterek, "Mevsimsel göz alerjisine neden olan etkenler genellikle polenler, mevsimsel olmayan alerjiye neden olan etkenler ise yıl boyu karşılaştığımız ev tozu ve hayvan atıklarıdır" dedi.
Op. Dr. Ayşe Sönmez, yaptığı açıklamada, alerjik göz hastalıklarının toplumda sıkça görüldüğünü ve insanların yaklaşık yüzde 15'inde alerjinin bir veya birkaç çeşidi bulunduğunu söyledi. Çevreyle direkt teması nedeniyle gözün alerjik hastalıklara daha yatkın olduğunu vurgulayan Dr. Sönmez, göz alerjileri konusunda şu bilgileri verdi:

"Göz alerjilerinde gözde yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu görülebilir. Bu şikayetlere genellikle burundaki alerji de eklenir. Göz kapaklarında şişlik, gözün beyaz tabakasında kabarıklıklar ve kızarıklık görülür. Mevsimsel göz alerjisine neden olan etkenler genellikle polenler, mevsimsel olmayan alerjiye neden olan etkenler ise yıl boyu karşılaştığımız ev tozu ve hayvan atıklarıdır."

Gözdeki bazı rahatsızlıkların alerji zannedilebileceğini ifade eden Dr. Sönmez, şöyle devam etti:
"Yapılan muayene sırasında göz kapakları, kirpikler ve kornea dikkatle incelenir. Bazen göz kapakları ters çevrilerek arka yüzeylerinin incelenmesi gerekebilir. Bazı mikrobik hastalıklar, sebebi bilinmeyen iltihabi durumlar, göz kapağı iltihapları, bazı cilt hastalıklarının göz bulguları, kuru göz hastalığı, gözün bağ ve damar tabakasının iltihabi hastalıkları, böcek ısırıkları, kirpik diplerine yerleşen parazitler göz alerjisini taklit eden bir tablo meydana getirebilir. Tanısal test olarak alerjen maddenin bulunması, gözyaşında ve kanda bazı maddelere bakılması yardımcı olsa da en fazla bilgi muayeneden elde edilir."

Göz alerjilerine bazı ilaçların, ilaçların içindeki koruyucu maddelerin veya makyaj malzemelerinin de neden olabileceğini belirten Dr Sönmez, göz alerjisine yakalananların en kısa sürede doktora başvurmasının gerektiğinin altını çizdi.

(ALINTI)