Aşıda sınıfta kaldık

Bugüne kadar 800 bin öğrenci domuz gribi aşısı oldu...

Domuz gribine karşı başlatılan aşı kampanyasına vatandaşın ilgisizliği Sağlık Bakanlığı’nı endişelendiriyor.

Öğrenciler için okullara gönderilen ön bildirim formlarının geri dönüşleri de iç açıcı değil. Rakamlar, az sayıda velinin aşıya "evet" dediğini gösteriyor. Bugüne kadar yaklaşık 800 bin öğrenci aşı oldu.

Bakanlık, bunun üzerine öğrencileri okullarda aşılamaktan vazgeçti. Onlar da diğer risk grupları gibi sağlık merkezlerinde aşılanacak.

Pandemi Bilim Kurulu üyesi Mehmet Ceyhan, aşılanma oranlarının çok düşük olması halinde 30 milyon kişinin hastalanacağını, yaklaşık 2 bin kişinin de hayatını kaybedeceğini tahmin ediyor.

Ceyhan, “Dünyada bu planlar hazırlanırken çok dikkate alınan bir konu olmadı. Çünkü daha önceki pandemilerde böyle bir problem ortaya çıkmamıştı” dedi.

Ceyhan, kampanyaya ilginin düşük olmasını etkileyen faktörler arasında kanaat önderlerinin aşıya yaklaşımının da etkili olduğunu savundu.

Ceyhan, şöyle konuştu: “Salgın sırasında yapılan aşılamalarda salgının seyri, ortaya çıkan komplikasyon sayılarını direkt etkileyen birinci faktör. Özellikle bilim dünyasının aşıya yaklaşımı, halk önderlerini aşıya yaklaşımı aşılama oranlarını etkileyen faktörler.”

Bakanlığın, aşıya ilgisizliğin böyle devam etmesi durumunda siparişleri başka aşılarla değiştirebileceği, 43 milyon doz aşının alımını düşürebileceği ifade ediliyor.

Öte yandan, hamileler için istenen 100 bin doz adjuvansız aşı Türkiye'ye ulaştı. Aşıların testleri, Hıfsızsıhha laboratuvarlarında yapılıyor.

Ntvmsnbc

.ALINTIDIR.