Nerdun HACIOĞLU 11 Kasım 2010



Geçtiğimiz cumartesi meydana gelen şiddetli Güneş patlamasının plazma kümeleriyle manyetik fırtına biçiminde bu sabahtan itibaren Dünya’ya ulaşarak hafta sonuna kadar gezegenimizde etkili olacağı bildirildi.

Rusya’daki “Moskovski Komsomolets” Gazetesi’nin Rus bilim kuruluşlarına dayanarak verdiği haberine göre Güneş’in yarattığı manyetik fırtına son yılların en şiddetlisi olacak.

Kalbe dikkat

Özellikle hassas elektronik cihazlarla kalbinden rahatsız olan insanların olumsuz etkileneceği uyarısı yapılan haberde, “Gezegenimizin manyetik alanı Güneş’ten bize ulaşacak dalgalarla büyük çalkantı geçireceği için insanların reflekslerinde bozukluklar gözlenebilir. Uykulu hal, acil durumlarda yeterince süratli karar verememe, sinir sistemi bozuklukları ve baş ağrısının yanı sıra kalp hastalarında kriz durumları da ortaya çıkabilir” dendi.

“M” derecesinde

Hassas elektronik cihaz ve araçların başında güneşin yarattığı son manyetik fırtınadan en çok dünya yörüngesinde yer alan uydularla sefere çıkan uçakların etkilenebileceği uyarısına da yer verildi. Bilim adamları, “Protuberan” adını verdikleri patlamaları dünyadaki depremler gibi ölçüyor. A, B, C, M ve X beş kademeli ölçeğe göre geçtiğimiz cumartesi Güneş’te meydana gelen patlamaya “M” derecesinde.


Hürriyet