Abur cubur, sinema, video oyunları, okul aktiviteleri, kurslar, geziler gibi gençlerin hemen hemen her isteği paraya dayanıyor. Bütçeniz iyiyse bunlar karşılamanızda herhangi bir probleminiz olmaz. Ancak, birçok aile gibi bütçeniz sınırlıysa isteklerini karşılamadığınız için çocuklarınızla aranız açılabilir.

Ehow isimli internet sitesinde yer alan habere göre, çocuklar bu konularda aileleriyle çatışıyor. Eğer çocuğunuzdan "Ama anne, tüm arkadaşlarımda bundan var" şeklinde cümleler duyuyorsanız, bu istekleri ortadan kaldıramayacağınız için haberde yer alan önerileri dikkate almalısınız:

1. Savurganlıkla mücadele edin: Savurganlık yapma isteği kötü huylu virüs gibidir, baskılara karşı daha fazla saldırır. Bu istek ilerlemeden önce belirlemek ve savurganlığın tehlikelerini tartışmak çılgınca para harcama alışkanlığınızı durdurmada ilk adımdır. Siz ve çocuklarınız alışveriş merkezine gitmeden önce, satın almaya niyetlendiğiniz eşyaların listesini yapın, ne kadar para harcayacağınızı bilin ve sınırları aşmayın.

2. Hayır demesini bilin: Aşırı harcamaya ve savurganlığa karşı anne-babalar "Hayır" diyebilmeli. Bu cevabınız ergenlik çağındaki çocuğunuz için can sıkıcı olsa da, "Hayır" kelimesi onların ruhuna zarar vermez. Ilımlı anne babalar Hayır'ı kesin ve dürüst bir şekilde söyler. "Bugün istediğin ayakkabıları alamam. Gerçekten bu ayakkabıyı istiyorsan maddi durumumuz ve nasıl para biriktirebileceğimiz konusunda konuşabiliriz" şeklinde bir cümleyle çocuğunu kırmaz.

3. Önceden plan yapın: Alışveriş merkezinin içindeyseniz ve alışveriş yapma çılgınlığınız başladıysa hiçbir şey sizi tutamaz. En iyi panzehir acil tedavi planıdır. Satın almadan önce marketin içinde yürüyün ve bu konuyu düşünün. Almayı düşünmediğiniz, ancak sırf alışveriş isteğinizden dolayı almak istediğiniz bir ürün için en az 45 dakika yürüyüp buna ihtiyacınız olup olmadığını iyice düşünün.

4. Espriyle sohbetinize renk katın: Evinizin arka bahçesinde bir para ağacınızın olduğunu ve istediğinizi almak için yeterince para toplayabildiğinizi düşünün. Para ağaçta yetişmediğinden bu eşyayı satın almak için gerekli parayı kazanırken kaç saat çalıştığınızı hesaplayın. Çocuklarınız bu sohbete surat asabilir. Fakat siz istediğiniz bir şeyi almak için kaç saat ya da kaç yıl çalıştığınızı düşününce bu virüse karşı dayanabilirsiniz.

5. Çocuklarınızı şımartmayın: Bolluk içinde yaşayan çocuklarımız sahip olduklarının kıymetini bilmiyorlar. Her zaman daha fazlasını istiyorlar. Çocuklarımızın bir yılda aldığı harçlıklar, dünyanın en fakir insanın gelirinden daha fazladır. Çocuğunuzun yanında sadece ihtiyacınız olan eşyaları, gıdaları alın, savurganlık yapmayın. Bu şekilde görerek yetişmesini sağlayın.

Zaman Online