'Kurban kesmek yerine yardım yapın' kampanyalarına tepki gösteren Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Kesmemek üzere kurban olmaz, parası alınan kurban kesilmeli, kesilen hayvanın eti dağıtılmalı." dedi. Bardakoğlu, Türkiye'de eti kurban bayramında gören binlerce aile olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'de bazı sivil toplum kuruluşlarının 'Kurban kesmek yerine yardım yapın' şeklinde yürüttükleri kampanyalara Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'ndan tepki geldi. Bardakoğlu, "Kesmemek üzere kurban olmaz. Parası alınan kurban kesilmeli, kesilen hayvanın eti dağıtılmalı. Paraya çevrilmemeli. Bu iş ticarete dökülmemeli." uyarısında bulundu.

Mekke'de hac organizasyonuyla ilgili basın mensuplarına bilgiler veren Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Türkiye'deki kurban tartışmaları konusunda da önemli açıklamalar yaptı. Çocuk okutmanın, hastane yaptırmanın gerekli olduğunu ancak her ibadetin de ayrı bir önemi bulunduğunu vurgulayan Bardakoğlu, bir insanın 'namaz kılmayacağım, yerine hasta ziyareti yapayım' diyemeyeceği gibi, kurban ibadetinin yerine bir diğerini koyamayacağını söyledi. Diyanet personelinin bu yıl 6-7 bin çocuğu 'örnek olsun' diye kendi parasıyla okuttuğunun altını çizen Diyanet İşleri Başkanı, geçen yıl Afrika'daki değişik ülkelere 124 bin kutu konserve kurban eti gönderdiklerini anlattı. "Bundan daha büyük kardeşlik olur mu?" diye soran Bardakoğlu, ayrıca Türkiye'de kurbandan kurbana et gören binlerce ailenin bulunduğuna dikkat çekti. Diyanet İşleri Başkanı şöyle konuştu: "Biz kendi çevremizden hareketle toplum hakkında yargıda bulunmayalım. Birçok insan vardır ki; artık ben kırmızı et yemiyorum, kolesterol var, diyebiliyor. Ama bütün Türkiye öyle değil. Tabağında et olması gereken binlerce aile var. Protein alması gereken bir çok çocuk var."

HACILARIN VALİZİNİN DEĞİL, GÖNÜL DÜNYASININ DOLMASINI İSTİYORUZ

Konuşmasında medyayı da eleştiren Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, dini konularda Diyanet'in görüşüne başvurulmamasından yakındı: "Televizyon kanalları, en çok reytingi kim getirirse o hocayı çıkarıyor. Sözlerinin doğruluğuna değil de insanları ekrana kilitleyip kilitlememesine bakıyorlar. Ancak en çok ilgi toplayan şey çok doğru olan şey değildir."

Hacda kesilecek kurbanlarla ilgili de bilgiler veren Diyanet İşleri Başkanı, İslam Kalkınma Bankası ile anlaştıklarını, bayramın birinci ve ikinci günü kurbanların kesileceğini ve etlerin zayi olmadan ihtiyaç yerlerine dağıtılacağını kaydetti. Bardakoğlu, başlattıkları kargo hizmetleri konusundaki hedeflerini ise şöyle açıkladı: "İzin verilmediği için şu anda sadece zemzemi kargoyla taşıyamıyoruz. Ancak önümüzdeki yıl bunu da çözeceğiz. Hacılarımızın sadece valiziyle evine dönmesini amaçlıyoruz. Valizinin değil, gönül dünyasının dolmasını istiyoruz. Bütün eşyalarını onlar evlerine varmadan ulaştıracağız."

ZAMAN