EMRE SONCAN

Türkiye'den transit geçen TIR'lara takılan uydu takip cihazları çok sayıda kaçakçılık olayını ele verdi. Tırlar, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nün Ankara Merkez binasında bulunan ekranlardan 24 saat izleniyor. Gümrük ekipleri, transit TIR'ları, güzergâh dışına çıkma, uzun süreli bekleme gibi şüpheli durumlarda kontrole tabi tutuyor.Son dönemde özellikle kaçak böcek ve bitki operasyonlarıyla adından söz ettiren Gümrük Muhafaza ekipleri, teknolojiyi daha fazla kullanmaya başladı. Gümrükçüler, artık şüpheli araçları uydu takibiyle izliyor. Zaman'a bilgi veren Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü yetkilileri, bu yöntem sayesinde birçok kaçakçıyı yakaladıklarını belirtiyor. Uydu takibi ile son olarak 14 bin TL değerinde 5,5 ton kaçak bakliyat ele geçirildi. Sarp Gümrük Kapısı'ndan giriş yapıp Kapıkule Gümrük Kapısı'na doğru yola çıkan bakliyat yüklü TIR, uydudan takibe alındı. Çeşitli yerlerde duraklama yapmasından şüphelenilen araç, Kapıkule'de durdurularak x-raya sevk edildi.

Uydudan yakalamanın bir diğer örneği de, Suriye'ye açılan Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda gerçekleşti. Kapıkule'den giriş yaparak Cilvegözü'ne giden sigara kâğıdı ve filtresi taşıyan TIR'a, Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerince uydudan takip (ATS) cihazı takıldı. Araç Cilvegözü Gümrük Kapısı'na vardığında ATS cihazından geçmiş izlemesine bakılarak aracın İstanbul'da bekleme yaptığı tespit edildi. Araçta yapılan kontroller neticesinde TIR'da bulunan sigara kâğıdı ve filtresinin boşaltılarak yerine tuz konulduğu ortaya çıktı. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nün Ankara merkez binasında bulunan ekranlardan 24 saat izlenen transit TIR'lar, güzergâh dışına çıkma, uzun süreli bekleme gibi şüpheli durumlarda kontrol ediliyor. Bugüne kadar gerçekleştirilen operasyonlarda oto yedek parçasından mutfak çakmaklarına, sigara filtresinden mazota birçok kaçak ürün ele geçirildi.

2 gümrükçü, rüşvet alırken yakalandı

İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü'nde görevli muayene memurları K.K. ve H.Ö.'nün, bir firmanın gümrük işlemlerini yapmak için rüşvet istediği yönünde ihbar aldı. Zanlıların, söz konusu firmanın elektronik ürün ithalatı ile ilgili olarak ibraz ettiği garanti belgelerinde, 'firma ismi'nin yazılı olmamasından dolayı işlem yapmadığı, ancak 6 bin doların kendilerine verilmesi halinde ithalat işlemini gerçekleştirecekleri bilgisine ulaştı. Firmanın iş takipçileri, seri numaraları alınmış 6 bin doları rüşvet isteyen memurlara verdi. Bunun üzerine harekete geçen ekipler K.K. ve H.Ö.'yü suçüstü yakaladı. Mahkemeye sevk edilen gümrük muayene memurları, tutuklanarak Paşakapısı Cezaevi'ne gönderildi.


ZAMAN