Osmanlı Padişahlarının Anadolu seferine çıkarken, hacı adaylarının da Bağdat'a gidişlerinde sevdiklerinden ayrıldıkları yer olan Ayrılık Çeşmesi tarihi kimliğine geri dönüyor.
Yapılan kazı çalışmalarından Ayrılık Çeşmesi'nin namazgah bölümünün duvarları ortaya çıkarken, Sultan IV. Murat zamanında yaptırılan Ayrılık Çeşmesi kazı çalışmaları bittiğinde yapılacak restorasyonla tarihi kimliğine dönecek.

1600 yılında inşaa edilen çeşme 1638 yılından itibaren Ayrılık Çeşmesi olarak anılırken, şuan tüm hızla devam eden kazı çalışmalarına rağmen, Kadıköy-Kartal Raylı Taşıma Sisteminden dolayı çeşmenin başka bir noktaya taşınabileceği gündeme geldi.

Padişahların sefere giderken konakladığı hacı adaylarının da Bağdat'a gidişlerinde sevdikleriyle vedalaştığı nokta olduğu için Ayrılık Çeşmesi denilen çeşmede süren kazılar 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'da tarihin ayaklar altında gömülü olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İşçilerin yaptığı kazı çalışmalarında yüzyıllar geçmesine rağmen sağlam kalan Ayrılık Çeşmesi ve namazgahın duvarları günyüzüne çıktı.

(sonhaberler)