Bebeğinizi Tehdit Eden Hastalıklar!
Anne adayının, hamilelik öncesi veya sırasında geçirdiği bazı enfeksiyonların plasenta yoluyla bebeğe de bulaştırabilme ihtimalleri var. Kimi zaman hiçbir belirti vermeden sinsi sinsi ilerleyen bu hastalıklar, bebeğin sağlığını ciddi boyutlarda tehdit edi

Hepatit B: Bu virüs, karaciğer dokusunda enfeksiyona neden olmasıyla ortaya çıkıyor. Tedavi edilebiliyor ve ömür boyu bu hastalığa bağışıklık kazanılması mümkün olabiliyor. Ancak kronikleşirse, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanseri riskini artırıyor. Hepatit B, aşı yoluyla önlenebilen bir hastalık. Hamile kalmayı planladığınızda, mutlaka Hepatit B aşısı yaptırın. Eğer aşı yaptırmayı ihmal etmişseniz veya beklemediğiniz anda bir gebelik gerçekleşmişse, doğum öncesinde mutlaka aşı olun.

Herpes Sımpleks: Cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu enfeksiyonun en önemli özelliği, hamilelik döneminin sonunda ortaya çıktığında bebeğin hayatını tehdit eden enfeksiyonlara yol açmasıdır. Bu yüzden sezeryanla doğum gerektirebilir. Cinsel organların bulunduğu bölgede içi su dolu kabarcıklar, kızarıklık ve şişlik gibi belirtileri oluyor. Enfeksiyon bölgesinde hassasiyet, kaşıntı, ateş ve yanma yapabiliyor.

Kızamıkçık: Rubella, oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Genellikle çocukluk çağında geçirilen bu hastalık, hamilelik döneminde ortaya çıkarsa, düşük ve ölü doğumlara sebep olabiliyor. Doğumsal kusurların önlenebilmesi için, bazen bebeğin kürtajla alınması gerekebiliyor. Hastalığın belirtileri arasında, yüzden başlayıp vücuda yayılan döküntü, hafif ateş, öksürük, baş ağrısı ve eklem ağrısı yer alıyor. Ancak belirtiler bazen o kadar hafif seyreder ki, hastalığın geçip geçmediği bile anlaşılmaz.

Toksoplazma: “Toxoplasma Gondil” adı verilen parazit, hayvanların vücutlarında bulunur. Bunlar etlerin iyi pişirilmeden veya az pişirilmesiyle insana geçebilir. Paraziti taşıyan evcil kedilerin dışkılarında bulunan parazit de insana bulaşma yollarından biridir. Öncelikle bu enfeksiyonu geçirip geçirmediğinizi bilmenizde yarar var. Bu amaçla hamileliğin erken dönemlerinde veya hamile kalmayı planladığınızda, kanınızda toksoplazma IgM ve IgG ölçümlerini yaptırın. Etleri iyi pişirerek yiyin, meyve ve sebzeleri bol suyla yıkayın.

Klamidya: Klamidya, “chlamidya trachomatis” adı verilen bakterinin sorumlu olduğu bir hastalıktır. Özellikle gelişmiş ülkelerde cinsel ilişki yoluyla bulaşabilen hastalıklar arasında en sık rastlananıdır. Bu bakteri de hamilelik döneminde bebeğe bulaşabiliyor. Korunmanın en etkili yolu, her ilişkide prezervatif kullanmaktır. Ayrıca problemin erken teşhis edilebilmesi için, yılda en az 2 kez doktor kontrolünden geçilmesi gerekmektedir. Sentetik çamaşır yerine pamuklu giymeli, çok dar pantolonlar giymemelisiniz. Genellikle belirtisiz seyretse de, bazı kadınlarda hafif sarı akıntı, sık idrara çıkma, kızarıklık, şişlik veya dış genital organlarda yaralar görülebiliyor. Bazı kadınlarda cinsel ilişki esnasında ağrı ve anormal kanamalar da oluşabiliyor.

.ALINTIDIR.