Pedagog Gümüş, öğretmenin, çocuğu tüm sınıf karşısında rencide etmesini ve ayaklarının altına almasını insanlık dışı bir davranış olarak yorumluyor.


İSTANBUL - Antakya'da bir anaokulu öğretmeni, sözünü kesen 6 yaşındaki öğrencisini önce yere yatırarak sonra da tekmeleyerek cezalandırmıştı.

Sınıftaki öğrencilere, "Öğretmeninizin sözünü keserseniz, böyle paspas olursunuz" diye bağıran öğretmenin bu muamelesi, stajyer öğretmen tarafından cep telefonuyla görüntülenmişti.

Bu durum, veliler tarafından tepki görmüş ve öğretmenin Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikayette bulunması üzerine öğretmen görevinden uzaklaştırılmıştı.

6 yaşındaki bir çocuğa, bu gibi işkence içeren davranışlarda bulunan öğretmenin ruh durumu ne kadar sağlıklı? Ailelerin üzerine düşen görevler neler?

Söz konusu öğrencinin haricinde sınıftaki diğer çocuklarında olumsuz etkilendiği bu durumu Pedagog Sevil Yavuz Gümüş yorumladı.

İNSANLIK DIŞI BİR UYGULAMA
"Çocuğu tüm sınıf karşısında rencide etmesi ve ayaklarının altına alması hangi yüzyılda kaldı bilmiyorum. Bu insanlık dışı bir davranış" diyen Gümüş, öğretmenin ruh sağlığının yerinde olmadığı düşüncesinde.

Gümüş'e göre; öğretmenin işkence yönündeki bu davranışı sadece söz konusu çocuğa değil, aynı zamanda sınıftaki tüm çocuklara da...


MEB ÖZELLİKLE ANASINIFINA ATANACAK ÖĞRETMENLERİ RUH SAĞLIĞINI KONTROL EDEREK ATAMALI
"Anasınıfı çocukların ailende il defa ayrılıp sosyal çevreye girdiği, okula ilk adım attığı dönemdir. Bu dönem çok hassastır. Olumsuz deneyimler çocuğun okuldan soğmasını ve öğretmenden korkmasına neden olacaktır.

Ben bu sınıftaki çocukların okula severek gideceğini, öğretmenden korkmadan okul hayatına devam edeceğini düşünmüyorum.

Bu kadar önemli bir rolü olan öğretmenin kişilik yapısı, ruh sağlığı çok önemli.

Bu sınıflara herhangi biri atanmalı. Atansa bile kontrolleri sıkı yapılmalı.

Sınıflarda kamera sistemi kurulmalı ve okul yetkilileri dışında, müfettişlerde bu kayıtları görebilmeli. En azından anasınıfı bölümlerinde bu yapılmalı.

Bu olay sadece basına yansıyan bir tane olaydır. Buna benzer kimbilir ne uygulamalar oluyor. Anasınıf öğretmenlerine hizmet içi eğitim ve diğer uygulamalarla motivasyonları artırılmalı."

MEB ÇOCUK PSİKOLOJİSİ UZMANLARI (PEDAGOG) İLE ÇALIŞMALI
Milli Eğitim Bakanlığı'nın, eğitim sisteminde değişiklikler yaparken çocuğun ve öğretmenin psikolojisini de göz önünde bulundurması gerektiğinin altını çizen Gümüş, uzman kişilerle beraber çalışılmasının şart olduğunu belirtiyor.

BU ÇOCUK VE DİĞERLERİNİN PSİKOLOJİSİ NE OLACAK?
Gümüş, çocukların ağır bir travma yaşadığını söylüyor ve aileleri uyarıyor:

"Öğretmen adını kirleten bu bayan mutlaka diğer çocuklar da buna benzer hatta daha ağır ceza uygulamaları, yani duygusal, fiziksel istismar örneklerini sergilemiştir. Bu çocukların yaşadığı ağır bir travmadır. Bu çocukların profesyonel destek alınmaları ve bu okuldan ayrılıp yeni bir başlangıç yapmaları şarttır.

Çocuklarında ailesininde profesyonel destek almaları şarttır."

alıntı