Adana Valisi İlhan Atış, toplumda televizyon ve internetin yaygınlaşmasıyla çocukları okumaya yönlendirmenin güçleştiğini belirterek, "Zoru başarabilirsek güzel olur."dedi.Büyük okuma kitlelerinin istenildiği şekilde kütüphanelerden yararlanmadığını belirten Atış, bu hususta ne yapılabileceğine bakılması gerektiğini kaydetti. 28 Mart-2 Nisan tarihleri arasında kutlanacak 47. Kütüphaneler Haftası etkinlikleri başladı. İlk Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen açılışta Vali İlhan Atış, okumanın ne kadar önemli olduğunu dile getirmenin 'malumu ilan' anlamına geleceğini belirtti.

Kendi çocukluk ve öğrencilik dönemlerinde öğretmenlerinin teşvikleriyle yerde buldukları kâğıt parçalarının üzerindeki çamuru silerek okuduklarını vurgulayan Atış, "Günümüzde de öğretmenlerimiz mutlaka öğrencilere okuma alışkanlığını kazandırmak için çalışıyordur. Aslında bu haftalar söz konusu alışkanlığın pekiştirilmesi içindir. Umarım bu aktivitelerin sonunda öğretmen, anne ve babanın desteğiyle çocuklarımız daha fazla kitap okur. Tabi bu konuda basına büyük görev düşüyor."diye konuştu. Adana merkezde dört kütüphanenin hizmet verdiğini anlatan Atış, kim zaman uğradığı bu mekânlarda kimseyi göremediğini açıkladı. Kütüphanelere insanları çekebilmenin yolların bulunmasını isteyen Atış, "Örneğin; Sabancı Merkez Camii'nin bitişiğinde neden bir kütüphane yok? İnsanlar namaz için beklerken burada kitap okuyabilir. Büyük camilerin bahçelerinde açılacak bir kütüphanenin çok yararlı olacağını düşünüyorum."şeklinde konuştu. İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Nuh Yıldız ise eski çağlardan bu yana kütüphanelerin insanlığın hizmetinde olduğunu hatırlattı.

'SANKİ TELEVİZYON OKUYOR, KİTAP SEYREDİYORUZ'

Osmanlı döneminde de kitaba ve kütüphaneye büyük önem verildiğini belirten Yıldız, şöyle devam etti: "İlk emri 'oku' olan bir dinin ve medeniyetin mensuplarıyız. Ama ne yazık ki ülkemizde okumaya, kitaba ve kütüphanelere gereken önemi vermiyoruz. Günümüzde en yalnız, en buruk mekânlardır, kütüphaneler... Kitabın pahalı olduğunu söyleyenler, neden kütüphanelere gitmiyor? Sanki televizyon okuyor, kitap seyrediyoruz. Bize göre kitapların ve okumanın olmadığı bir dünya olmamalıdır. Bir insanın değeri, okuduklarıyla orantılıdır. Kitaplar, aklın tedavi yerleri ve ilaçlarıdır. Kitapsız yaşamak kör, sağır, dilsiz yaşamak gibidir."

Kitap okumayan toplumların her alanda geri kalmaya mahkum olduğunun altını çizen Yıldız, AB'ye üye ülkelerden nüfusu Türkiye'ye yakın Almanya'da 7 bin 500 kişiye 1 halk kütüphanesi düştüğünü aktardı.

Yıldız, Türkiye'de ise 68 bin 500 kişiye 1 halk kütüphanesi düştüğünü bildirdi. Tsunami'nin vurduğu Japonya'da yılda 4 milyar 200 kitap basıldığını ifade eden Yıldız, Türkiye'de sadece 23 milyon kitap basıldığını kaydetti. Yıldız, "BM İnsani Gelişim Raporu'na göre kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında maalesef 86. sırada yer alıyor."dedi.

İl Halk Kütüphanesi Müdürü Selim Arslan ise yılda ortalama 270 bin okurun kurumu ziyaret ettiğini belirtti. Arslan, daha fazla okuyucu çekmek için nüfus cüzdanı fotokopisi karşılığında ücretsiz kitap hizmeti sunduklarını sözlerine ekledi.

Adana Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Gödekmerdan'ın da bir konuşma yaptığı organizasyonda "en çok kitap okuyan" öğrenci ve velilere ödülleri verildi.

Teşekkür Belgesine layık görülen ev hanımı Refika Varlı, üç yılda 200'ü aşkın kitap okuduğunu söyledi. Adana Güzel Sanatlar Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerin müzik dinletisinin ardından 17 ressamın resim sergisi açıldı. Törene Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi, Çevre ve Orman Müdürü Nebi Erol Metin ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.

memurlarnet