Her doğal şey faydalı olmayabiliyor

Medical Park Uşak Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Ayşe Duygu Sayım, tıbbi amaçla kullanılan her doğal ürünün masum olmayabileceğini söyledi. Ürünlerin doğal olmasıhıh, hiçbir yan etkisi bulunmadığı anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Sayım, "Başta zayıflama amacıyla kullanılan bitkisel ilaçlar, karaciğer ya da böbreklere zarar verebilir, tansiyonu yükseltebilir." dedi.

Beslenme ve diyet uzmanı Sayım, doğal olsa da bitkilerin içindeki yüzlerce çeşit bileşenin beklenmedik yan etkileri olabileceğine dikkat çekti. Zayıflamada kullanılan bitki çaylarının birden fazla karışım içerdiğini belirterek, müshil etkisi olan sinameki otu, ayrıca kuşburnu, ısırgan, rezene ve biberiye gibi idrar söktürücülerin de katıldığını ifade etti. Özellikleri tam bilinmeyen bitkilerin tansiyon yükseltebileceğini kaydeden Ayşe Duygu Sayım, şu uyarılarda bulundu: "Bu çaylardaki bazı bileşenlerin tansiyon yükseltici, sodyum, potasyum ve aldesteron düzeylerini düşürücü etkileri ölüme yol açabilir. Bitkilerin yan etkileri deri, karaciğer, mide, akciğer, kalp, böbrek gibi organların sistemlerini tutabilir. Bazı bölgesel bitkilerin, karaciğerde zehirli etki gösterdiğine dair bulgular mevcuttur; karaciğer enzim düzeylerini yükseltebilirler."

Bitkisel çay adı altında satılan hiçbir ürünün etiket bilgilerinde, içindeki bitkilerin miktarlarının belirtilmediği dile getiren Sayım, "Bitkilerle tedavide görülebilecek yan etkilerin, sağlık çalışanları ve hastalar tarafından bilinmesi gerekir." şeklinde konuştu. Obezitenin, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere dünyada giderek artan bir hastalık olduğunu vurgulayan beslenme ve diyet uzmanı Sayım, kilo verdikten sonra vücut ağırlığının uzun süre korunmasında da sıkıntılar yaşandığını belirtti. Sayım, diyet planının kişiye özel olması gerektiğini sözlerine ekledi.


memurler.net