Kredi borcunu yapılandıranların mağduriyeti


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Kredi borcunu yapılandıranların mağduriyeti

  • #1
    Handan Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Kayseri
    Mesajlar
    19,326
    @Handan Hoca



    Kredi borcunu yapılandıranların mağduriyeti





    Ben de KYK'nın öğrenim kredisi borçları için yapılandırma kanunundan yararlandım. İlk iki ay taksidimi zamanında ve eksiksiz ödedim. Üçüncü ay taksidimi öderken yanlışlıkla 5 lira eksik ödediğimi fark ettim. Bu 5 lirayı ödemek için geç kalmıştım; zira taksitin ilgili ayın 30'undan önce ödenmesi gerekiyordu. Sonraki ay (yani kasım taksidimi) 5 lira fazla yatırdım. Böylece "geçen aydan 5 lira eksik ödediğim taksit, sıkıntı olmaktan çıkmıştır" dedim.

    Bugün KYK'nın internet sitesine girip yapılandırılmış kanundan yararlandığım ödeme bilgilerini görüntülemek istedim. Ne yazık ki gördüğüm manzaranın mantıksızlığına şaşırdım kaldım.

    Ödeme bilgilerimin altında borcumu (yanlışlıkla 5 lira) eksik ödememden dolayı artık bu kanundan yararlanamayacağımı, borcumun tamamının tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığının ilgili birimine bildireleceği yazıyordu. Ödemiş olduğum taksitlerim görüntülenmişti ; lakin eksik ödemeden dolayı yapılandırma kanunundan yararlanamayacağım kırmızı ve kalın harflerle not olarak düşülmüştü.

    Şimdi KYK yetkililerine buradan soruyorum:

    1.Yapılandırma kanunundan sadece eksik ödemeden dolayı yararlandırılmamanın amacı nedir?

    2. Şartlarından (köy şartları, ulaşım problemleri) dolayı il/ilçe merkezlerindeki bankaya gidip borcunu ödeyemen vatandaşın günahı ya da suçu nedir?

    3.İyi niyetli bir kanun çıkarıp sonra ''borçlarını zamanında ödemeyen ya da eksik ödeyen kişi bu kanundan artık yararlanamaz ve borcu tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığının ilgili birimine bildirilir'' diye madde eklemenin açıklaması ne olabilir?

    4. Vatandaşın yararına çıkarılmış bu kanunu içine türlü maddeler ekleyerek sertleştirmenin; sırf Türkiye'de yaşamanın ve insan olmanın gereği olan bazı sebeplerden dolayı borcunu eksik ya da zamanında ödeyemeyen kişiye bu derece sert bir yaptırım uygulamanının amacı nedir?

    5. Yoksa çıkarılan bu kanunun temelinde ''devlet vatandaşının yanında izlenimi mi'' verilmek istenmiştir? Yani kanun siyasi midir?

    6.Borçlu, eksik yatan taksidini diğer ay mevcut taksidine fazla yatırmak koşuluyla kapatsa bile geriye kalan borcun tamamını ödemek zorunda bırakmanız sosyal devlet ilkesiyle nasıl bağdaşmaktadır?

    7. Şu anda ve ileride bu durumda olan/olacak yüzlerce hatta binlerce borçlu olacaktır. İlgili kanuna eklediğiniz söz konusu madde için bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

    Türkçeci0505. memurlar.net forum editörü


    İlgili Kanun maddesi

    MADDE 15- 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

    “GEÇİCİ MADDE 4 – Bu Kanun ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunundan doğan ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce takibe alınmış olan borcunu üç ay içerisinde Kuruma başvurarak ödeme taahhüdünde bulunanların, borcunun tamamını;

    a) Başvuru süresi içinde defaten ödemesi durumunda bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar hesaplanan gecikme zammının yüzde yetmişbeşi,
    b) Oniki ay içinde aylık eşit taksitler halinde ödemesi durumunda bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar hesaplanan gecikme zammının yüzde ellisi,
    c) Yirmidört ay içinde aylık eşit taksitler halinde ödemesi durumunda bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar hesaplanan gecikme zammının yüzde yirmibeşi,
    ç) Otuzaltı ay içinde aylık eşit taksitler halinde ödemesi durumunda bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar hesaplanan gecikme zammının yüzde onu,
    terkin edilir.

    Taksitli ödemeler başvuru tarihini takip eden aydan itibaren başlar. Aylık taksitlerin aksatılmadan ödenmesi halinde bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren gecikme zammı uygulanmaz. Aylık taksitlerin süresinde ödenmemesi halinde bu madde hükümleri uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ödenen tutarlar red ve iade edilmez. Bu madde kapsamına giren alacaklara karşılık yapılmış hacizler ödemeler nispetinde kaldırılır. Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Kurum tarafından belirlenir.”

    memurlar.net

  • #2
    gulcinnnnn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Mayıs.2009
    Nereden
    İSTANBUL BOSTANCI artık izmir :(
    Mesajlar
    8,706
    @gulcinnnnn







    önemli bır konu gercekten bende araba kredisi ödüyorum tabii hemen dikkatımı cekti

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Kar Tatilinde Ek Ders Mağduriyeti
      Konu Sahibi BURCU-BAŞKAL Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 10.Şubat.2012, 21:38
    2. Kredi kartında yeni dönem - Kredi Kartı Kullanmak ZOR
      Konu Sahibi Ezgikyc Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 17.Ekim.2011, 17:57
    3. 'Torba'da, Kız çocuğunun SSK mağduriyeti giderildi
      Konu Sahibi Zerrin KORKMAZ Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 01.Mart.2011, 23:37
    4. Okul öncesi öğretmenlerin 40 yaş mağduriyeti!
      Konu Sahibi burcu09 Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 26.Mart.2010, 21:20
    5. Borcunu, 37 yıl sonra hatırladı, kilometrelerce yol gidip hellallik aldı
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 10.Temmuz.2009, 09:22

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş