Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ömer DİNÇER, önce kadrosunun bulunduğu yer dışında çalışan il milli eğitim müdürlerinin, daha sonra ise ilçe milli eğitim müdürlerinin geçici görevlendirmelerini iptal etti. Eğitim camiasında memnuniyetle karşılanan bu tavır, geçici görevlendirme ile çalışan şube müdürleri içinde beklenmektedir. Hatta bunlarında hazırlıklarının yapıldığı duyumları alınmaktadır.

Geçici görevle çalışan şube müdürlerinin durumu il-ilçe milli eğitim müdürleri gibi değil. Şube müdürleri ile ilgili iki türlü geçici görevlendirme yapılmaktadır.

1-Kadrolu olarak atanmış fakat kadrosunun olduğu yerde değil de başka yerde çalışanlar:

Bunların büyük çoğunluğu devlet memurlarının yer değiştirme suretiyle atanmalarına dair yönetmeliğin 15. Maddesine takılıp, kendi memleketlerine atanamayıp başka yerlere atananlardır.

Devlet memurlarının yer değiştirme suretiyle atanmalarına dair yönetmelik mevcuttur. Bu yönetmeliğin yürütme bölümünde;

“Madde 31-Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür”.denilmektedir.

Yani tüm kamu kurumları için ortak hükümler içermektedir. Kamu kurumları yayınladıkları yönetmelikleri, bu çerçeve yönetmeliğe uygun hazırlamak zorundadırlar. Yönetmeliğin 28. Maddesinde bu durum hüküm altına alınmıştır.

Madde 28-Kurumlar bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde halen görevde bulunan memurların geçmiş hizmetlerinin bu Yönetmelik çerçevesinde nasıl değerlendirileceğini ve bu Yönetmeliğin çeşitli maddelerinde kurumlarca tespiti öngörülen diğer hususları kapsayan özel Yönetmeliklerini Devlet Personel Dairesinden olumlu görüş alınmak sureti ile çıkarırlar. Özel Yönetmeliklerde bu Yönetmeliğe aykırı hükümler yer alamaz. Ancak, Mülki îdare Amirliği Hizmetleri ile Emniyet Hizmetleri sınıflarına dâhil memurlar hakkında kendi özel yönetmeliklerinin uygulanmasına devam edilir.

Görüleceği üzere MEB hazırladığı görevde yükselme yönetmeliğine bu yönetmeliğe aykırı hükümler koyamaz. İşte bu maddelere takıldığı için kendi memleketlerine atanamayan şube müdürleri başka yere atanmış, geçici görevle kendi memleketlerinde görevlendirilmişlerdir. Yani Yönetmeliğe karşı hülle yapılmıştır. Başbakanlığın çıkardığı yönetmelik hiçe sayılmıştır. Ama yanlış hesap Bağdat’tan değil, Sayın Ömer DİNÇER’ den dönmüştür. Devlet milyon TL lik haksız ödemeden sıyrılmak ile kalmamış, bundan böyle iller arası yapılacak geçici görevlendirmelerinin de önünü kapatmıştır.

2-Olmayan kadrolara görevlendirilen şube müdürleri:

Milli Eğitim bakanlığının Türk Eğitim-sen’e yazdığı 24/02/2010 tarih ve 11215 sayılı yazı ile taşra şube müdürlüğü normu 1995 dir. Bu 1995 normda 1091 kadrolu şube müdürü çalışırken 1129 da geçici görevlendirme çalışmaktadır. Tabi bu sayılar her gün değişmektedir. Bu 1129 geçici görevlendirmelerin içinde valiliklerin yaptığı görevlendirmeler hiç yok. Onların sayısı belli değil.

Bazı illerde valilik onayı ile çalışan çok sayıda şube müdürü var.Herhalde bu durumda olanların en fazlası İstanbul’da dır. İstanbul il Milli Eğitim Müdürlüğünde 11 şube müdürlüğü kadrosunda 14 şube müdürü görev yapmaktadır. Bunların 5 tanesinin isminin altında şube müdürü V. yazmaktadır. MEB ders ve ekders esasları ile ilgili 2007/19 nolu genelgenin 15. Maddesinde vekâlet görevinin geniş izahı yapılmıştır. 11 şube müdürlüğü kadrosunda en az 3 kişi fazladan çalışıyor ve vekâlet ücreti ödeniyor.

Yine İstanbul MEM de 28 tane müdür yardımcısı gözüküyor. Kaç normu var bilemiyoruz. İstanbul büyük şehir deniyor ve her şey normal karşılanıyor. Büyük şehirlerinde belirli bir normu olmalı ki suiistimal olmasın.

MEB nın verdiği kadro bilgilerine bakıldığında çok dengesiz bir norm dağılımı da göze çarpmaktadır. Öğrenci sayısı 1000–1500 olan ilçelerin 2 şube müdürlüğü normu varken öğrenci sayısı 50-60-80 bin olan ilçelerin normu da 2-3- tanedir. Örneğin 70.000 civarında öğrencisi olan Sultanbeyli’nin 2 normu varken tüm öğrencisi 2000 bile olmayan Adalar’ın da 2 normu bulunmaktadır. Bu çelişki giderilmelidir. Maliye Bakanlığı norm kadro tahsis etmiyor demek topu taca atmaktır. Bu konu da MEB tenkis ve tahsis işlemi yapabilir.

Öğrenci sayıları esas alınarak yeni bir şube müdürlüğü norm düzenlemesi acilen yapılmalıdır. Olmayan kadrolara şube müdürü görevlendirmelerinin tek dayanağı normun az, iş yükünün fazla olmasıdır. Bu düzenleme yapılmadan geçici görevlerin iptali, bazı ilçelerde çok ciddi sıkıntı ortaya çıkaracaktır.

Ayrıca, il milli eğitim müdürlüklerinde ki müdür yardımcısı, şube müdürü ayrımına da son verilerek birlikte yeni bir düzenlemeye de acil olarak ihtiyaç vardır.İllerde müdür yardımcısı ile şube müdür arasında görev bakımından hiçbir fark yoktur. Bunu hepimiz biliyoruz! Bu kadroları ayrı ayrı isimlendirmenin de hiçbir mantıklı izahı yoktur.

Yeni norm düzenlemesinde aşağıdaki kıstaslar baz alınırsa sağlıklı bir yapıya kavuşturulabilir, diye düşünüyorum.

Öğrenci sayısı: 0 – 10.000 için 1, 10.001 - 25.000 için 2, 25.001 – 50.000 için 3, 50.001 – 65.000 için 4, 65.001- 80.000 için 5, 80.000 ve üzeri için 6 olarak düzenlenebilir.

Şube müdürü normlarının tahsis ve tenkis işlemi bir an önce yapılmalıdır. İl/İlçelerin şube müdürlerinin normları düzenlenmeden yapılacak rotasyon uygulaması beraberinde yine geçici görevlendirmeleri getirecektir. Adaletsiz uygulama devam edecektir.



Rafet FENER
Eğitim Yöneticisi