İnternette alışveriş yapanlar dikkat!


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

İnternette alışveriş yapanlar dikkat!

  • #1
    BURCU-BAŞKAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Haziran.2009
    Nereden
    İZMRRR
    Mesajlar
    6,266
    @BURCU-BAŞKAL



    İnternette alışveriş yapanlar dikkat!





    Polis, bilişim suçlularına karış vatandaşları uyardı. Bursa Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, internet ortamında yüzde 100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağı vurgulandı.

    Uzmanlar, güvenlik önlemleri (firewall, antivirüs) almadan şirket veya şahsa ait önemli bilgilerin yer aldığı bilgisayar ile internete bağlanılmamasını tavsiye ediyor. Özellikle canlı oyun ve sohbet (chat) ortamında bilgisayara saldırı olabileceğini; bu ortamlarda tanışılan kişilere şahıs, aile, kredi kartı ve adres bilgilerinin verilmemesi uyarısını yapan Bursa Emniyet Müdürlüğü’nün bilişim uzmanları, “Tanımadığınız kişilerden gelen ve ekinde casus yazılımlar barındırabilecek şüpheli elektronik postaları açmadan siliniz. İnternet üzerinden yapılan yazışmalarınızda karşınızdaki kurumlarla özel bir yöntemle yazışmanızda fayda olacaktır. Bu şekilde sizin adınıza, birlikte ticaret yaptığınız şirketlere asılsız bilgiler veya sizi kötüleyici bilgiler gönderilse bile karşı taraf bunun sizden gelmediğine emin olacaktır.” uyarısında bulunuyor.

    SANAL ALEMDE BİRÇOK MAĞAZA GÜVENLİK PROTOKOLÜNÜ UYGULAMIYOR

    Bursa Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan uyarı açıklamasında internet üzerinden yapılan kredi kartı kullanımına da değinildi. Ödeme ekranlarında kişisel bilgilerle özellikle kredi kartı numarası gibi en çok kaygı duyulan bilgilerin verilmesi anında özel tedbirlerin mağaza tarafından alınması gerektiği belirtildi. Pek çok sitenin ‘SSL’ ya da ‘SET’ denilen bağlantı güvenlik protokollerini kullanmadığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Güvenlik protokollerinin uygulandığını, ödeme sayfasının web adresinin ‘https://’ yerine ‘https://’ ile başlamasından ya da kullandığınız tarayıcıya bağlı olarak ekranın altında yer alması gereken bir kilit ikonundan anlayabilirsiniz. Alışveriş yapacağınız internet mağazasını araştırınız. Söz konusu mağazadan daha önce alışveriş deneyimi yaşayan bir tanıdığınız varsa ona danışabilirsiniz.

    Mağaza teslimat süresine sadık mı ya da ödeme işlemlerini sorunsuz yürütebiliyor mu? Mağaza web sitesinde künye bilgilerinin, açık adres bilgisinin ve gerektiğinde başvurulacak yetkililerin isim ve telefonlarının açık bir şekilde listelendiğinden emin olun. Daha önce adını duymadığınız bir yerden alışveriş yapmayı düşünüyorsanız, hiç olmazsa bir e-mail göndererek size cevap vermelerini bekleyin. Birim fiyatları ve alışverişinizin toplam tutarını kontrol edin. Satın alacağınız ürün ya da ürünlerin yaklaşık fiyatları konusunda mutlaka önceden bir fikir sahibi olun. Fiyatların döviz cinsinden olup olmadığına, döviz cinsinden ise hangi döviz cinsinden olup nasıl bir kurla çarpıldığına dikkat edin. Fiyat karşılaştırması yaparken fiyatların katma değer vergisi dahil mi yoksa hariç mi olduğunu göz önünde bulundurun. Ayrıca, toplam rakamın her bir ürün bedelinin toplamından farklı olup olmadığına ve eğer farklı ise bu farkın kargo bedeli ya da kredi kartı komisyonu gibi faktörlerin hangileri sonucu oluştuğuna özellikle dikkat edin.”

    "MAĞDUR OLMAK İSTEMİYORSANIZ İADE ŞARTLARINI ÖĞRENİN"

    Özellikle internetten yapılan alışverişlerde teslimat, iade ve garanti koşulları hakkında bilgi sahibi olunması istenen emniyet açıklamasında, siparişin adrese ne zaman ve nasıl ulaşacağının iyice anlaşılması gerektiği belirtildi.

    Sorunlu bir ürün teslim alındığında nereye ve nasıl iade edebileceğinin, paranın ne kadarını geri alabileceğinin de iyice tespit edilmesinde yarar olduğu kaydedilen açıklamada, bazı koşulsuz iade kampanyalarında ürün bedelinin tamamı iade edilirken, yüksek bir kargo ve paketleme ücreti konulup o kısmın iade edilmediğine dikkat çekildi. Gizlilik ilkelerinin de gözden geçirilmesi tavsiye edildiği açıklamada şu uyarılara yer verildi: “Alışveriş yaptığınız mağazanın kişisel bilgileriniz ve onların korunması ile ilgili açık bir politikası ve buna ait bir beyan sitede bulunması gerekir.

    Böylelikle kredi kartı numaranız, adres bilgileriniz, e-mail adresiniz gibi özel ve önemli bilgilerinizin gizliliği konusunda mağazanın başlangıç düzeyinde sorumluluk sahibi olup olmadığı konusunda bir fikir edinebilirsiniz. İnternet alışverişinizi bir paranoyaya dönüştürmeyin. Ülkemizin ciddi kurumları bizlere bu hizmetleri sağlayabilmek için gerçekten çok önemli boyutlarda yatırımlara girmiş durumdalar. Çok kaliteli ve dürüst hizmet veren Internet mağazalarımız var.”

    POLİSTEN KREDİ KARTI UYARILARI

    "Sahip olduğunuz kredi kartını alır almaz şifresini değiştiriniz. Değiştirdiğiniz şifre aritmetik olarak artan veya aynı sayılardan oluşan rakamlar yerine kendinize özel bir numara olmalıdır.

    Kart şifrenizi cüzdanınızda veya kart üzerinde herhangi bir yere kesinlikle yazmayınız. Kart şifrenizi üzerindeki kart numarasını kesinlikle kimseye söylemeyiniz ve göstermeyiniz. Aksi halde kredi kartı bilgilerinizin başka yerlerde başka insanlar tarafından alışverişlerde kullanılması muhtemeldir.

    Alışveriş yaparken kredi kartınızı pos cihazından farklı bir cihaza okutturup okutturulmadığına dikkat ediniz. Şüphelendiğiniz durumlarda hemen en yakın polis birimine haber veriniz.

    Hesap kesimi sonrası yaptığınız alışverişleri gösteren hesap cetvelini dikkatlice kontrol ediniz. Yapmadığınız alışverişlerde bankaya müracaat ederek olayı bildiriniz ve bu paranın hesabınızdan düşülmesine müsaade etmeyiniz."

    Cihan Haber Ajansı

  • #2
    Cemile ÖZTÜRK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    32,893
    @Cemile ÖZTÜRK







    Teşekkürler bilgilendirme için.
    c i m i



    "Ben çocukken annem bana hep hayatın anahtarının mutluluk olduğunu anlatırdı. Okula gitmeye başladığım zaman, sınavda bana "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diye sordular. Ben de onlara "Mutlu olmak istiyorum" diye cevap verdim.
    Onlar bana, soruyu anlamadığımı söylediler. Ben de onlara, asıl onların hayatı anlamadıklarını söyledim. "

    John Lennon

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. İnternette Korkmadan Gezinin
      Konu Sahibi alfarolex Forum Program Paylaşımları
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 06.Aralık.2010, 13:11
    2. Chat yapanlar, bu solucana dikkat!
      Konu Sahibi Zerrin KORKMAZ Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 28.Ağustos.2010, 03:35
    3. İnternette köklü değişiklik
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 26.Ekim.2009, 22:55
    4. İnternette ÖİV indirimi
      Konu Sahibi Cihan ÇAĞLAYAN Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 24.Haziran.2009, 15:30
    5. İnternette tehlikeli arama sözcükleri
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 9
      Son Mesaj : 12.Haziran.2009, 15:32

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş