gecisli gunluk plan ornegi


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

gecisli gunluk plan ornegi

  • #1
    nihal94 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Eylül.2011
    Nereden
    ANKARA
    Mesajlar
    63
    @nihal94



    gecisli gunluk plan ornegi





    GÜNLÜK PLAN

    OKULUN ADI :
    YAŞ GRUBU : 5 Yaş
    TARİH : 31.10.2006

    Amaç ve Kazanımlar:

    · Psikomotor Alan:
    - Amaç 5: Denge gerektiren belirli hareketleri yapabilme
    Kazanım 2: Zemin üzerinde çizilen şekiller üzerinde yürür(oyun-hareket etkinliği)

    · Sosyal-Duygusal Alan:
    - Amaç 2: Duygularını fark edebilme
    Kazanım 1: Duygularını söyler (kukla köşesi, fen-doğa köşesi, Oyun etkinliği)
    Kazanım 2: Duygularının nedenlerini açıklar(fen-doğa köşesi)
    Kazanım 4: Duygularını müzik, dans, drama vb. yollarla ifade eder (müzik etkinliği)
    - Amaç 4: Kendi kendini güdüleyebilme
    Kazanım 1: Kendiliğinden bir işe başlar(evcilik köşesi, kitap köşesi, blok köşesi, sanat etkinlikleri)
    Kazanım 2: Başladığı bir işi bitirme çabası gösterir(sanat etkinlikleri)

    · Dil Alanı:
    - Amaç 1: Sesleri ayırt edebilme
    Kazanım 3: Sesin özelliğini söyler(müzik köşesi)

    · Bilişsel Alan:
    - Amaç 3: Dikkatini toplayabilme
    Kazanım 4: Nesneyi/ durumu/ olayı ayrıntılarıyla (Türkçe etkinliği)
    - Amaç 5: Varlıkları çeşitli özelliklerine göre eşleştirebilme
    Kazanım 3: Varlıkları şekillerine göre eşleştirir(eğitici oyuncak köşesi)
    - Amaç 4: Algıladıklarını hatırlayabilme
    Kazanım 6: Olay ya da varlıkların sırasını söyler (okuma-yazma etkinliği)

    · Özbakım Becerileri:
    - Amaç 1: Temizlik kurallarını uygulayabilme
    Kazanım 4: Yiyecek ve içeceklerin temizliğine dikkat eder (Fen-Matematik etkinliği)
    Kazanım 7: İçinde bulunduğu çevreyi temiz tutar(toplanma-temizlik)

    J SERBEST ZAMAN ETKİNLİKLERİ

    İLGİ KÖŞELERİ:

    o EVCİLİK KÖŞESİ (SDA A4 K1)
    Eğitimci köşeye tamir aletlerini(çekiç, pense, kontrol kalemi, tornavida...) önceden koyar. Çocukların ilgisini “Çocuklar bakın evcilik köşemize değişik tamir aletleri gelmiş, gelin bakın neler gelmiş?”denilerek çekilir. Ardından eğitimci tamir aletlerini tanıtır. Bu tamir aletlerinin bozuk eşyaları tamir etmede kullanıldığını söyler ve çocukların serbestçe oynamalarına fırsat verilir.

    o BLOK KÖŞESİ (SDA A4 K1)
    Köşeye önceden hazırlanan 20 adet ve aynı büyüklükte ve ağırlıkta bloklar konur. Eğitimci “Yeni bloklarımızı gördünüz mü? Onlarla neler yapabiliriz? Fikirleriniz nelerdir?” denilerek çocuklardan cevaplar alınır. Çocukların söyledikleri dinlendikten sonra “Haydi bize söylediğin şeyi yapıp göster” denilerek çocuğun aklındaki şeyi yapmaya başlaması sağlanır.

    o KİTAP KÖŞESİ (SDA A4 K1)
    Eğitimci köşeye bir çocuk dergisi be BEYAZ FARE isimli bir hikaye kitabı koymuştur. Eğitimci çocukların ilgisini çekmek için “Çocuklar bakın artık köşemizin iki yeni üyesi daha oldu. Biri dergi diğeri ise bir kitap. Onları gelip inceleyebilirsiniz” der ve çocukların incelemesinin ardından bildikleri bir hikaye olup olmadığı sorulur. Çocukların bildikleri hikayeyi arkadaşlarına anlatması istenir.

    o MÜZİK KÖŞESİ (DA A1 K3)
    Eğitimci köşeye bir adet flüt ve tef koyar. Çocukların ilgisini çekmek amacıyla eğitimci flütle bir şarkı çalar ve sonrasında flütü ve tefi çocuklara verir. Çocukların teker teker müzik aletleriyle sesler çıkarmalarına fırsat verilir. “Sesleri iyice dinleyelim. Sesler aynı mı? Hangisi daha kalın/ince? Farklı ritmler oluşturabilir misiniz? Sesler de farklılaştı mı?” diyerek çocukların oluşturulan sesler hakkında yorum yapması (seslerin özelliğini söylemesi) sağlanır/rehberlik edilir.

    o KUKLA KÖŞESİ (SDA A2 K1)
    Eğitimci köşe için hazırladığı iki adet anne ve baba el kuklasını köşeye koyar. Eğitimci çocukların ilgisini çekmek için kuklaları eline takar ve “Merhaba çocuklar bugün bizim evlilik yıl dönümümüz, eşime bugün bir hediye almak istiyorum. Acaba ne alsam? Hmm, evet buldum. Ona bir çiçek alayım, o çiçekleri çok sever” der ve hayali olarak eşine bir çiçek verir.çocuklara anne kukla verilerek “Anne ne söyler? Baba çiçeği verirken ne demiştir? Neler hissetmişlerdir? Siz olsaydınız ne hissederdiniz? Heyecanlanır mıydınız?” der ve çocukların duygularını söylemelerine fırsat verilir.
    o FEN-MATEMATİK KÖŞESİ (SDA A2 K1-K2)
    Eğitimci köşeye hepsi birbirinden ayrı olmak üzere kutulara kekik, kimyon, sumak, pudra şekeri, susam, tarçın, çörek otu koyar. Eğitimci baharatları teker teker tadıp tatları konusunda çeşitli yorumlar yaparak çocukların ilgisini çeker. Daha sonra ise çocuklara “Çocuklar siz de bu değişik tatları tadıp sonrasında hissettiklerinizi bizimle köşemizdeki üzgün ve mutlu yüz ifadelerini kullanarak paylaşabilirsiniz” diyerek çocukların duygularını ifade etmelerine fırsat verilir.

    o EĞİTİCİ OYUNCAK KÖŞESİ (BA A5 K3)
    Eğitimci köşeye toplam 6 karttan oluşan şekil tombalasını koymuştur. (Tombala en fazla 6 kişinin oynayabileceği şekilde hazırlandı). Eğitimci “Çocuklar bakın burada bir tombala var, haydi gelin bir kart seçin. Bakın ben de bu torbadan bir kart seçeceğim; çıkan şekli size göstereceğim, sizler de kartlarınızı kontrol edeceksiniz. Eğer çekilen şekil sizin kartınızda varsa size verdiğim şekil kağıtlarıyla çıkan şekli kapatacaksınız” der ve köşede çocukların tombalayla oynamalarına rehberlik edilir.

    SANAT ETKİNLİKLERİ: (SDA A4 K1-K2)

    o KOLAJ ÇALIŞMASI + YOĞURMA MADDELERİ:
    Eğitimci masaya plastik bardak, gazoz kapakları, boncuklar, düğmeler ve seramik hamuru koymuştur. Eğitimci “Çocuklar bakın burada bir hamur var. Bu hamura masadaki malzemeleri kullanarak değişik şekiller verebilirsiniz” der ve çocukların özgün ürünler oluşturmalarına fırsat verilir.

    o KAĞIT İŞLERİ :
    Masaya beyaz kağıt, kalemler ve rengarenk elişi kağıtları konmuştur. Eğitimci “Çocuklar bu kağıtlara hepimiz ellerimizi çizeceğiz. Daha sonra da buradaki elişi kağıtlarını yırtıp ellerinizin içine yapıştırarak rengarenk eller yapabilirsiniz” der ve çocuklara rehber olunur.

    J TOPLANMA-TEMİZLİK(ÖZBAKIM A1 K7)
    Eğitimci yaşlı kadın kuklasını eline takar ve “Çocuklar bakın yaşlı teyzemizin size söyleyecekleri var” der ve kuklayı konuşturur. “Çocuklar ben çok yaşlı bir kadınım. Bu yüzden de gözlerim çok iyi görmüyor, biraz dolaşmaya çıktım ama etraftaki oyuncaklara takılıyorum ve düşme tehlikesi geçiriyorum. Sizin bu oyuncaklarınıza çarpmadan gezebilmem için yardımınıza ihtiyacım var. Şu dağınıklığı toplayın da ben de ayağıma bir şeyler takılmadan rahatça dolaşayım” der. Böylece çocukların sınıfı toplamaları sağlanır. Sonra eğitimci kuklayı her çocuğun başına dokundurarak kuklanın teşekkür ettiğini söyler ve kuklayı konuşturur “ çocuklar aferin size ama sanki elleriniz biraz kirlendi, haydi şimdi doğruca lavaboya ellerimizi yıkamaya” der ve böylece çocukların ellerini yıkayıp oradan da kahvaltıya gitmeleri sağlanır.
    TURKCE DILI ETKINLIKLERI
    Sandalyeler u seklinde dizilir.cocuklar gelmeden hayvalar ve golgeleriyle eslestirme kartlari sandalyelere koyulur.cocuklar gelince eslestirme kartlarinin diger tekleri cocuklara verilir esini buldugu sandalyeye oturmalarina rehberlik edilir.

    o HİKAYE ÖNCESİ:
    Eğitimci kahvaltıdan dönen çocuklara sınıfa girerken “Hoş geldiniz minik fareler” der ve kartondan hazırladığı fare kolyelerini çocuklara dağıtır. Sonrasında çocuklara “Minik farelerim şimdi hepiniz beni rahatça görebileceğiniz bir yere oturun, büyük farenin sizlere öğreteceği çok güzel bir parmak oyunu var” der ve çocukların sandalyelere oturmalarına rehberlik ettikten sonra kendi de büyük bir fare kolyesi alır ve takar. Daha sonra Ek-1 deki parmak oyununu söyler isteyen çocuklarla tekrar edilir.
    Parmak oyununun ardından eğitimci sohbete geçer. “Çocuklar siz hiç minik farelere rastladınız mı? Ben yazın bir köye ziyarete gitmiştim. Köyde tarlaya indiğimde minik tarla farelerine rastladım, çok sevimliydiler. Sizler hiç böyle küçük fareler gördünüz mü? Bazı fareler sokakta yaşarlar. Dışarıdan mikrop taşıyabilirler, bunların kulakları uzun, dişleri ise çok keskindir. Peki farelerin neler yemekten hoşlandığını biliyor musunuz?” gibi sorularla çocuklarla sohbet edilir.

    o HİKAYE ANLATMA:
    Sohbetin ardından “Çocuklar ben şimdi size bir farenin başına gelen olayları anlatacağım” denilerek Ek-2’deki BEYAZ FARE isimli hikaye, hikaye kitabından anlatılır.

    o HİKAYE SONRASI:
    Eğitimci hikayeyi uygun bir yerde keserek “Çocuklar sizce ne olmuştur, hikayemizdeki fare bundan sonra ne yapmıştır” denilerek çocukların hikayeyi tamamlamalarına fırsat verilir.

    OYUN ETKİNLİĞİ (PMA A5 K2- SDA A2 K1)

    Eğitimci hikayeden sonra çocuklara “Çocuklar bakın minik fare arkadaşlarınız peynirlerini yere düşürmüşler, haydi peynirleri takip edelim, bakalım peynirler bizleri nereye götürecek?” der. (Eğitimci önceden fon kartonlarından hazırladığı peynirleri sınıfla oyun salonu arasına dizmiştir.)

    o ISINDIRICI OYUN:
    Oyun salonunda ortaya iple büyük bir daire oluşturulur. Çocukların bu daire üzerinde sıralanmaları sağlanır. Çocukların bu daire üzerinde sıralanmaları sağlanır. “Çocuklar şimdi sizlerle bir bahçeye gideceğiz. Üzerinde durduğumuz dairenin çizgileri bahçemizin yolu. Oraya giderken çizgileri takip etmemiz gerekiyor, yolda yürürken söylediklerimi dikkatli bir şekilde dinlemenizi istiyorum” denilerek çocuklara oyun hakkında bilgi verilir. Dairenin üzerine sıralanmış çocuklar eğitimcinin “Yolculuğumuza başlıyoruz” komutuyla ve rehberliğinde dairede normal hızla yürümeye başlarlar. Çocuklar dairede yarım tur attıktan sonra “Çocuklar şimdi bir köpek kulübesinin önünden geçiyoruz, yavaş yavaş yürüyelim ki kulübede uyuyan köpek uyanmasın” denir ve çocukların yavaş yürümeleri sağlanır. Çocuklar beş-on adım yavaş yürüdükten sonra “Kulübeyi geçtik artık hızlanabiliriz” denir ve normal hızla yürümeye devam edilir. Sonrasında eğitimci “Çocuklar bahçemize geldik” der ve çocukları daire içine toplar. Ardından “ Bakın burada bir sürü elma ağacı var, haydi biraz elma toplayalım” der ve çocukların kollarını kaldırıp zıpla*************** elma toplama hareketi yapmaları sağlanır. Eğitimci “ Evet çocuklar, bir sürü elma topladık; şimdi eve dönme zamanı...” der ve dönüş yolunda da aynı mizansen tekrar edilir. Daire üzerinde atılan tur bittiğinde çocuklara “Gökyüzü sizlere yıldızlarının birazını hediye etti, hepsi bu kutuda. Haydi şimdi yıldızlardan birer tane alın” der ve çocukların sayılarına göre ayarlanmış sarı ve turuncu renkte fon kartonundan hazırlanmış yıldızlar çocukların boynuna kolye ucuna takılarak asılır.

    o HAREKETLİ OYUN:
    Eğitimci sarı ve turuncu yıldız grubundan olan çocukların eşit olarak, tasarlanmış düzeneğin önünde sıralanmalarını sağlar ve “Çocuklar sarı yıldız olanlar limon; turuncu yıldız olanlar ise portakal grubu. Benim size vereceğim komutla düzeneğin ortasında bulunan sepetten kendi renginizdeki yıldızı alıp düzenekten geçip yıldızınızın ortasındaki delikten yolun sonundaki çubuklara takacaksınız” der. Yıldızınızı alınca ilk önce ard arda dizilmiş 6 tane dikdörtgenden ikisinin üzerine parmak ucunuza basarak, sonraki ikisine de topuğunuzla basarak, en sondakilere de yine parmak ucunuzla geçerek; sonraki çizgiden çift ayakla sıçrayıp çubuğa yıldızınızı takacaksınız” diyerek çocuklara oyun anlatılır. Eğer yıldızı önce bitiren grup olursa diğer grubun da bitirmesine fırsat verilir.

    o DİNLENDİRİCİ OYUN:
    Hareketli oyundan sonra çocuklar rahat ve geniş bir yere oturtulurlar ve “Şimdi hep birlikte hayal dünyasına yolculuk edelim, gözlerinizi kapatıp söylediklerimi hayalinizde canlandırmanızı istiyorum” denilir ve ardından “Hepiniz bir kağıtsınız, küçük bir çocuk sizden bir uçak yaptı ve yatak odasının penceresinden dışarı fırlattı. Uçuyorsunuz, uçuyorsunuz, uzun bir dere boyunca uçmaya devam ediyorsunuz, dereyi takip etmekten sıkıldınız, yönünüzü değiştirdiniz, şimdi de çimlerin üzerine yavaş bir iniş gerçekleştirdiniz. Her yer ağaçlarla çiçeklerle dolu, çiçeklerin kokusunu içinize çektiniz, o da ne şimdi bir çocuk sizi eline aldı, acaba nereye götürüyor? Evet sizi uçak yapan çocuk sizi odasına götürüp masasına yavaşça bıraktı” denilerek hayal etme süreci sonlandırılır. Sonra çocuklara bazı sorular sorarak kendilerini ifade etmeleri sağlanır. “ Nasıl bir kağıttınız?/Nasıl bir uçak oldunuz?/ Sizi uçak yapan çocuğu tarif edin/ uçarken neler hissettiniz?/ Çimlerin üzerine inerken neler hissettiniz?/ Sizden uçak yapan çocuğu tekrar görünce neler hissettiniz?/ Çocuk sizi tekrar eline alınca nereye götürebileceğini düşündünüz?” vb...
    MUZIK ETKINLIGI
    ses acma calismalari
    masalara pinpon topu ve pipet koyulur.cocuklar pipetten ufleyerek topu hareket ettirmeye calisirlar.boylece nefes acma calismalari yapmalarina rehberlik edilir.
    sarki soyleme
    top oynarken dikkat et sarkisi soylenir.cocuklarin bireysel soylemeleri icin cesaretlendirilir.
    yaratici dans
    muzik acilir.cocuklarin muzigin ritmine gore dans etmelerine rehberlik edilir.
    FEN VE DOGA ETKINLIKLERI
    DENEY:
    Deneyin adı:Mum deneyi
    Deneyin amacı:Havadaki oksijen yanmayı sağlar mı?
    Deneyde kullanılan araç gereçler:Mum ,cam bardak
    Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6
    Deneyin yapılışı:Bir mumu alıp yakarız ve üzerini bardakla kapatırız.Mum bir süre sonra söner.
    Deneyin sonucu:Havasız yerde yanma olmaz.Oksijen yanmayı sağlar.
    OKUMAYA YAZMAYA HAZIRLIK CALISMALARI
    sicak olani bul ve boya yonergeli calismanin yapilmasina rehberlik edilir.
    DEGERLENDIRME
    plan basariyla uygulanmistir.deney basariyla sonuclanmistir.cocuklarin aktif katilimi saglanmistir.
    AILE KATILIMI
    sonbahar albumu icin ailelerden sonbaharla ilgili resim gondermeleri rica edilir.





    (konusu belli olmayan bir plan oldu.planlarimdan topladim biseyler insallah yardimi olur)

  • #2
    Emel Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05.Mart.2009
    Nereden
    Eskişehir
    Mesajlar
    13,302
    @Emel Hoca







    Nihal94; bu plan size mi ait yoksa alıntımıdır?

  • #3
    nihal94 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Eylül.2011
    Nereden
    ANKARA
    Mesajlar
    63
    @nihal94







    tamami bana ait degil.internetten bazi sitelere baktmistim yazarken.planlarimi karistirirken gecisli plan yazdim

  • #4
    nihal94 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Eylül.2011
    Nereden
    ANKARA
    Mesajlar
    63
    @nihal94







    eylul ayi icinde yazdigim bi plan bu

  • #5
    durusu3 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Kasım.2011
    Mesajlar
    13
    @durusu3







    süpersin nihal yazıcım yok bir haftadır yazmak için uğraşıyorum
    iyi oldu

  • #6
    nihal94 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Eylül.2011
    Nereden
    ANKARA
    Mesajlar
    63
    @nihal94







    rica ederim canım işine yaradıysa sevindim ama gizli konu yok bu plandan o yönden eksik

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. YILLIK PLAN-GÜNLÜK PLAN
      Konu Sahibi topraakk Forum PLAN ve FORM İSTEKLERİ
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 07.Şubat.2014, 14:00
    2. zihinsel engellilere yönelik günlük plan örneği günlük plan
      Konu Sahibi eecesu Forum PLAN ve FORM İSTEKLERİ
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 11.Ocak.2014, 17:16
    3. günlük plan
      Konu Sahibi gül şimşek Forum PLAN ve FORM İSTEKLERİ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 22.Mayıs.2011, 01:22
    4. günlük plan
      Konu Sahibi okuloncesi ogretmeni Forum PLAN ve FORM İSTEKLERİ
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 05.Aralık.2010, 20:19
    5. günlük plan
      Konu Sahibi aslında Forum PLAN ve FORM İSTEKLERİ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 04.Ekim.2009, 23:04

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş