Meslek liseliye mühendislik hakkı yargıda


Art arda hatalarla gündeme gelen ÖSYM'nin tercih kılavuzu sonunda mahkemelik oldu. Kapatılan teknik meslek yüksekokullarının yerine yedi üniversiteye bağlı olarak açılan teknoloji fakültelerinin öğrenci kabul şekline Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği itiraz etti. İlk kez bu yıl öğrenci alacak teknoloji fakülteleri, meslek liseliye mühendislik yolunu açıyor üstelik fen, Anadolu ya da düz lise mezunundan daha şanslı hale getiriyordu. Kamuoyu bu önemli değişikliği kılavuzla birlikte öğrenmişti.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı , fen bilimleri alanından mezun olan öğrencilerin mühendislik bölümü tercihinde dezavantajlı duruma düşürüldüğünü kaydetti. Soğancı, mühendislik bölümlerine öğrenci alımına ilişkin duyurulara, YÖK'ün bu konuyla ilgili kararına ve tüm bu işlerin dayanağı olan Bakanlar Kurulu kararına karşı ayrı ayrı 7 dava açıldığını belirtti.


Soğancı, açılacak bölümlerden kamuoyunun tercih kılavuzu ile haberdar olduğunu belirterek şöyle dedi: 'Kılavuzdaki tüm koşullar yasalara aykırı ve evrensel bir meslek olan mühendislik için ülkeden ülkeye değişemeyecek kriterleri göz ardı ediyor. Aynı üniversitede iki ayrı fakültede iki ayrı puan türü uygulanarak eşitlik ilkesini zedeliyor.

' KARAR SESSİZ SEDASIZ ALINDI

TMMOB Hukuk Müşaviri Nurten Çağlar Yakış ise, yaşanan süreci ve itiraz nedenlerini şöyle açıkladı: 'YÖK teknik öğretmen ve teknik ara eleman yetiştiren mesleki ve teknik eğitim fakültelerini kapattı. İş imkanına sahip bu fakültelerin kapatılmasının amacını da bilmiyoruz. Bu kapatılan fakültelerin yerine teknoloji fakülteleri açıldı. Bu fakültelerin hangi bölümleri kapsadığını kamuoyu ÖSYM Tercih Kılavuzuyla öğrendi. Mühendislik bölümüne meslek ve teknik liseli aday, tamamen ayrı bir kontenjanla giriyor. Bu bir kere mesleki ve teknik lisesinin kuruluş amacına da aykırı. YÖK bu kararı sesiz sedasız aldı.'

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi Burak Kılanç da 11 bin kontenjana sahip teknik yüksekokulların kapatıldığını ve ardından teknoloji fakülteleri açıldığını anımsattı. Kılanç, 'Meslek liseleri açısından devrim niteliği taşıyan kararı biz kılavuzdan öğrendik. İki ayrı alandan gelen öğrenciler aynı ortamda ders görecek bir kere ders veren hoca açısından da haksızlık. Hayata geçmesi çok zor. Tam anlamıyla bir son dakika golü' diye konuştu.

2 bin şanslı aday

110 bin meslek liseli aday, teknoloji fakültelerinin açılmasıyla mühendis olabilecek. Kocatepe, Fırat, Gazi, Karabük, Marmara, Sakarya, Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Fakülteleri ve Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi adlarıyla açılan yeni fakülteler içinde; Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik - Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği olmak üzere toplam 3.420 kontenjanlık bölümler yer alıyor. Bu kontenjanın 2052'si MUTOK (Mesleki ve teknik orta öğretim kurumu) mezununa ayrılmış durumda.

akşam

https://www.memurdan.net/haber_detay.asp?haberID=4435