‘Tanrı’nın sesi’ duyuldu

Bilim insanları İsviçre’deki, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) maddenin ve evrenin oluşumuyla ilgili sırları ortaya çıkarmayı amaçlayan deneyde “Tanrı’nın sesini” simüle etmeye başladı.
Güncelleme:24 Haziran 2010 16:26
İsviçre’nin Cenevre kentindeki, dünyanın en büyük bilim kuruluşu CERN’de yapılan Atlas Deneyi’nde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı aracılığıyla ‘Tanrı parçacığı’nın sesi duyuldu.

Bilim insanları atomun içinde olduğuna inanılan ve maddenin özünü oluşturan bu parçacığı keşfetmek amacıyla 27 kilometrelik tünelde protonları çarpıştırıyor, bu çarpışmalardan gelen ses verilerini müzisyenlerle birlikte yorumluyor.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Ses Projesi kapsamında ölçülen seslerin tonu ve seviyesi, çarpışmanın karmaşıklığını ve ortaya çıkan enerjinin büyüklüğünü göstermekte uzmanlara çok büyük fayda sağlıyor. Bu yaz sonuna kadar Ses Projesi’nden çok fazla verinin toplanıp diğer veriler ışığında değerlendirilmesi planlanıyor. Ses projesiyle birlikte fizik dışındaki bilim dallarında da sesleri gözlemlemenin öneminin artacağı düşünülüyor.


alıntı