Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, vatandaşın merak ettiği altını akıbetiyle alakalı çarpıcı bir açıklamada bulundu. Altının yükselip yükselmeyeceğinin ne kadar para basılacağına bağlı olduğunun altını çizen Başçı, "Ülkeler para basmaya devam ederse altın maalesef yükselecek." diye konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TRT Haber'de yayınlanan Ekonomi Kulübü programına katıldı. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başçı, Jackson Hole Toplantıları'nda konuşulan konular hakkında bilgi vererek en çok gündeme gelen konunun büyüme ve kamu borç yükü olduğunu aktardı.

2012 İLE İLGİLİ ÇOK BÜYÜK BELİRSİZLİK VAR

Dövizdeki iniş çıkışların 2012 yılıyla ilgili çok büyük belirsizlikten kaynaklandığını kaydeden Başçı, döviz kurlarında Doğu Avrupa'da daha çok hareketlilik bulunduğunu, Latin Amerika'da da benzer oynaklık yaşandığını söyledi. Başkan Başçı, bu oynaklığı sürdüren temel faktörün gelecek yıla dair belirsizliğin yanı sıra vatandaşların tüketici kredilerini döviz cinsinden almış olmaları olarak açıkladı.

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE AŞIRI ISINMA YOK

Finansal Times gibi gazetelerin 'Başçı elinde sıcak bir tepsi buldu' makalesinin hatırlatılması üzerine Başçı, dünyada Türkiye gibi hızlı toparlanan başka bir ülke bulunmadığı karşılığını verdi. Başkan Başçı, "Türkiye ekonomisinde aşırı ısınma yok. Biz bu değerlendirmelere katılmamıştık, katılmıyoruz. Türkiye'de iş gücüne katılım oranları artıyor. Yatırımlar artıyor. Verimlilikte de önemli artışlar var. Üretim ve büyüme potansiyelimizi hala var. Pazartesi açıklanacak ikinci çeyrek üretim verileridaha yatay olacak zaten." değerlendirmesinde bulundu.

ALIŞILMADIK İŞLER YAPIYORUZ, ANLATMAK İÇİN ÇABA SARFEDİYORUZ

Merkez Bankası'nın aldığı faiz ve faiz dışı politika kararlarının radikal olarak yorumlandığı yönündeki değerlendirmelere de açıklık getiren Başçı, "Alışılmadık dönemde yaşıyoruz, alışılmadık işler yapıyoruz. Anlatmak çaba gerektiriyor. Bir yandan anlatma çabaları çeşitli kanallardan ilerlerken, diğer yandan geçen sürede ortaya çıkan veriler bizi desteklerken aldığımız tedbirlerde sorun olmadığı açığa çıktı." şeklinde konuştu.

BİZ YAN ETKİLER İÇİN TEDBİR ALDIK, AVRUPA ASIL ETKİLER İÇİN TEDBİR ALMAKTA GECİKTİ

2008 yılında başlayan dünya resesyonunun bitmediğini söyleyen Başçı, Amerika ve Avrupa'da işsizlik sorununun devam ettiğini ifade ederek, şimdi de bu soruna bankaları kurtarmak için yapılan kamu borcunun eklendiğini ifade etti. Bu kriz sarmalında hangi yöntemle çıkılacağına ilişkin soruya Başçı, "Avrupa'yla ilgili, geçmişte yapılması gereken neydi. Bunun cevabını verebiliyoruz. Ama bugün ne yapılması gerektiğini söylemekte zorlanıyoruz" dedi. Dünyada yaşanan krizin kökeninde aşırı borçlanma yattığını ifade eden Başçı, borçlanmaların kontrollü yapılması halinde bu tür problemlere düşülmeyeceğine işaret etti. "Türkiye'de kamu ve özel sektör borçları makul düzeyde ve dikkatli gidiyoruz." diyen Başçı, Avrupa liderlerinin krize karşı tedbir almakta geciktiğini vurguladı. Başçı, "Biz yan etkiler için tedbirlerimizi aldık onlar asıl etkiler için tedbir almakta geciktiler. Yunanistan sorununa el atmaları gerekirken liderler tatile çıktılar." ifadelerini kullandı.

AVRUPA MERKEZ BANKASI BAŞKANIN YERİNDE OLMAK İSTEMEZDİM

Her gün bir ülkenin kredi notunun düşürüldüğü, kamu borç oranlarının arttığı Euro bölgesindeki durumun Türkiye'den daha zor olduğunu belirten Başçı, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet'in yerinde olmak istemediğinin altını çizdi. Türk Lirası'nın değer kazanmaya devam edeceğini söyleyen Başkan Başçı, Euro birliğine geçtiği için Slovaklar'ın pişman olduklarını belirtti.

TOBİN VERGİSİ GELECEK Mİ?

Türkiye piyasalarından sıcak para çıkışını önlemek için Tobin Vergisi uygulayacak mısınız? sorusuna Başçı, mevcut durumda buna gerek olmadığını dile getirdi. Sermayenin teşviki için politikalar üretildiğine dikkat çeken Başçı, "Merkez Bankası olarak elimizde detaylı eylem planı var." dedi.

TÜRKİYE'NİN NOTU KESİNLİKLE YANLIŞ

ABD'nin notunun düşürülmesiyle tavan yapan kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili de konuşan Başçı, "Reytingi kuruluşları, az sayıda ve denetlenmeyen kuruluşlar. Verdikleri kredi notlarının bankacılık sisteminde kullanılıyor olması yanlışlık. Türkiye'nin notu kesinlikle yanlış ve bunu herkes biliyor." değerlendirmesi yaptı.

Cihan Haber Ajansı