Turistik veya eğitim amacıyla yurt dışına giden memurun sağlık giderini kim ödeyecek?

2010 yılının sonuna doğru, ücretsiz izinli olarak 3 ay süreyle yurt dışına giden memurun, hastalanması sonrasında, cebinden karşıladığı gideri kimin ödeyeceği sorun oldu.

Hala yaptığı ödemeleri alamayan 657 sayılı Kanuna tabi mühendis, "Geçtiğimiz yıl sonuna doğru Kurumumdan ücretsiz izinli olarak üç ay süreli bir eğitim için yurtdışına gittim. Yurtdışında ani gelişen bir sağlık sorunum oluştu ve ben de o yerdeki sağlık kuruluşuna başvurdum. Gerekli tedavi yapıldı. Türkiye'ye döndüğüm zaman ise yapmış olduğum bu sağlık harcamasının tarafıma ödenmesini Kurumumdan talep ettim. Kurumum ise bu tip ödemelerin artık kurumlarca yapılmadığını ve SGK'ya başvurmam gerektiğini bildirdi. SGK'ya yaptığım başvuruda ise bunun tam tersi söylenerek başvurunun esas olarak Kuruma yapılması gerektiği hatta Kurumun bu tip durumlara karşı belli bir ödeneği hazır bulundurması gerektiği söylendi. Hem gösterilen tavır ve tutumların rahatsız edici olması hem de tatmin edici bir yaklaşım sergilenmemesi nedeniyle SGK'ya yaptığım resmi başvuruya "Emekli Sandığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu yurtdışında turistik amaçlı olarak giden mensuplarına herhangi bir tedavi yardımı yapmamaktadır. Bilgilerinizi rica ederiz." şeklinde bir yanıt vermiştir." dedi.

Hali hazırdaki uygulamada, yüksek meblağlı sağlık sigortaları yurtdışına giden devlet memurlarından istenmemektedir. Dolaysıyla, yurtdışına ücretsiz izinli olarak veya turistlik bir amaçla giden bir devlet memuru hiçbir sağlık koruma şemsiyesi altında değildir. Bir başka deyişle başına gelebilecek bir sağlık sorunu oluşması durumunda çok yüksek faturalarla karşılaşılması içten bile değildir.

Yaşadığı sorun nedeniyle, gitti ülkenin büyükelçiliğine bir mektup göndererek bundan sonra ülkelerine giden tüm devlet memurlarından yukarıdaki sebeplerden dolayı "sağlık sigortası" talep etmelerinin uygun olacağını bildiren mühendis, sorunun SGK veya yetkili bir kurum tarafından açıklığa kavuşturulmasını istiyor

memurlarnet