Bahar alerjisi belirtileri


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Bahar alerjisi belirtileri

  • #1
    Kübra AKÇİMEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Haziran.2009
    Nereden
    umut şehrii
    Mesajlar
    16,879
    @Kübra AKÇİMEN



    Bahar alerjisi belirtileri





    Bu hastalık ilk tanımlandığında "saman nezlesi" denmiştir. Daha sonra hastalığın polenlerle ilgili olduğu belirlenmiş, ancak "saman nezlesi" terimi kullanılmaya devam edilmiştir. Polenler dışında besin maddeleri (çilek, fındık, yumurta, balık gibi), ev tozu, hayvan tüyleri veya mesleki ortamda karşılaşılan maddeler de alerji yapabilir. Alerjik rinit ya da saman nezlesi burun içi örtüsünün hapşırma ve akıntıyla birlikte şişmesi durumudur. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Solak, bahar alerjisi hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

    "Saman nezlesi" hangi durumlarda ortaya çıkar?

    Hastalık herhangi bir yaşta başlayabilir, ancak genellikle genç yaşta (1-20 yaş) başlar. Çoğunlukla ailede aynı hastalık mevcuttur. Anne ya da babada alerji varsa %30, her ikisinde de alerji varsa %60 oranında çocukta alerji görülecektir. Diğer alerjik hastalıkların (egzama, astım ve alerjik konjonktivit) görülmesi olasılığı fazladır. Alerjik rinit, ağır bir hastalık olmamasına rağmen kişiyi son derece rahatsız edebilir; uykuyu, yemek yeme ve yaşam şeklini olumsuz etkiler; okul ve işgücü kaybına yol açar. Kent yaşamı alerjik hastalıkların görülme oranını arttırmıştır. Bunda çevre kirliliğinin rol oynadığı düşünülmektedir. Alerjik riniti olan kişilerde sinüs enfeksiyonları, kulakta sıvı birikimi ile ortaya çıkan işitme azalmaları ve burun polipleri görülebilir. Ayrıca alerjisi olmayan kişilere oranla astım gelişme riski 4 kez daha fazladır.

    Alerjiye yol açan diğer bir madde ise "mold" denen küflerdir. Moldlar ekmeği küflendirir, meyvelerin bozulmasına yol açar. Aynı zamanda kuru yapraklarda, çayırlarda, samanda, tohumlarda, diğer bitkilerde ve toprakta bulunur. Soğuğa dirençli olduklarından alerji sezonu uzundur ve karın toprağı kapattığı dönemler dışında sporları havada bulunur. Moldlar ev içindeki bitkiler ve topraklarda yaşar. Bodrum katları ve çamaşır odaları gibi nemli yerlerin yanı sıra, peynirde ve mayalanmış içkilerde de bulunur. Moldlardan korunmak için ev bitkilerinin sayısı azaltılmalıdır.

    Belirtileri nelerdir?

    Alerjik riniti olan hastalarda burun tıkanıklığı, hapşırma nöbetleri, sulu burun akıntısı, burun ve gözlerde kaşıntı (aynı zamanda konjonktivit), damakta ve gırtlakta kaşıntı, öksürük ve baş ağrısı görülebilir. Alerjiye yol açan polenlerin kaynağı çeşitli otlar ve ağaçlardır. Polenler havadan burun, göz ve boğazımıza yapışarak birikirler. İlkbaharda polenlerin kaynağı genellikle ağaçlar, yaz ve sonbaharda ise genellikle çayır otlarıdır. Bir bitkiye veya hayvana ait alerjen madde vücuda girerse, bu istilayı önlemek için bağışıklık sistemi bir reaksiyon gösterir. Normal şartlar altında bu, yararlı ve doğal bir korumadır, ancak bazı kişilerde bu reaksiyon aşırı boyutlarda olmaktadır. Bu kişiler alerjik olarak tanımlanmaktadır. Alerjen maddeler vücudu antikor yapmak üzere uyarırlar. Bunlar daha sonra alerjen maddelerle birleşip bazı kimyasal maddeler salgılatırlar. Bu maddeler arasında en iyi bilineni histamindir. Bu kimyasal maddeler burun içi örtüsünün şişmesine, kaşıntıya ve aşırı miktarda salgı oluşmasına neden olur.

    Teşhis ve tedavi nasıl yapılır?

    Alerji düşünülen durumlarda tanıyı kesinleştirmek için bazı testlerin yapılması zorunludur. Bu testler 4 gruba ayrılır: Serolojik (kan) tetkik, prick-test (derideki spesifik antikorların gösterilmesi), burun sekresyonunun kimyasal analizi ve burun içine alerjen maddelerle yapılan uyarı testi. Alerji tanısı doğrulandıktan sonra uygun tedavi başlatılmalıdır. Tedavi 4 ayrı başlık altında toplanabilir:

    1- Alerjen uyaranlarla temasın kesilmesi,

    2- İlaç tedavisi,

    3- Hiposensibilizasyon (aşı tedavisi),

    4- Cerrahi tedavi

  • #2
    okyanus75 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04.Mart.2011
    Nereden
    DENİZLİ
    Mesajlar
    1,338
    @okyanus75







    ay sorma 23 yaşında başladı.Allah beterinden saklasın hele nisan mayıs dedi mi burnum bir bozuk çeşmehapşurmak cabası
    Gözlerimi kör et kulaklarımı sağır,
    Nefsime değil aşkına kul et beni,
    Tövbe ateşinde yak küllerimi savur,
    Rabbim sakın bırakma sımsıkı tut ellerimi.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Çocuğunuzda süt alerjisi olabilir!
      Konu Sahibi BURCU-BAŞKAL Forum ÇOCUK VE BESLENME
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 04.Kasım.2013, 02:18
    2. Farkındalığın İlk Belirtileri
      Konu Sahibi Seda_ Forum KİŞİSEL GELİŞİM
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 18.Ağustos.2011, 23:41
    3. Bu belirtileri önemseyin!
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 11.Mart.2010, 00:19
    4. Metal alerjisi olanlar takılara uzaktan bakıyor
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum SAĞLIK
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 06.Şubat.2010, 13:30
    5. Sonbahar depresyonunun belirtileri
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 26.Ocak.2010, 01:12

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş