KKTC’de ‘disiplin koğuşu’nda gördüğü işkencenin ardından GATA’da yaşamını yitiren Uğur Kantar’a işkence yapmaktan tutuklanan asker gardiyanlar kendilerini böyle savundu

KKTC’de ‘disiplin koğuşu’nda gördüğü işkencenin ardından iki buçuk ay komada kalan ve önceki gün tedavi gördüğü GATA’da hayatını kaybeden er Uğur Kantar, dün toprağa verildi. Aile, GATA’da askeri tören istemedi, tabutun üzerine Türk bayrağı konulmasına da karşı çıktı.

Kantar’ın ölümünden sorumlu tutulan iki asker, “Çok agresifti, sakinleştirmek için bir iki tokat attık” diye savunma yaptı.

'Disko'da komalık olan asker öldü haberini okumak için TIKLAYINIZ

Uğur Kantar, 90/2 tertip uzun dönem er olarak askerlik yapıyordu. Terhisine iki hafta kala içtimaya geç kaldığı gerekçesiyle ‘disko’ tabir edilen ‘disiplin koğuşu’na atıldı. Cezasının bitimine iki gün kala fenalaştı, ambulans uçakla GATA’ya kaldırıldığında, beyninde ve iç organlarında hasar oluştuğu, susuz bırakıldığı için böbreklerinin tahrip olduğu belirlendi. İyi bir haber için bekleyen anne ve baba, önceki gün oğullarının ölüm haberiyle yıkıldı. Kantar’ın ‘disko’da önce darp edildiği, ardından bahçede sandalyeye kelepçelenerek saatlerce güneş altında tutulduğu öne sürüldü.

ASKER GARDİYANLAR TUTUKLANDI
Olayla ilgili ‘yaralama’ suçundan soruşturma başlatan askeri savcılık, sorumlu olan asker gardiyanlar Fırat Keser ile Ayhan Arslan’ı tutukladı. Savcılığın, “işkenceyle adam öldürme” suçundan ek soruşturma başlatarak, davayı bu suçtan açacağı belirtiliyor.

Tutuklu asker gardiyanlar ifadelerinde, “Neden işkence yaptınız?” sorusuna, “Uğur çok agresifti, agresif davranışları vardı. Biraz sakinleştirmeye çalıştık, bir iki tokat attık... Biz bu kadar ağır bir darp yapmadık. Bizimle ilgisi yok” yanıtını verdi. İşkence yapılması için kimseden emir almadıklarını da anlattı.

37 askerin de tanık olarak ifadesine başvuruldu. Tanıklar ise Uğur’un çok sakin birisi olduğunu, kavga eden, kıran birisi olmadığını anlattı. Tanıklar, iki sanığın olayı gerçekleştirdiğini söyledi. Aynı bölükte daha önce de işkence ve dayak olayı yaşandığı öğrenildi.

***
MEHMETÇİK VAKFI SAHİP ÇIKTI
Uğur Kantar, ‘şehit’ sayılmadı ancak, Mehmetçik Vakfı tarafından ailesine 30 bin 119 lira nakdi yardım yapılacak. Mehmetçik Vakfı’nın yardımlarını kabul edip etmemek asker ailelerinin kararına bağlı bulunuyor. Vakıf, bir iki gün içerisinde Kantar ailesine göndereceği başsağlığı yazısında, eğer uygun görürlerse, kendilerine 30 bin 119 lira nakdi yardım yapılabileceğini bildirecek.