- Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, çeşitli ülkelerde görülen domuz gribinin Türkiye'de bulaşını engellemek amacıyla gerekli tedbirlerin alındığını bildirdi.

Buzgan, Sağlık Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, "Hastalık halen Meksika, ABD, Kanada, İspanya, İngiltere ve İsrail'de kesin olarak tespit edilmiştir. Bu nedenle ülkemizde de bulaş riski devam etmektedir" diye konuştu.

Konuyla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşu temsilcileriyle bugün bir toplantı yaptıklarını ve hazırlıkları gözden geçirdiklerini ifade eden Buzgan, ayrıca Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın katılımıyla Ulusal Pandemi İzleme Bilim Kurulu'nun bir araya gelerek konuyu değerlendirdiğini söyledi.

Bilim kurulunun içinden bazı akademisyenlerin katılımıyla bir yürütme kurulu oluşturulduğunu da ifade eden Buzgan, Türkiye'de 2 laboratuvar referans merkezinin teknik cihaz ve yeterli nitelikli personele sahip olduğunu, bu merkezlerin muhtemel vakalara en kısa süre içerisinde tanı koyabileceğini bildirdi.

Buzgan, domuz gribine karşı alınan tedbirler kapsamında, hastalığın görüldüğü bölgeden gelen yolcuların, havaalanları ve limanlarda sağlık kontrolünden geçirildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Ülkemizden hastalığın görüldüğü bu bölgelere planlanan seyahatlerin, zaruri haller dışında ertelenmesi gerekmektedir. Zorunlu olarak bu bölgelere seyahat söz konusu ise cerrahi maske kullanımı, ellerin sık sık bol sabunlu su ile yıkanması, kalabalıklardan uzak durulması, hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması, öksürük veya aksırık gibi durumlarda tek kullanımlık mendil ile ağzın ve burnun kapatılması ve kirli ellerle göz veya ağza temas edilmemesi gerekmektedir.

Ayrıca 12 Nisan 2009 tarihinden sonra Meksika'dan gelenlerin sağlık kontrollerini yaptırmak üzere hastanelere müracaat etmeleri gerekmektedir. Son 15 gün içerisinde Meksika'dan gelenlerle teması olan ve grip bulguları (ateş, baş-boğaz ağrısı, öksürük, kırgınlık, halsizlik) gösterenlerin de hastanelere müracaat etmeleri gerekmektedir."

Herhangi bir duruma karşı ilaç stokunun yeterli olup olmadığına yönelik bir soru üzerine Buzgan, "Bizim 1 milyon 200 bin kutu stokumuz var. Bu, 6 milyon tedavi dozu, 12 milyon da korunma dozudur. Ülkemizde şu anda yeterli stok var. Sadece Sağlık Bakanlığı'nın ana deposunda olan rakamlardır. Bunun dışında serbest eczanelerde ve hastanelerin depolarında bol miktarda da ilaç vardır. Ayrıca halen üreticilerden de ilaç alımı yapılabilmektedir" diye konuştu.

Buzgan ayrıca, havalimanlarındaki kontrollerle ilgili olarak da "Ülkemize girişlerde tedbirler alındı. Önce İstanbul'da başlanmıştı, yarından itibaren Ankara'da, ardından da İzmir ile Antalya'da uluslararası giriş olan havalimanlarında tedbir alınacak. Bununla birlikte Esenboğa Havalimanı'nda bugün akşam saatlerinde vücut ısısını ölçen termal kamera sistemi uygulamaya geçecek" dedi.

AA.