Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları 101 dolara kadar inerken, benzinde 10 kuruşluk indirim imkanı oluştu. İthal otoda ise kur zamları kapıda.

Kurlardaki artışla birlikte gözler iki büyük sektöre çevrildi. Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel akaryakıt fiyatlarında düşüş beklentisine girilirken, ithal otomobil de ‘zam kıskacına’ girdi. Petroldeki düşüşle birlikte akaryakıtta gündeme gelen 10 kuruşluk indirimin artan kur yüzünden uygulanamadığı belirtirken, uzmanlar, kurun bu düzeylerini koruması ve petrol fiyatlarındaki gevşemenin sürmesi halinde kısa süre içinde akaryakıtta belli oranlarda indirimin söz konusu olabileceğine dikkat çektiler. Kuzey Afrika’da yaşanan olaylar sonrasında 120 dolara kadar çıkan petrolün varil fiyatı, uluslararası ekonomik konjonktürün etkisiyle son dönemde gevşemeye ve düşmeye devam ediyor. Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları dün 100 doların altını gördü. Benzine en son 22 Temmuz’da zam yapıldığında dolar kuru 1.67 TL düzeylerinde bulunuyordu. Bugün 1.74 TL bandında. Kur bugün 1.67 TL olsaydı, benzine litrede 9-10 kuruş indirim gündeme gelecekti.

İthal otoya yüzde 8 zam yolda

Cari açık tartışmalarında sıklıkla gündeme gelen otomotiv sektörü de üzerinde zam baskısı hissetmeye başladı. Ramazan ayında bazı otomotiv firmaları zam konusunu bir anlamda pas geçerken, bazı otomotiv firmaları da yüzde 2 ile 5 arasında değişen ayarlamalar yaptı. Fiyatlarını Euro üzerinden belirleyen BMW, Mercedes, Audi gibi lüks markalar kurdaki artışı direkt olarak yansıtırken, 2012 model yılına girilmesiyle de bu ay ithal edilecek otomobillere zam yine kaçınılmaz hale geldi. Otomobiller ağırlıklı olarak Euro Bölgesi’nden ithal edilirken, Euro’nun 2.500 TL sınırına ulaşmasıyla yüzde 8’e varan oranda zamlar söz konusu olacak



STAR