17 yaşındaki bir gencin kendisine verdiği desenleri inceleyen Andrea del Verrocchio birden:

— Ama bunlar büyük bir artistin eseri! diye bağırdı. Sonra elini yanındaki gencin omuzuna koyarak:

— Aferin oğlum! Yarından itibaren atölyeme devam edersin, dedi. Andrea del Verrocchio, çağının en ünlü sanatçılarından biri, okuluna girmek için kendisine başvuran da Leonardo da Vinci’den başkası değildi. Bu olayın geçtiği yer Floransa, yıl da 1469 idi. 1452 yılında doğmuş olan Leonardo, Vinci kasabasındaki evini bırakarak Floransa’ya kendisini bütün bütün sanata vermek için gelmişti.

leonardo_da_vinciLeonardo, beş yıl Verrocchio’nun atölyesine devam etti. Ama onu çeken yalnız resim değildi. Resimle uğraştığı bu beş yıl içinde matematik, anatomi, mekanik, hidrolik, mimarlık ve astronomi gibi bilim dallarında da kendi kendini yetiştirdi. Yirmi yaşına geldiğinde kafasında binlerce proje vardı. Bazı tabloları daha o yaşın dehasını yansıtıyordu. Gerçekten bu tablolar, öğretmeni Verrocchio’nunkilerden de üstündü. O, artık bir öğrenci değil, usta bir sanatçıydı.

Leonardo Da Vinci Milano’da

Ludovico Sforza (il Moro), 1482 yılında Lorenzo il Magnifico’ya yazdığı mektupta Bana babam, Francesco Sforza’nın heykelini yapabilecek büyük bir sanatçı gönderin diyordu. Çağının sanatçılarını çok iyi tanıyan Lorenzo da ona Leonardo da Vinci’yi yolladı. Böylece Leonardo, Ludovico’nun Milano’daki sarayında 1499 yılına kadar kaldı. Bu 17 yıl içinde Leonardo, yalnız güzel sanatlar alanında değil, makine, silâh, bina ve şehir surlarıyla ilgili planlar üzerinde de çalışsın. Bu yılların en üstün meyvesi Son Yemek ismini verdiği tablo oldu. Gerçekten bu tablo Rönesans’ın olgun çağında yapılmış ilk büyük ve üstün eserdir. Leonardo’nun fikrini kurcalayan problemlerden biri de insanların kuşlar gibi uçabilmeleri yolunu bulmaktı.

Yıllarca kuşların uçuşunu izlemiş, değişik biçimde birçok aletin planlarını kağıt üzerine dökmüştü. 1499’da Fransız birliklerinin Milano’ya girmesi üzerine, Leonardo, Ludovico’nun sarayından ayrıldı. Önce Venedik’e, sonra Floransa’ya ve Roma’ya gitti. Roma’da, Medici ailesinden olan Papa Leone X’un hizmetine girdi. Burada çağının en ünlü sanatçılarıyla Bramante, Raffaello ve Michelangelo ile tanıştı. Yaptığı üstün güzellikteki tablolar ve bilim üzerindeki çalışmaları Leonardo’nun ününü bütün Avrupa’ya yaydı. Kral ve prensler onu saraylarına davet etmek için birbirleriyle yarış ediyorlardı. 1516 yılında Leonardo, kral François I tarafından Fransa’ya davet edildi ve Amboise yakınındaki Cloux-Luce şatosunda ağırlandı. Ünlü sanatçı ömrünün son yıllarını bu şatoda geçirdi. Sağ koluna gelen bir felç, ona çalışma imkanını vermedi ama büsbütün de boş durmadı. Elli yıllık çalışmalarının meyveleri olan eserlerini düzene soktu. 2 Mayıs 1519’da da bu üstün yaradılıştaki insan Fransa’da 67 yaşındayken öldü.