Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu hastalığında beslenme, uzmanlar tarafından, en önemli risk faktörü olarak nitelendiriliyor.Halk dilinde "Sarı Nokta" olarak da bilinen görme yitisinin azalmasına neden olan "Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu" hastalığında beslenme, uzmanlar tarafından, en önemli ve "değiştirilebilir" tek risk faktörü olarak nitelendiriliyor.

Beyoğlu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Ziya Kapran, hızlı gelişen ve diğer gözde de oluşma ihtimali bulunan makula dejenerasyonunun ilerlemesini durdurulabileceğini söyledi.

Somon, morina ve ton balığı gibi deniz ürünlerinde bulunan Omega 3 ve ıspanak, brokoli, yeşil sebze ve sarı renkli meyvelerde bulunan Luteinin alınmasının hastalığın ilerlemesini yüzde 30 oranında azaltacağını kaydeden Doç. Dr. Kapran, "Bunun yanı sıra günlük olarak yeterli miktarda antioksidan içeren sebze, meyve, tahıl ve baklagiller ile tüketmek de çok yararlıdır" diye konuştu.

Kör edebilir

Makulanın, gözün makula ismi verilen ve keskin görmeden sorumlu bölümünün hasarlanması sonucu ortaya çıkan bir göz hastalığı olduğunu hatırlatan Kapran, hastalığın genelde 50 yaş ve üzerinde görüldüğünü kaydetti. Bazı hastalarda şikayetler başladıktan hemen sonra hızlı bir görme kaybı meydana gelebileceğini ifade eden Kapran, "Görme kaybı yaşayan hastaların görememe oranı yüzde 100'e yaklaşır. Bu hastalıkta erken teşhis çok önemlidir" dedi.

Münevver ÇAKIRTAŞ/İSTANBUL
-memurlarnet-