Vatandaşlar bağışladı müze kuruldu
Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi, 25 Aralıktan beri ziyaretçilerini ağırlıyor.

Gaziantep Üniversitesinin girişimleriyle, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak kurulan Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi, 25 Aralıktan beri ziyaretçilerini ağırlıyor.

Gaziantep'in M.Ö. 600 bine uzanan tarihi, şehrin kuruluşu ve günümüze kadar gelişimi, el yazması kitap, ferman, belge niteliğindeki yazılı belgelerin bulunduğu köşe ve paleontoloji köşesinin yanı sıra müzede aile hayatı ile bayram, düğün, cenaze gibi özel günlere ait eşyalar bulunuyor.

Müzede bu eserlerin yanı sıra 1880-1960'lı yıllar arasında Gaziantep'te giyilen kadın kıyafetleri, bebek eşyaları ve çocuk oyuncakları, eski fotoğraf makineleri, yöresel Antep işleri, abacılık, kutnuculuk ve yemenicilik gibi el sanatları, bakır-tunç mutfak eşyaları sergileniyor.

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Müze Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Rifat Ergeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite yönetim kurulunun 2003 yılında aldığı kararla müzeyi kurmak için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurduklarını, onay aldıktan sonra Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığının zemin katını tadilat ederek müzeye dönüştürdüklerini belirterek, şunları söyledi:

''Müzeyi kurmak istediğimizde elimizde hiçbir malzeme yoktu. Üniversite içinde ve şehirdeki gönüllülerin katılımıyla destek komitesi kurduk. Onların çabalarıyla eserleri topladık. Müzede sergilenenlerin hepsini Gaziantepli insanlar bağışladı. Gaziantepli hanımların 1880-1960 yılları arasında giydikleri gerek gece, gerek nişan-düğün kıyafetleri var. Çeyiz sandıklarında saklanan aile yadigar el işi ürünler var. Tereddüt bile etmeden verdiler. Bunları, verenlerin isimlerini yazarak sergiliyoruz. Ayrıca bir öğrencimizde karagöz oyunu ve fosil koleksiyonunu bize hediye etti.''

Araştırmacı-yazar Halit Ziya Biçer'in de 1910'lu yıllarda kullanılan makinelerin de yer aldığı büyük bir fotoğraf makinesi koleksiyonunun ayrı bir bölümde bulunduğunu anlatan Ergeç, yeni bölümler açılacağını da ifade etti.


-''ÖĞRENCİLERİN AKLINDA KALAN TEK ŞEY KEBAP, LAHMACUN VE BAKLAVA''-


Ergeç, müzeyi kurmalarındaki amacın öncelikle Gaziantep Üniversitesi öğrencilerine içinde yaşadıkları şehrin kültürünü tüm yönleriyle öğretmek, yabancı ziyaretçilere tanıtmak olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bugün itibariyle üniversitenin merkez yerleşkesinde 10 binin üzerinde öğrenci var ve bunun en az 3-4 bini Antep dışından gelen öğrenciler. Burada 4 yıl okuyup gittikleri zaman hatırladıkları tek şey kebap, lahmacun ve baklava. Biz ona üzüldük. Müze sayesinde öğrencilerimize ve dışardan gelen yabancı ziyaretçilere Gaziantep kültürünü aşılamak istiyoruz.''

Mesai günlerinde açık olan müzeye girişin ücretsiz olduğunu bildiren Ergeç, şehirde açılan müzelerin sayısının artmasının turizmi de olumlu etkilediğini sözlerine ekledi.

AA

.ALINTIDIR.