GÜL DÜŞÜNÜRSEN, GÜLİSTAN OLURSUN

Düşüncelerin bedende bir takım sonuçlar yarattığı kesin olarak biliniyor. Bu nedenle, Doğu felsefesinin ana kaynağı olan "pozitif (olumlu) düşünce"ye günümüzde Batı tıbbı, spor camiası, eğitimcileri ve tabii ki iş dünyası büyük ilgi gösteriyor. Bu alanın çalışma konularından biri de “iyimserlik”. Elbette, saf Pollyannacılık’tan bahsetmiyoruz. “İyimselik”in başına “gerçekçi” ya da “esnek” kelimelerini ekleyelim isterseniz...

İyimserler, başlarına gelen kötü olayları geçici ve duruma spesifik olarak görür, genelleştirmezler. Kişisel yetkinlikleriyle bu engellerin üzerinden gelebileceklerini düşünürler... Örneğin, gerçekçi iyimser biri, bu dönemde sadece ekonomik kriz nedeniyle işini kaybettiyse, “neden bunlar da beni buluyor, ben zaten şanssızım, ne yapacağım şimdi” gibi yorumlar yapmak yerine durumu şöyle değerlendirir:

“Bu geçici bir durum. Yaşamımın diğer alanlarını doğrudan etkilemesine izin vermeyeceğim. Kişisel yeteneklerimle de elbet uygun bir fırsatı bulacağım, tabi yılmamam gerek.” Yani, işten atılmayı yaşamının her alanına mal etmez ya da genel olarak şanssızlığına bağlamaz. Mücadele ve dayanma gücünü elinden alan bir ruh haline düşmemeye çalışır ve elbette kişisel yetenekleriyle durumu çok yönlü aşmaya çalışır.

İyimserliğin faydaları neler?

- Geçtiğimiz yüzyıl içinde Amerikan Başkanlık seçimlerin %85’inde iyimser adayların kazandığı belirtiliyor.

- İyimserler olumsuz olaylardan ders çıkartma konusunda daha başarılı

- İyimserlerde kaygı ve depresyona, kötümserlere göre daha az rastlanıyor.

- İyimserler bir durumu herhangi bir şekilde olumlu sonuçlandırmak için uzun süreli enerji sarf edebilir ve kolay vazgeçmezler.

- Kötümserler, problemlerden kendilerini uzaklaştırmaya çalışırken, iyimserler inkarı bir çözüm olarak görmez ve tehditleri yok saymazlar.

- İyimserler iş yaşamında daha üretkenler.

- İyimserler tıbbi olumsuz durumlara (by-pass kalp ve damar operasyonları, göğüs kanseri, kürtaj, kemik iliği nakli ve AIDS gibi durumlar araştırılmış) daha kolay uyum sağlıyor.

- Sorunlara uyum, mizah, planlama, olumlu şekillendirme (durumu olası en iyi şekilde değerlendirebilme) ve sorunlar kontrol dışına çıktığında durumun gerçekliğini kabullenme konularında da iyimserlik etkin ve yönlendirici.

- Benim de tezimde ulaştığım sonuç, satış işinde özellikle, iyimserlerin daha başarılı oldukları...

Nasıl adlandırırsak adlandıralım, şüpheler yaratarak önemini azaltamayız iyimserliğin. Hele bu kadar “gerçek” sonuçları bulunmuşken, dikkate almayarak kendimize yazık etmiş olmaz mıyız? Gülistan mı istersiniz, dikenlik mi?

Yazan : İdil Türkmenoğlu