Sözleşmeli Öğretmen Birçok Haktan Mahrum


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Sözleşmeli Öğretmen Birçok Haktan Mahrum

  • #1
    ozgebeyazmelek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Haziran.2010
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    405
    @ozgebeyazmelek



    Sözleşmeli Öğretmen Birçok Haktan Mahrum





    Sözleşmeli Öğretmen Birçok Haktan Mahrum

    Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, Beyaz TV’de yayınlanan Beyaz Manşet programında, başta sözleşmeli öğretmenler olmak üzere eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarına değinerek, çözüm önerilerini anlattı.

    Şu anda 58 alanda 70 bin sözleşmeli öğretmenin görev yaptığını ifade eden Etyemez, sözleşmelilerin genel bütçeye maliyeti bakımından kadrolu öğretmenden bir farkı olmadığını, ancak özlük hakları bakımından sözleşmelilerle kadrolu öğretmenler arasında birçok fark bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:

    “Sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler arasındaki yapılanma farkı, çalışma barışını bozmakta, ikinci sınıf istihdam biçiminden dolayı sözleşmeli öğretmen kendini kötü hissetmektedir. Öğretmenlik, aidiyet duygusunun en fazla hissedildiği bir meslektir. Onun için öğretmenlikte sözleşmelilik olmamalıdır. Dolayısıyla sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesine yönelik hazırlanan çalışma biran önce Bakanlar Kurulu’nda imzalanarak Meclis’e gönderilmelidir. Bundan sonra da herhangi bir şekilde sözleşmeli öğretmen alımı yapılmamalıdır. Eğitimimiz ve eğitimcilerimiz ikinci sınıf istihdam biçiminden kurtarılmalıdır.”

    Beklentiler Karşılanmalıdır

    70 bin sözleşmeli öğretmenin de içinde bulunduğu ve görev yaptığı eğitim sisteminin sorunlarının her geçen gün arttığını belirten Etyemez, “Geleceğimiz olan öğrencilerimizi yetiştiren öğretmenlerin tükenmişliklerinin en az düzeyde, derslerdeki performanslarının ise en üst düzeyde olması gerekmektedir. Haklarındaki belirsizlikten dolayı büyük sıkıntı yaşayan sözleşmeli öğretmenlerin şartsız olarak biran önce kadroya geçirilmesi elzemdir” dedi.

    Bir önce Bakan Hüseyin Çelik’in, 26/12/2008 tarihinde belli bir plan dahilinde sözleşmeli öğretmenleri kadroya geçireceklerini açıklayarak, “Türkiye’de 3 hizmet bölgesi sınıflandırması bulunuyor. 3. hizmet bölgesinde 3 yıl aralıksız çalışan, olumsuz sicil almayan, herhangi bir disiplin suçu işlemeyen sözleşmeli öğretmenleri bir sınava, değerlendirmeye tabi tutmadan kadroya geçireceğiz” dediğini, Genel Merkez Yönetim Kurulu olarak, 02/07/2009 tarihinde Bakan Nimet Çubukçu’yu ziyaretlerinde, Çubukçu’nun, “Bundan sonra herhangi bir şekilde sözleşmeli öğretmen talebinde bulunmayacağız. Bütün öğretmenlerimizi kadrolu olarak istihdam edeceğiz” ifadelerini kullandığını hatırlatan Halil Etyemez, “Dolayısıyla sözleşmeli öğretmenler; söz konusu taahhütlere güvenmiş, lehlerine olacak bir sonuca ulaşacakları yönünde haklı bir beklenti içine girmiştir. Bu beklentinin karşılanması, eğitimin selameti açısından önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

    Birçok Haktan Mahrumlar

    Günümüzde öğretmenlerin çözüm bekleyen birçok sorunu bulunduğunu, bunların başında da sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının geldiğini vurgulayan Etyemez, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Şu anda 149 bin öğretmene ihtiyaç duyulmaktadır. Öğretmen ihtiyacı karşılanamadığı için, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen açığını çeşitli yollarla gidermeye çalışmakta; atamalarda kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen, vekil öğretmen, usta öğretici gibi çeşitli uygulamalara başvurmaktadır. Diğer mesleklere baktığımızda; doktorun, polisin, hakim ve savcının vekili, ücretlisi bulunmamaktadır. Eğitim ülke için, toplum için birinci öncelik olmasına, öğretmenlik mesleği toplumda kutsal meslek olarak değerlendirilmesine rağmen sözleşmeli, ücretli ve vekil öğretmen uygulaması yapılmaktadır. Farklı öğretmenlik uygulamaları eğitim kurumlarında okul iklimi açısından olumsuzluklar getirmektedir. Bu uygulama eleştirildiğinde, yetkililer, ‘sözleşmeli ile kadrolu öğretmen arasında hiçbir fark yoktur’ şeklinde savunma yapmaktadır. Oysa yapılan her kadrolu öğretmenlik atamasında sözleşmeliler öğretmen atanabilmek için yeniden başvurmaktadır. Çünkü uygulamalarda bir hayli farklılık vardır.

    Örneğin, sözleşmeli öğretmenler atandıkları bir ilden başka bir ile çalışmak için gitmek istese, ataması yapılmamaktadır. Ancak özür grubuna giriyorsa, belli dönemlerde atamasını isteyebilmektedir. Ayrıca mesleki güvencesi yoktur. Yerine kadrolu öğretmen ataması yapılınca görevinden ayrılmak durumunda kalmaktadır. Evli ise, askerde iken, eşi ve çocukları sosyal güvenlikten yararlanamamaktadır. Diğer öğretmenler gibi adaylık süreci işletilmemektedir. Ne kadar çalışırsa çalışsın, devlet memurluğunda adaylığı kaldırılmamaktadır. Kadrolu konuma geçince adaylık süreci yeniden başlamaktadır. Yine okullarda ve eğitim kurumlarında uzun süre çalışsalar bile diğer öğretmenlerin görevde yükselme sınavlarına girme hakları yoktur. Okul yöneticiliği dâhil Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetim kademelerine atanma şansı bulunmamaktadır. Uzman ve Başöğretmenlik sınavlarına girememektedir. Ayrıca doğum izni ve aylıksız izin gibi uygulamalardan da yararlanamamaktadır. 4/B sözleşmeli öğretmenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olmalarına rağmen, kanunun verdiği özlük haklardan yararlanamamaktadır. Eş durumundan tayinde yol harcırahı alamamaktadır. Bir aydan fazla rapor alamamakta, almaları durumunda ise görevlerine son verilmektedir. Bu konuyu Danıştay’a taşıyarak, iptal ettirmemize rağmen Bakanlık hala bir düzenleme yapmış değildir. Her şeyden önce bir mevzuatları yoktur.”

    Sözleşmeli Uygulaması Eğitimi Olumsuz Etkilemektedir

    Sözleşmeli uygulamasının eğitime birçok olumsuz etkisinin olduğuna dikkat çeken Etyemez, “Özlük haklarına olumsuz etkilerinin yanında mesleki motivasyona olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Öğretmenlere ayrılan ödenekten sözleşmeli öğretmen uygulamasıyla devlet kara geçmiyor. O zaman şu soruyu sormak icap etmektedir: Neden sözleşmeli öğretmen uygulaması yapılıyor? Devlet bu uygulamadan kara mı geçiyor da bu derece olumsuzluklara rağmen sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına devam ediyor. Bunun mantığını anlamak mümkün değildir. Bu sorunun anlamlı bir cevabı yoktur. Bütün bunlar değerlendirildiğinde, sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenlerin haklarıyla eşit haklardan yararlanamamaktadır. Bu nedenle sözleşmeli uygulamasından vazgeçilmelidir. 4/B kapsamında olan öğretmenler kadrolu öğretmenliğe geçirilmelidir. Bundan sonra da sözleşmeli öğretmen uygulaması yapılmamalıdır. Öğretmenlik atamalarında tek atama biçimi uygulanmalıdır” diye konuştu.

    Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin, ‘Sözleşmeli Öğretmenlerin Kadro Sorunu’ ile ilgili yaptığı araştırmada çok çarpıcı sonuçların ortaya çıktığını dile getiren Halil Etyemez, “Araştırmaya göre, sözleşmeli öğretmenlerin yüzde 84.4’ünün, kadroya geçişlerindeki belirsizlikten dolayı, girdikleri derslerde performansı olumsuz etkileniyor, yüzde 82.3’ü statülerinden dolayı, çalıştıkları okulda kadrolu öğretmenlere karşı psikolojik olarak eziklik hissediyor. MEB’in kadroya geçişleriyle ilgili açıklamalarını inandırıcı bulan sözleşmeli öğretmenlerin oranı 17 iken, inandırıcı bulmayanların oranı 65.6’dır. “Kısmen inandırıcı buluyorum” diyenlerin oranı ise 17.4” ifadelerini kullandı.

    Etyemez, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi konusunda şimdiye kadar birçok etkinlik gerçekleştirdiklerini, hükümet ve Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduk. Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığımız Kurum İdari Kurulu Ekim 2009 Çalışma Raporu’na, “Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesine ilişkin çalışmaların sonuçlandırılması” şeklinde bir madde koyduklarını belirterek, “Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesiyle ilgili çalışma Başbakanlık’ta bekliyor. Sayın Başbakanımızdan, bu noktada devreye girerek, geleceğimizi inşa eden öğretmenlerimiz arasında ikiliğe yol açan sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verecek çalışmayı bir an önce Bakanlar Kurulu’nda imzaya açarak, Meclis’e sevk etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

    https://www.memurdan.net/haber_detay.asp?haberID=4343

  • #2
    yeliz81 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Aralık.2009
    Nereden
    hatay
    Mesajlar
    2,440
    @yeliz81







    DOĞRU SÖZE NE DENİR Kİ? SÜPER BİR YORUM,KEŞKE DİĞERLERİ DE BU BİLİNÇTE OLSA,BULUNDUĞUMUZ DURUMA BU AÇIDAN BAKABİLSE..TEŞEKKÜRLER PAYLAŞIM İÇİN..
    Hiçbir zaman hata değil;her zaman ders...

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. 13 bin sözleşmeli öğretmen alınacak
      Konu Sahibi safinaz Forum ATAMALAR VE TAYİN İSTEMLERİ
      Cevap: 10
      Son Mesaj : 29.Mayıs.2011, 12:17
    2. 'Sözleşmeli Öğretmen Atayacağız'
      Konu Sahibi burcu09 Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 13
      Son Mesaj : 11.Ocak.2010, 00:41
    3. sözleşmeli öğretmen
      Konu Sahibi çilek şekeri Forum SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN SORUNLARI
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 11.Aralık.2009, 00:43
    4. 2009 öğretmen atamasında sözleşmeli öğretmen başvurabilecek mi?
      Konu Sahibi burcu09 Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 08.Kasım.2009, 18:10
    5. Sözleşmeli Öğretmen - Kadrolu Öğretmen Arasındaki Farklar
      Konu Sahibi Zerrin KORKMAZ Forum SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN SORUNLARI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 03.Kasım.2009, 00:46

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş