Libya’dan üç koldan yapılan tahliye 21 ülkeye umut oldu

Libya’yı saran isyan ateşi çok sayıda ülkede vatandaşını kurtarma yarışına dönüşürken, Türkiye tahliye çalışmalarında en hızlı ve hazırlıklı girişimiyle öne çıktı. 21 ülke Türkiye’den yardım istiyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya’da 25 bin civarında Türk vatandaşı olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en geniş kapsamlı tahliye çalışmasını yürüttüklerini söyledi. Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Libya’da yaşanan olaylar nedeniyle kurulan kriz merkezinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda harita üzerinde gazetecileri bilgilendiren Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığındaki 400 diplomatın 120’sinin kriz masasında çalıştığını belirtti. Davutoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en geniş kapsamlı tahliye çalışmasını yürütüyoruz” dedi.

72 SAATTE 5 BİN 99 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Tahliye edilen vatandaşlara ilişkin bilgi veren Davutoğlu, “Trablus’tan şu ana kadar tahliye edilen vatandaşlarımız 1422 kişi. Bunların önemli bir kısmı tarifeli ve THY’nin katkısıyla yapılmış charter ve tarifeli seferlerle geldi. Bingazi’den uçakla gelen vatandaşlarımız 429 kişi. Mısır İskenderiye üzerinden gelen vatandaşlarımız ki biz bu karayolunu da kullanıyoruz, İskenderiye’den havayoluyla irtibatı sağlıyoruz, 248 kişi. Deniz yoluyla bu sabah Bingazi limanından aldığımız toplam vatandaş sayısı 3 bin. Yani 72 saat gibi kısa bir süre içinde 5099 vatandaşımız salimen tahliye edilmişlerdir” diye konuştu.

21 ÜLKE BİZE RESMEN BAŞVURDU

Libya’dan bu sayının çok daha azı kadar bile tahliye yapabilmiş herhangi bir ülke olmadığını anlatan Davutoğlu, bunun Türkiye’nin “imkan ve kapasitesi ile kudret ve şefkat elinin ne kadar geniş olduğunu” gösterdiğini söyledi. Davutoğlu, Türkiye’nin bu çalışmayı başarıyla yapması dolayısıyla şu ana kadar 21 ülkenin, kendi vatandaşlarının da Türkiye tarafından tahliye edilmesi için resmi olarak başvurduğunu anlattı. Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın da gelişmeleri yakından izlediğini sabah saatlerine kadar olayı takip ettiğini kaydetti.

Bu arada Çin’in Ankara Büyükelçiliği de hükümet ile temasa geçerek, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in başkanlığındaki kriz masası yetkililerine, “Bingazi Limanı’ndan Türk vatandaşları ile birlikte kurtulmayı bekleyen Çin vatandaşlarını da Türkiye’ye getirirseniz büyük minnettar kalırız” dedi.

‘Orhan Gazi-1’ Marmaris’te

Libya’nın Bingazi Limanı’ndan yola çıkan ‘Orhan Gazi-1’ feribotu dün gece Marmaris’e ulaştı. Yabancı uyruklu 30 kişi ile 10 gün önce dünyaya gelen Onur Eren Çalışkan’ın da bulunduğu 1516 yolcuyu yakınları sevinç gözyaşları ile karşıladı

memurlarnet