Türkiye’nin En Gözde Kütüphaneleri

900 yıllık bir kütüphane geleneği olan ülkemizde, birbirinden değerli eserlerin yer aldığı pek çok kütüphane mevcut. İşte o kütüphanelerden en önemlileri...

Atatürk Kitaplığı

Atatürk Kitaplığı, İstanbul'un Taksim semtinde Mete Caddesi üzerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'ne bağlı halka ve özel araştırmacılara hizmet veren bir kitaplık.

1924’ten beri hizmet veren bu kütüphanede, 150 yıllık gazete ve dergi koleksiyonu var. 350 bine yakın kitap bulunan kütüphanenin cilt ve onarım atölyesi bulunuyor. Ayrıca çeşitli yazma, atlas-harita, takvim, kartpostal gibi özel koleksiyonları mevcut. 10 bine yakın harita ve kartpostal koleksiyonu internetten de incelenebiliyor.

2007 yılında Türkiye’nin en iyi kütüphanesi seçilen Atatürk Kitaplığı’nda, Osmanlıca, Arapça, Fransızca, Rumca ve İngilizce birçok dilde esere ulaşmak mümkün. Görme engelliler için özel kabinlerde gönüllüler istedikleri kitapları okuyup CD’ye kaydediyor. Nadir eserler CD olarak sunuluyor.


Atatürk Kitaplığı

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi

2007 yılında Suna ve İnan Kıraç Vakfı bünyesinde kurulan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi, halka ve bilimsel araştırmacılara açık. Bizans döneminden itibaren İstanbul, Osmanlı ve Atatürk ile ilgili geniş bir koleksiyona sahip.

El yazmaları, belgeler ve 30 farklı dilde yaklaşık 40 bin kitap var. İstanbul araştırmaları için bilim adamları ve uzmanların ilgileneceği özel bir koleksiyonu mevcut. İki katlı kütüphanenin ilk katı sergi salonu, harita ve arşiv bölümü var. Yazma eserler ve birçok kitap dijital ortamda. İnternet sitesinden bu kaynaklara ulaşmak ve yararlanmak mümkün. El yazmaları dışındaki kaynakların fotokopileri verilebiliyor.


İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi

Süleymaniye Kütüphanesi

1918’de Süleymaniye Külliyesi’nde kuruldu. Yazma ve eski harfli basma eser koleksiyonları nın yer aldığı araştırma ve uzmanlık kütüphanesi. Padişahların, bilim ve din adamlarının koleksiyonları, Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelen koleksiyonla 80 bin cildi el yazması kitap olan kaynağa sahip.

Eserlerin yarıdan fazlasının dijital arşivi tamamlanmış durumda. Tümünün künye bilgileri veri tabanında. Ayrıca duyma engelliler için sine vizyon gösterileri yapılıyor. Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait eserlerle birlikte tıp, botanik, kimya eserlerine sahip. Osmanlıca, Farsça ve Arapça kaynakların yanında Boşnakça, Çağatayca ve Rumca olanlar da var.


Duyma engellilere sinevizyon

Milli Kütüphane

1946 yılında kurulan Milli Kütüphane, dünyanın en genç Milli Kütüphanelerinden biri.

Kütüphanede 2 milyon 608 bin 359 eser kayıtlı. Bunlardan 1 milyon 115 bin 840’ı kitap, 55 bin 836’sı eski harfli Türkçe kitap, 26 bin 282’si el yazması kitap, 1 milyon 211 bin 357’si gazete ve dergi. Ünlü ressamların orijinal tabloları, taş plaklar, fotoğraf, pul, para, afiş ve mikrofilm gibi görsel-işitsel materyaller de var.

İstanbul’un fethinde ele geçirilen ceylan derisi üzerine yazılı İnciller ve tezhipli Kur’an-ı Kerim’ler en değerli eserleri arasında. Dört okuma salonu ve görme özürlülere yönelik "Konuşan Kitaplık" mevcut. Konferans salonları, sergi salonları, geniş bir otopark ve kafeteryaya da sahip. İnternette e-kütüphane hizmeti veriliyor. Milli Kütüphane, Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kuruluşları Federasyonu üyesi.


Milli Kütüphane

Sermet Çifter Kütüphanesi

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık bünyesinde 1978’de açıldı. Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde yer alan kütüphane 1992’de yeniden düzenlendi. Edebiyat, sanat ve tarih alanlarında önemli bir koleksiyona sahip. Türk tarihi, kültürü, Türk ve dünya edebiyatıyla İstanbul konularında uzman. 80 bin cilde ulaşan kitap koleksiyonu var.

Araştırmacıların kullanımına açık, bin 117 ciltte toplanmış bin 578 adet yazma eser mevcut. Yazma eser ve nadir kitaplardan yararlanmak isteyenlere dijital hizmet sunuluyor. Çeşitli koleksiyonlardan derlenmiş binin üzerinde nadir kitap var. Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi bir uzmanlık kütüphanesi. Bu nedenle, üyelik koşulu aranıyor. Üye olmayanlar 1-2 gün gibi kısa sürelerle kütüphaneden yararlanabiliyor.


Sermet Çifter Kütüphanesi


Alıntıdır.