İstanbul'da sanat zamanı

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nın konseri kaçmaz...

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, yarın Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonunda ''Yeni Yıl Konseri'' verecek.
Şef Alexander Rahbari yönetimindeki orkestraya, soprano Elisabeth Flechl ile tenor Karl-Michael Ebner eşlik edecek.
Dünyada yeni yıl konserleri ile ün salan Johann Strauss Topluluğu, ''Yeni Yıl Konseri'' için 26 Aralıkta CRR Konser Salonunda sahne alacak. İsmini ünlü Strauss ailesinden alan Johann Strauss Topluluğunu, şef ve topluluğun başkemancısı Russell McGregor yönetecek.
CRR, 27 Aralıkta ''Eğer şahinin yazgısı göğün en yükseklerine uçmaksa, bizim yazgımız da birlikte dans etmek'' diyerek çocukluklarından bu yana hep birlikte dans eden 7 kardeşten oluşan Los Vivancos'a ev sahipliği yapacak.
Piyanist Gülsin Onay, 28 Aralıkta Kadıköy'deki Süreyya Operasında resital verecek. Sanatçı, Haydn, Mendelssohn ve Chopin'en eserlerini seslendirecek.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, ''Yeni Yıl Konseri''ni 29 ve 30 Ocakta Süreyya Operasında gerçekleştirecek.
Çigan müziğine yeni bir soluk getiren ve onu dünya müzikleriyle buluşturan Sarközi liderliğindeki ''Gypsy Devils Orchestra'', 29 Aralıkta İş Sanat Kültür Merkezinde müzikseverlerle buluşacak.
Orkestra konserde, Slovak, Rus, Macar, Yunan, Yahudi ve Roman geleneksel şarkılarından caza, klasik müzikten film müzikleri ve operetlere uzanan zengin repertuvarını sunacak.
İstanbul Klarnet Korosu ''Yeni Yıl Konseri''ni 29 Aralıkta Caddebostan Kültür Merkezinde verecek. Şef Burak Tüzün'ün yöneteceği koroya, Göteborg Senfoni Orkestrası solo obua sanatçısı Pelin Çotal da eşlik edecek.
Rock grubu Kargo ile güçlerini birleştiren Mirkelam, yarın Beyoğlu Hayal Kahvesinde sevenleriyle buluşacak.
Nejat Yavaşoğulları, Sina Koloğlu, Sunay Özgür, Deniz Demiröz ve Gencay Kıymaz'dan oluşan ''Bulutsuzluk Özlemi'', müzik serüvenlerinin 20. yılı dolayısıyla 29 Aralıkta Beyoğlu Hayal Kahvesinde konser verecek.
Mezzo soprano Ezgi Saydam ve piyanist Kamerhan Turan ikilisi, 30 Aralıkta Akbank Sanat'ın çok amaçlı salonunda sahne alacak.
-DİĞER KONSERLER-

Yeni yıla rock müzik dinleyerek girmek isteyenler için alternatif bir yılbaşı partisi Maçka Küçükçiftlik Parkta düzenlenecek. ''Patos Critos Rock The New Year'10'' adlı partide rock müzik grubu Duman konser verecek.

Kenan Doğulu Hilton Hotel&Convention Center Hall'de, Nazan Öncel ''A Bu Hayat Şarkıları'' ile Point Hotel Barbaros Otelde, Volkan Konak ve Dolapdere Big Gang Maslak Sheraton Hotelde, Ezginin Günlüğü ve Gündoğarken Studio Live Dip İstanbul'da, Feridun Düzağaç ve Repertuar Köpekleri Studio Live'de, Serdar Ortaç Grand Cevahir Hotelde ve Teoman Çubuklu Hayal Kahvesi'nde yeni yıla ''merhaba'' diyecek.

Tarihi Sirkeci Tren Garı, 31 Aralıkta yılbaşı partisine ev sahipliği yapacak. Geceye katılan sınırlı sayıda davetli DJ Cüneyt Kurt'un seçeceği şarkılarla eğlenecek.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı tarafından desteklenen ''İstanpoli'' adlı projenin ilk oyunu olan ''Kassas'', 30 Aralık Çarşamba günü Garajİstanbul'da izleyiciyle buluşacak.

''Boş inançlarla karışık ve abuk subuk hikayeler anlatan kişi'' anlamına gelen ''Kassas''ta, bedenleri dükkanları olan İstanbul'daki seyyar satıcıların yaşamlarını manilerle, şarkılarla ve şiirle anlatan ozanların hikayeleri anlatılıyor.

Metin Zakoğlu'nun yazıp yönettiği ''Arkadaşım Kadın Oldu'' adlı komedi, yarın Kulis Oda Sahnesi Caddebostan'da sahnelenecek. Zakoğlu, Bekir Erdem Öz, Hülya Usuğ, Berna Acarman ve Derya Çakır'ın rol aldığı eserde, dalgınlıkla gecenin bir yarısında yanlış eve giden bir kadın ile kapı komşusuna sığınmak zorunda kalan bir diğer kadın ve ev sahibi olan 2 erkeğin ilginç ilişkileri ele alınıyor.

Serkan Üstüner'in yönettiği ve sahneye uyarladığı ''İki Efendinin Uşağı'' adlı oyun, 26 Aralıkta Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde izlenebilecek.

Comedia dell'Arte ile geleneksel Türk tiyatrosu unsurlarının bir arada kullanıldığı eserde, güç yaşam koşullarını sürdürmek zorunda olan bir uşağın, doğaçlama yalanlarla durumu kurtarmaya çalışırken yarattığı karışıklıklar ve gülmece dolu olaylar anlatılıyor.

Barış Kıralioğlu'nun yönettiği, Aristophanes'in yazdığı ''Kadınlar Savaşı'' adlı oyun, 29 Aralık Salı günü Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Sahnesi'nde izleyiciyle buluşacak. Oyunda, komşu ülke ile yapılan savaşa son vermek için iki ülkenin kadınlarının örgütlenmesiyle gelişen olaylar irdeleniyor.

Özgün müzikler ve dansları ile seyirciye sunulan komedide Ayça Akdoğan, Itır Zeren, Ceren Gücükatalak, Burkay Dokuyucu, Onur Sarıgül, Metin Sarıkaya, Ali Kakkaç, Ecem Öztürk, Gökçe Tezgel, Evrim Güler, Gülcan Uçar, Kazım Güven, Çiğdem Çavdaroğlu, Hilal Güven,Zeynep Gönenç Afyon ve Nihat Çakır rol alıyor.

Sedat Demirsoy'un yazdığı ve yönettiği ''Hiç: Neyzen Teyfik'' adlı oyun, bugün ve yarın Mavi Sahne'de izlenebilecek.

-ŞEHİR VE DEVLET TİYATROLARI-

Sanatseverler, Devlet Tiyatrolarında 29 ve 30 Aralıkta Civan Canova'nın yazdığı ''Ful Yaprakları'' adlı oyunu AKM Oda Tiyatrosu Küçük Sahne'de, Turgut Özakman'ın yazdığı, Şakir Gürzumar'ın yönettiği ''Töre'' adlı oyunu Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde, Yasmina Reza'nın yazdığı, Celal Kadri Kınoğlu'nun yönettiği ''Vahşet Tanrısı'' adlı oyunu Cevahir Salon 1'de, Güngör Dilmen'in yazdığı ''Kuzguncuk Türküsü'' adlı oyunu ise Üsküdar Tekel Sahnesi'nde izlemeye devam edecek.

Şehir Tiyatrolarında ise 25, 26 ve 27 Aralıkta Mario Fratti'nin yazdığı, Ali Gökmen Altuğ'un yönettiği ''Kafes'' adlı eser Fatih Reşat Nuri Tiyatrosu'nda, Klaus Mann'ın yazdığı, Ragıp Yavuz'un yönettiği ''Mefisto'' adlı eser Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde, Duşan Kovaçeviç'in yazdığı, Nurullah Tuncer'ın yönettiği ''İntiharın Genel Provası'' adlı eser de Üsküdar Müsahipzade Sahnesi'nde izlenebilecek.

Küçük tiyatroseverler ise dört masaldan oluşan ''Anadolu Masalları''nı hafta sonu Ortaköy Afife Jale Sahnesi'nde izleyebilecek.

Oyunda, tekerlemelerle başlayan masalların karakterlerini canlandıracak yedi oyuncu, üzerlerinde biçimleri aynı, renkleri farklı giysileri sahnede giyinip, soyunarak, çaldıkları enstrümanlarla ''Tuz'', ''Maymun Peri'', ''Küçük Peri Kızı'' ve ''Altın Tas'' adlı eserleri oynayacak.

Sedat Demirsoy'un yönettiği ''Cinfikir'' ise yarın Mavi Sahne'de sahnelenecek.

Türkiye'nin ilk doğaçlama çocuk tiyatrosu ''Cinfikir''de Ziver Armağan Açıl, Esin Kartaloğlu ve Beril Boz rol alıyor.

-SERGİ-

Sanatseverler, ''21. ENKA Kültür Sanat Kış Etkinlikleri'' kapsamında düzenlenecek Desen Halıçınarlı'nın ''İlk Günahın Kenti'' adlı resim, gravür ve desen sergisini ENKA Dr. Clinton Vickers Sanat Galerisi'nde 29 Aralık Salı gününden itibaren hafta boyunca gezebilecek.

İstanbul'u, şehrin rengarenk kaosunu ve çarpık yapılarını konu alan eserlerin yer aldığı sergi, 22 Ocak 2010 tarihine kadar hafta içi her gün 10.30-16.30 saatleri arasında açık olacak.

Simya Galeri Atölyesi sanatçılarının gerçekleştirdiği ''İstanbul'u Takı-Yorum'' adlı takı ve heykel sergisi, bugünden itibaren 28 Aralık Pazartesi gününe kadar Simya Galeri'de ziyaretçilere açık olacak.

Uluslararası güncel sanat sahnesinin önemli isimlerinden Ali Kazma'nın video serilerinden oluşan yeni kişisel sergisi ''Engellemeler/Obstructions'', yarın Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde açılacak.

AA

.ALINTIDIR.