Cezaevlerinden adeta fabrikalar çıktı, mahkumların el emeği, göz nuru üretimleri birçok ilin adliye binasını 'saraya' dönüştürdü. 91 adliye sarayı cezaevi üretimleriyle tamamlandı. Silivri kampusu da bu kurumlar arasında..

Hakkı KURBAN / ANKARA

ADALET Bakanlığı'nın projesi meyvesini verdi. Hükümlü ve tutukluların mesleklerini koruyup geliştirmeleri ya da meslek öğrenmeleri için açılan iş yurtlarından 'saraylar' çıktı. İş yurtları Bakanlığa bağlı ceza infaz kurumları ile tutukevlerinde faaliyet gösteriyor. Sayıları 216'yı buldu. Müdürlüklerin toplam bütçesi 2011'de 747 milyon TL'ye ulaştı. Gelir ise Bakanlık için adeta ilaç oldu. Hem mahkumların türlü ihtiyaçları karşılandı hem bakanlığın ihtiyacı birçok bina ve hizmet için kaynak oldu.

KOMİSER KAZAĞI DA VAR

Birçok ilde kiralık ve köhne binalarda hizmet vermek zorunda kalan adliyeler yenilendi. 91 adliye sarayı tamamlandı, 45'i sırada. Ergenekon davalarının görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusu'nda da mahkum emeği var.

Adliye saraylarının yanı sıra 57 ceza infaz kurumu işyurtlarının gelirleriyle tamamlandı. 27'sinin yapımı devam ediyor. 189 adliye hizmet binasına döşeme ve eşya alımı, lojman ve arsa temininde de bu gelirlerden yararlanıldı. İşyurtlarında 40'tan fazla işkolunda 6 bin 492 hükümlü sürekli, 11 bin 561 hükümlü kısmi zamanlı çalışıyor. Endüstriden el işlerine, tarım-hayvancılıktan inşaat ve onarıma, kadar farklı iş kollarındaki çalışmalarla mahkumlar, bazen kendilerini yakalayan polislerin kazaklarını kimi zaman da mahkumiyet kararı

veren hakimlerin kıyafetini dikti.

ONLAR ÜRETTİ, ADLİYE SARAYLARI PEŞ PEŞE YAPILDI

Aksaray, Ağrı-Doğubeyazıt, Fethiye, Aydın-Kuşadası gibi mimari özellikleriyle de dikkat çeken adliye sarayları bu gelirlerle yapıldı. Son dönemde iş yurtlarında yapılan işler arasında; Çağlayan Adliyesi'ne 2 bin 330 memur takımı ile 581 müdür takımı; Kartal Adliyesi'ne 900 adet hakim-savcı takımı, bin 638 adet memur takımı ve 642 müdür takımı yer aldı. Son bir yıl içinde üstlenilen bazı işler de şöyle:

DONANMAYA KAMUFLAJ KADASTRO'YA MOBİLYA

- Jandarma Genel Komutanlığı'na 55 bin nevresim takımı ve 70 bin metre fens teli.

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na 75 bin adet kamuflaj elbisesi ve 20 bin adet yağmurluk.

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na 20 bin kamuflaj. n Tapu Kadastro'ya bin 900 parça mobilya. n YSK'ya 250 bin adet seçim torbası. n Emniyet'e 600 bin adet polis kazağı dikimi.

- Malatya, Batman, Siirt, Diyarbakır Valilikleri için köy korucusu tekstil işi.


AKŞAM