Plastiğin yerine nişasta ve buğday sapından tabak

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Mengeloğlu tarafından TÜBİTAK destekli yürütülen projede nişastadan çerezlik tabak üretilerek, plastiğin yerine geçecek ürün elde edildi. Doç. Dr. Mengeloğlu, projeye bir yıl önce başladığını ve çalışmalar kapsamında konusunda İtalyan araştırmacı Prof. Dr. Salvatore Lannace'den de destek aldığını bildirdi.

Projenin gerek Türkiye'de, gerekse dünyada plastik hammadde kullanımını azaltmak olduğunu vurgulayan Mengeloğlu, plastiğin 150-200 yıl ömrü olduğunu belirterek, "dolayısıyla dünyada üretilen plastik maddeleri göz önünde bulundurduğunuzda neticenin vahameti çok daha büyük diye düşünüyorum. Onun için burada araştırmacılara büyük görev düşüyor.'' dedi. Biyolojik olarak bozulabilen polimer kompozitlerin plastik yerine kullanılması gerektiğinin altını çizen Mengeloğlu, bu gerekliliğin çalışmasının çıkış noktası olduğunu anlattı.

Çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan Mengeloğlu, "Bu projenin bir diğer özelliği ise buğday nişastasından yararlanılacak kompozitlere buğday saplarından elde edilen unun katılmasıdır. Bilindiği üzere ülkemizde atıl vaziyetteki buğday saplarının değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. Böylece çiftçilerimiz anız yakmaktan vazgeçecekler ve gerek ülke ekonomisine gerekse kendi bütçelerine katkı sağlanmış olunacak.'' dedi.

KAHRAMANMARAŞ AA ZAMAN