Üç Yaşındaki Çocuğunuzun Hareket Gelişimi


Üç yaşındayken artık ayakta durma, koşma, sıçrama veya yürüme mekaniği üzerine yoğunlaşmamaktadır. Artık hareketleri ister öne, arkaya; isterse merdivenlerden aşağı yukarı olsun, çok beceriklidir. Yürürken dik durur, omuzlar arkadadır ve karın sıkı karın kaslarıyla tutulur. Düzgün bir şekilde topuk-ayak parmağı yürüyüşü yapar, adımları aynı uzunlukta, genişlikte ve hızda artar. Kolaylıkla üç tekerlekli bir bisikleti de sürebilir.

Ancak henüz her şey bu kadar kolay olmaz. Hala bir ayağının ya da parmak uçlarının üzerinde dururken, çömelme pozisyonundan doğrulurken veya bir topu yakalarken bilinçli bir çaba harcaması gereklidir. Ancak kollarını ileri doğru dimdik uzatabilirse, büyük bir topu yakalayabileceği gibi düzgün bir şekilde başının üzerinden daha küçük bir topu da atabilir.

Üç yaşındayken 2 yaşındaki kadar hareketli olabilir ancak bu yaşlarda muhtemelen daha yapısal oyunlarla ilgilenecektir. Amaçsızca koşmak veya bir etkinlikten diğerine sıçramak yerine, üç tekerlekli bisiklet sürecek veya uzun bir süre kum havuzunda oynayacaktır. Ayrıca ebelemek, yakalamak veya diğer çocuklarla top oynamak gibi aktif oyunlardan da hoşlanabilir.

Okul öncesi çocuğunuz, zamanın çoğunda sürekli hareket halinde gibi görünmektedir. Çünkü hala diliyle tanımlayamadığı duygu ve düşünceleri yansıtmak için vücudunu kullanmaktadır. Vücudunu hareket ettirmek, onun yeni gelen birçok kelimeyi ve kavramı daha iyi anlamasına da yardımcı olur. Örneğin bir uçak hakkında konuşurken, kanatlarını açarak odanın içinde ‘uçabilir’. Zaman zaman bu tür hareketlilik sizi utandırıp, ilginizi dağıtabilse de, öğrenme sürecinin ve eğlencenin gerekli bir parçasıdır.

Çocuğunuzun kendini kontrol etmesi, karar vermesi ve koordinasyonu hala gelişmekte olduğundan, yaralanmaları önlemek için erişkin gözetimi hala kaçınılmazdır. Ancak çok fazla gereksiz heyecan yapmak da bir hatadır. Birkaç şişkinlik ve morarma kaçınılmazdır ve hatta fiziksel etkinlikteki sınırlarını keşfetmesine yardımcı olmak için gereklidir bile. Genel bir kural olarak, sıklıkla odasında kendi başına oynarken yalnız başına bırakabilirsiniz. Kendine uygun bir şekilde oynayacak ve kendi becerileri düzeyindeki görevlere girişecektir. Endişe ve dikkatiniz; etrafta diğer çocuklar, tehlikeli olabilecek malzemeler ve makineler ve özellikle trafik olduğu zaman ayrılmalıdır. Diğer çocuklar onu tehlikeli olabilecek şeylere yöneltip ikna edebilir; makineler, araçlar ve trafik, çocuğun hareketlerini ve hızlarını tahmin etme kapasitesini aşabilir. Ve hala trafiğin içine doğru giden bir topu takip etmenin veya elini üç tekerlekli bisikletin tekerleklerine sokmak gibi hareketlerin sonuçlarını tahmin edemeyeceği için onu bu durumlardan korumanız gereklidir.

Bu Dönemin Sonunda Hareketlenmede Gelişim Basamakları:

Bir ayak üzerinde 5 saniye durur ve sekebilir.
Yardım olmadan merdivenlerden inip çıkabilir.
Topu ileriye doğru vurabilir.
Topu yukarıdan aşağı atabilir.
Çoğu zaman sıçrayan bir topu yakalayabilir.
Becerikli bir şekilde arkaya ve öne doğru hareket edebilir.

Kaynaklar:

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı/Steven P. Shelov-Tanya Remer Altmann