Uzmanlar, gelişen teknolojiyle birlikte yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internette yapılan işlemlerin güvenilirliği için güçlü bir parola oluşturulması gerektiğini belirtiyor.

Konya Bilişim Derneği Başkanı Mehmet Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilgisayarda kişisel verilerin korunmasına yönelik ciddi güvenlik yatırımları yapıldığını ancak bu güvenli yazılımların hiçbir zaman tek başına yeterli olmadığını söyledi.

Özellikle verileri şifrelerken ya da internetteki bir hesap için şifre belirlenirken son derece dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Önal, ''şifre oluşturma basite alınmamalıdır. İyi oluşturulmuş şifreler bilgisayarı saldırılardan koruyabilir. Diğer yandan şifre fazlasıyla karışık yapıldığı takdirde unutma ihtimali doğar'' dedi.

Dolandırıcıların şifreyi çalmayı başardığı takdirde, bilgisayardaki verileri kullanarak yeni kredi kartı hesapları açabileceğini, kredi başvurusunda bulunabileceğini veya çevrim içi işlemler gerçekleştirebileceğini anlatan Önal, şunları kaydetti:

''Kişisel bilgilerin korunabilmesi için güçlü ve güvenli parolalar oluşturulmalı. Uzun bir şifre belirlenmeli. En uygunu 14 karakter ve fazlasıdır. Şifre harf, sayı ve simgelerin birleşiminden oluşmalı. Rastgele harf ve sayılardan oluşan 15 karakter uzunluğundaki bir parola, klavyede bulunan herhangi 8 karakterden oluşan bir paroladan 33 bin kat daha güçlüdür. Başkalarının tahmin etmesi zor şifreler kullanılmalı. ''

-ŞİFRE ''PAROLA DENETLEYİCİSİ''NDEN DENETLENMELİ

Güçlü bir parola oluşturmak için klavyenin tamamının kullanılması gerektiğini anlatan Önal, oluşturulan şifrenin ''https://www.microsoft.com/turkiye/athome/secur ity/privacy/password_checker.mspx'' adresindeki parola denetleyicisinden denetlenebileceğini bildirdi.

Önal, parala oluşturulurken kullanılan bazı genel yöntemlerin, dolandırıcılar tarafından kolayca tahmin edilebildiğini, bu nedenle zayıf ve kolayca tahmin edilebilen parolalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, ''12345'' veya ''22222'', ''abcde'' gibi yinelenen karakter ve ifadelerden güçlü bir parola oluşturulamayacağını vurguladı.

Parola içinde ad, doğum tarihi, veya sosyal güvenlik numaralarının da kullanılmaması gerektiğini dile getiren Önal, ''birden fazla parala kullanılmalı. Parolanın kullanıldığı bilgisayar veya çevrim içi sistemlerden biri ele geçirilirse, bu parolayla korunan tüm diğer bilgiler de ele geçirilmiş olur'' dedi.

-memurlarnet-