LYS'DE 784 BİN 564 ADAY TERCİHE HAK KAZANDI!


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

LYS'DE 784 BİN 564 ADAY TERCİHE HAK KAZANDI!

  • #1
    TURKUAZ-E - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Nereden
    BURSA
    Mesajlar
    3,548
    @TURKUAZ-E



    LYS'DE 784 BİN 564 ADAY TERCİHE HAK KAZANDI!





    Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı. Sınavda, 784 bin 564 aday 180 ve üstünde puan alarak, üniversite tercihi yapmaya hak kazandı.

    Sınavları düzenleyen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 19-20 ve 26-27 Haziranda gerçekleştirilen sınav sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK'te basın toplantısı düzenledi.

    Yarımağan, beş oturuma toplam 1 milyon 856 bin 890 adayın girdiğini ve bu adaylardan 77'sinin sınavının çeşitli nedenlerle iptal edildiğini, 1 milyon 856 bin 813 adayın sınavının geçerli sayıldığını bildirdi.

    Sınavda 233 kişinin kopya çektiğinin belirlendiğini ve hangi testlerden kopya çekmişlerse bu testlerin geçersiz sayıldığını kaydeden Yarımağan, sınavda toplam 784 bin 564 adayın 180 ve üstünde puan alarak tercih yapmaya hak kazandığını ifade etti.

    Yarımağan, sınavda çok sayıda puan türü olduğunu belirterek, genel başarı durumlarını hesaplarken tüm kriterlere göre Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM) ve Türkçe-Sosyal (TS) olmak üzere üç ana puan türünde sıralama yaptıklarını ifade etti. TM grubunda kız adayların, TS grubunda da erkek adayların daha başarılı olduğunu söyleyen Yarımağan, en başarılı grubun son sınıf düzeyindeki adaylar olduğunu bildirdi.

    Sınavı kazanarak tercih listesi hazırlayan adaylar, tercih formlarını 26 Temmuz-6 Ağustos arasında teslim edecekler.

    Sınav sonuçları, saat 10.30'dan itibaren https://lys.osym.gov.tr ve https://lys2010.osym.gov.tr internet adreslerinden öğrenebilecek.

    LYS BİRİNCİLERİ İZMİR VE İSTANBUL'DAN
    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Lisans Yerleştirme Sınavları sonucunda (LYS) MF1, MF2, MF3, MF4 puan türlerinde İzmir Fen Lisesinden Arman Özdemir, TM1, TM2, TM3 puan türlerinde İstanbul Özel Fatih Lisesinden Mustafa Raşit Akınalp ve TS1, TS2 ve DİL1, DİL2, DİL3 puan türlerinden İstanbul lisesinden Cihan Mercan'ın 500 tam puan alarak sınavda birinci olduğunu bildirdi.

    LYS'DE 7 BİRİNCİ
    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonucunda birinciliği farklı puan türlerine göre 7 adayın 500 tam puan alarak paylaştığını bildirdi.

    Prof. Dr. Yarımağan, sınav sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK'te düzenlediği basın toplantısında, LYS'de dereceye girenleri açıkladı. Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre, Matematik Fen (MF) puan türlerinde dereceye giren adayların puan türleri ve puanları şöyle:

    1. İzmir Fen Lisesinden Arman Özdemir (500 tam puan)

    2. Konya Meram Fen Lisesinden Mehmet Nuri Akıncı

    3. Ankara Fen Lisesinden Aykut Arı


    Türkçe-Matematik (TM) puan türüne göre dereceye girenler:

    1. İstanbul Özel Fatih Lisesinden Mustafa Raşit Akınalp (500 tam puan)

    2. İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesinden Zeynep Betül Yapar

    3. Ankara Fen Lisesinden Kamil Çalışkan


    Türkçe-Sosyal (TS) puan türüne göre dereceye girenler şöyle:

    1. İstanbul Lisesinden Cihan Mercan (500 tam puan)

    2. İstanbul Bahçelievler Prof. Dr. M. Turhan Sosyal Bilimler Lisesinden Çağrı Duyuk

    3. Bursa Özel Nilüfer Fen Lisesinden Mustafa Kahraman


    -DİL PUAN TÜRÜNDE 5 BİRİNCİ-


    Öte yandan Yabancı Dil (DİL) puan türünde Almanca, İngilizce ve Fransızca dillerinde 5 kişi 500 tam puan alarak birinciliği paylaştı.

    DİL puan türlerinde dereceye giren adayların isimleri şöyle:

    -İstanbul Lisesinden Cihan Mercan, DİL1, DİL2, DİL3 (Almanca)

    -İstanbul Galatasaray Lisesinden Ayşe Aylin Kaya, DİL1, DİL2 (Fransızca)

    -İstanbul Galatasaray Lisesinden Çağla Yasa, DİL3 (Fransızca)

    -İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesinden Yusuf Arman, DİL1, Dİl2 (İngilizce)

    -Ankara Fen Lisesinden Erol Can Bayraktar, DİL3 (İngilizce)

    KOPYACILARIN SAYISI 233
    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ''Her nekadar 10 soru kitabı türü versek de maalesef kopya çekme teşebbüsünde bulunan adaylar oluyor. Bunların bu seneki sayısı 233. Geçen yıllara göre sınırlı'' dedi.

    Prof. Dr. Yarımağan, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK'te basın toplantısı düzenledi.

    Yarımağan, sınav sonuç belgelerinin adaylara 19 Temmuzdan itibaren gönderileceğini kaydetti. Adayların 2010 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu başvuru merkezlerinden 3 TL karşılığında alabileceklerini ifaden eden Yarımağan, kılavuzun 17 Temmuzdan itibaren ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlanacağını belirtti.


    -ADAYLAR 30 TERCİH YAPABİLECEK-


    Adayların tercih işlemlerini 26 Temmuz-6 Ağustos 2010 tarihleri arasında yapacağını belirten Yarımağan, bu yıl adayların geçen yıldan farklı olarak 30 tercih yapabileceğini bildirdi.

    Sınavı geçerli olan adaylara bilgisayarla kopya taraması yaptıklarını anlatan Yarımağan, ''Her ne kadar 10 soru kitabı türü versek de maalesef kopya çekme teşebbüsünde bulunan adaylar oluyor. Bunlardan çok belirgin olanların sınavlarını iptal ediyoruz. Çünkü yargıya gidiyorlar. Bunların bu seneki sayısı 233. Geçen yıllara göre sınırlı'' diye konuştu.

    Kopya çektiği tespit edilen adayın sınavının geçersiz sayılmadığını belirten Yarımağan, adayın hangi testten kopya çektiği tespit edilirse o testin iptal edildiğini, diğer testlerinin geçerli olduğu için puanının hesaplandığını söyledi.

    Testlerin ortalama ve standart sapmalarına da değinen Yarımağan, 80 soruluk Almanca testinde son sınıf lise öğrencilerinin ortalamasının 57,5 olduğunu, bu testin fazla kolay olduğunun tespit edildiğini belirtti.

    Diğer testler arasında en kolay testin Türk Dili ve Edebiyatı testi olduğunu ifade eden Yarımağan, ''Ortalaması soru sayısının yarısına yaklaşıyor. En zor testimiz de Felsefe Grubu testi'' dedi.


    -SORULARIN TAMAMINI DOĞRU YANITLAYANLAR-


    Ham puanların dağılımı ile de bilgi veren Yarımağan, LYS-1 Matematik testinde 760 adayın, Geometri testinde ise 3 bin 310 adayın tüm sorulara doğu yanıt verdiğini söyledi.

    LYS-2 Fizik testinde 1736, Kimya testinde 6 bin 681, Biyoloji testinde ise 993 adayın soruların tamamını doğru yanıtladığını belirten Yarımağan, ''Ama maalesef bu sınavda da sıfırdan küçük puan alan adaylarımız var. Sayıları az da olsa, tüm testlerde... Örneğin Fizik'te 11 bin adayın, Kimya'da 4 bin adayın, Biyoloji'de 2 bin adayın sıfırdan küçük puan aldığını görüyoruz. Sıfırdan küçük puan alan aday sayıları testlere göre değişmekle birlikte tüm testlerimizde var'' diye konuştu.

    Yarımağan, LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56, Coğrafya-1 testinde 296, LYS-4 Tarih testinde 45, Coğrafya-2 testinde 2 bin 200 adayın soruları doğru yanıtladığını belirterek, Felsefe Grubu testinde ise tüm sorulara doğru cevap veren aday olmadığını söyledi. Yarımağan, Yabancı Dil testinde ise İngilizce'den 88, Almanca'dan 36, Fransızca'dan 2 adayın tüm soruları doğru cevaplandırdığı bilgisini de verdi.


    -PUAN TÜRLERİNE GÖRE 180 VE ÜSTÜ PUAN ALAN ADAYLAR-


    LYS'de MF puan türlerinde 4 puan türü olduğunu anlatan Yarımağan, bir adayın her 4 puan türünde de 500 puan aldığını belirtti. MF puan türünde 180 ve üstü puan alarak tercih yapma hakkı elde eden aday sayısının 400 bin civarında olduğunu söyledi.

    TM puan türünde 3 puan türü olduğunu belirten Yarımağan, bu 3 puan türünde de en yüksek puan alan aday sayısının 1 olduğunu kaydetti. Yarımağan, TM puan türünde 180 barajını geçen aday sayısının ortalama 700 bin dolayında olduğunu söyledi.

    TS puan türünde 2 puan türü bulunduğunu ve burada da en yüksek puan alan adayın bir kişi olduğunu bildiren Yarımağan, bu puan türünde ise 550 bin adayın 180 ve üstü puan alarak tercih yapmaya hak kazandıklarını ifade etti.

    Yabancı Dil puan türünde 3 puan türü olduğunu, İngilizce, Fransızca ve Almanca'nın her birinden birer birinci olduğunu anlatan Yarımağan, 180 puan ve üstü puan alan adayların sayısının ise yaklaşık 29 bin olduğunu kaydetti.

    180 ve üzerinde MF, TM ve TS puan alan aday sayısının 784 bin 564 olduğunu bildiren Yarımağan, ''Bu adaylar lisans programlarını tercih etme hakkını elde etmiş oluyor'' dedi.

    Bu adaylardan 17 bin 862 adayın sadece MF puan türünün birinde, 13 bin 339 adayın sadece TM puan türünün birinde ve 33 bin 159 adayın sadece TS puan türünün birinde 180 puan ve üzerinde puan aldığını belirten Yarımağan, 225 bin 14 adayın ise her üç puan türünde 180 ve üzeri puan aldığını söyledi. Yarımağan, ''Bir puanın hesaplanması için gerekli olan testlerin yarısına giren adaylar için puan hesaplıyoruz'' diye konuştu.

    LYS BİRİNCİLERİNDE İSTANBUL ÖNDE
    İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İstanbul'un LYS'de bireysel başarı sıralamasına göre birinciler ve ikinciler çıkardığını belirterek, ''6 birincinin 5'i İstanbul'dan, 3 ikincinin de 2'si İstanbul'dan'' dedi.

    İstanbul'un, sınava giren öğrenci sayısının çokluğu nedeniyle, iller sıralamasına girmesinin beklenmediğini ifade eden Yıldız ''Dolayısıyla bu, iller sıralaması değildir. Bu puan türünde sıralama yapılmadı. Bilimsel olarak mümkün değil. Sıralama okul birincilerine göre yapıldı'' diye konuştu.

    Sosyal Bilimler Lisesi, Galatasaray Lisesi, ve İstanbul Lisesinin devlet okulları olarak önemli başarıya imza attığını ifade eden Yıldız, İstanbul'un eğitimdeki başarısının bir kere daha ortaya çıktığını kaydetti.

    İstanbul'un çıkardığı çeşitli puan türlerine göre, birinci olan öğrenciler şunlar:

    TM1- TM2- TM3 puan türünde - İstanbul Özel Fatih Lisesinden Mustafa Raşit Akınalp

    TS1-2 ve Almanca 1-2-3 puan türlerinde - İstanbul Lisesinden Cihan Mercan

    İngilizce 1-2-3 puan türlerinde - Özel Çağ Fatih Fen Lisesinden Yusuf Arman

    Fransızca 1 puan türünde - Galatasaray Lisesinden Ayşe Aylin Kaya


    Fransızca 3 puan türünde - Galatasaray Lisesinden Çağla Yasa

    İstanbul'un çıkardığı çeşitli puan türlerinde ikinci olan öğrenciler de şöyle:

    TM1- TM2- TM3 puan türünde - Özel Çağ Fatih Lisesinden Zeynep Betül Yapar

    TS 1 VE TS2 puan türünde - Prof. Dr. M. Turhan Sosyal Bilimler Lisesinden Çağrı Duyuk

    FEN LİSELERİ BU YIL DA BİRİNCİ
    Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre, Matematik-Fen puan türünde Kırşehir, Türkçe-Matematik puan türünde Sinop, Türkçe-Sosyal puan türünde de Bitlis en başarılı il oldu. Okul türlerine göre bakıldığında devlet fen liseleri bu yıl da birinciliği kaptırmadı

    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, LYS sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK'te düzenlediği basın toplantısında sınavdaki başarı durumunu değerlendirdi.

    Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre, sınavda kız adaylar Matematik-Fen (MF) puan türünde 286.778 puan ortalamasıyla, Türkçe-Matematik (TM) puan türünde de 272.923 puan ortalamasıyla erkeklerden; erkek adaylar da 270.731 puan ortalamasıyla Türkçe-Sosyal (TS) alanında kızlardan daha başarılı oldu.

    Öğrenim durumlarına göre bakıldığında son sınıf düzeyindeki adaylar MF puan türünde, eski mezunlar TM puan türünde, üniversite mezunları da TS puan türünde diğerlerine göre daha başarılı oldu.

    Okul türlerine göre bakıldığında devlet fen liseleri bu yıl da birinciliği kaptırmadı. Fen liselerinden sınava giren adayların MF puan ortalaması 422.262, TM puan ortalaması 400.499 oldu. TS puan türünde de sosyal bilimler liseleri 402.660 puan ortalamasıyla ilk sırayı alırken fen liseleri 382.170 puanla sosyal bilimler liselerini izledi.

    MF puan türünde devlet fen liselerini, 379.426 ortalamayla özel fen liseleri, 375.807 ortalamayla askeri liseler, 371.996 ortalamayla polis koleji, 364.280 ortalamayla öğretmen liseleri izledi. Anadolu liselerinin ortalaması 340.803, sosyal bilimler liselerinin ortalaması 330.801 oldu.

    TM puan türünde ise devlet fen liselerini ortalama 386.758 puanla sosyal bilimler liseleri, 363.900 puanla askeri liseler, 356.737 puanla öğretmen liseleri, 356.478 puanla özel fen liseleri takip etti.

    TS puan türünde de sırasıyla sosyal bilimler liseleri (402.660), devlet fen liseleri (382.170), askeri liseler (375.886), özel fen liseleri (367.299), polis koleji (348.705) en başarılı okullar oldu.


    -İLLERİN BAŞARISI-


    İllerin başarı durumu da puan türlerine göre ayrı ayrı değerlendirildi. MF puan türüne göre en başarılı il 304.007 puan ortalamasıyla Kırşehir olurken, bu ili Kilis, Karabük, Niğde, Denizli, Ankara, Uşak, Nevşehir, Kastamonu ve Gümüşhane izledi.

    Sinop, TM puan türünde 290,316 puan ortalamasıyla en başarılı il oldu. Sinop'tan sonra Kilis, Niğde,, Bartın, Uşak, Kastamonu, Tokat, Aydın, Denizli ve Yozgat geldi.

    TS puan türünde ise Bitlis birinci sırayı aldı. Bitlis'ten sınava katılan 1764 aday 282.151 puan ortalamasıyla Bitlis'i birinci yaptı. Bitlis'i, Siirt, Gümüşhane, Tokat, Batman, Niğde, Aydın, Kilis, Uşak ve Bartın izledi.

    Sınavda TM puanına göre yapılan hesaplamada en başarısız il 252.221 puan ortalamasıyla Şırnak oldu. Şırnak'ın önünde 254.218 puan ortalamasıyla Gaziantep, 254.565 puan ortalamasıyla Ardahan, 257.822 puan ortalamasıyla Şanlıurfa, 258.594 puan ortalamasıyla Muş yer aldı.

    Bu arada, KKTC'den sınava katılan 378 adayın puan ortalaması 234.480 olarak hesaplandı.

    AA
    Benim sana verebileceğim
    çok şey yok aslında...
    çay var içersen
    ben var seversen
    yol var gidersen...





    ...ßen ßeni ßırakırsam
    Sen ßeni ßırakma YARAB...
    ♥ ♥ ♥ ♥

  • #2
    Meryem DURMUŞ (ermer) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    BOLU-SAMSUN-ELAZIĞ ŞİMDİ DE ÜNYE :)))
    Mesajlar
    9,925
    @Meryem DURMUŞ (ermer)







    yeni heyecanlar yeni üniversiteliler. hepsi için hayırlısı olsun.

    teşekkürler.
    <CENTER>
    </CENTER>

  • #3
    Tuba ÖZDEMİR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    3,372
    @Tuba ÖZDEMİR







    bi de utanmadan birincileri açıklıyorlar..haydi açıkladınız bari okullarını açıklamayın.fen lisesi,anadolu lisesi vs..

    bilgilendirme için teşekkürler hocam..

  • #4
    Seda_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Nisan.2009
    Nereden
    Bursa
    Mesajlar
    5,043
    @Seda_







    Bursa'da varmış şaşırdım Seneye benimde adım olacak!

    .....
    ....
    ...
    ..
    .

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. aday dosyası
      Konu Sahibi tonusi Forum İDARECİLER BÖLÜMÜ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 08.Aralık.2012, 17:15
    2. aday öğretmen
      Konu Sahibi ahmettt Forum KADROLU ÖĞRETMEN SORUNLARI
      Cevap: 8
      Son Mesaj : 04.Mart.2012, 02:28
    3. Öğretmen Aday Adayı
      Konu Sahibi Pearl Piece Forum NASIL BİR ÖĞRETMENSİNİZ? Anlatın
      Cevap: 12
      Son Mesaj : 10.Şubat.2012, 00:03
    4. aday kayıt formu
      Konu Sahibi ALAM Forum PLAN ve FORM İSTEKLERİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 16.Ağustos.2011, 15:07
    5. Cevap: 4
      Son Mesaj : 07.Ağustos.2010, 13:47

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş