Öğrenci kıyafetleri değişiyor, artık mavi önlük giyilmeyecek


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Öğrenci kıyafetleri değişiyor, artık mavi önlük giyilmeyecek

  • #1
    Emine TURAN TUNÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Mart.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    28,261
    @Emine TURAN TUNÇ



    Öğrenci kıyafetleri değişiyor, artık mavi önlük giyilmeyecek





    Bir yıl öncesinden okul kıyafetlerinin 2009-2010 eğitim-öğretim öğretim yılından itibaren değiştirileceğinin açıklanmasına rağmen geçtiğimiz ay bundan vazgeçen Milli Eğitim Bakanlığı, 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci kıyafetlerinin yenilenmesi için çalışma başlattı.

    Yeni okul kıyafetlerinin belirlenmesi adına bakanlık Başkent Öğretmenevi'nde iki günlük çalıştay düzenledi. Akademisyen, bakanlık yöneticileri, il milli eğitim müdürleri, veli ve öğrencilerin katıldığı toplantı, basına kapalı gerçekleştirildi. Çalıştaydan çıkan ağırlıklı görüş, 'mavi önlüğün kaldırılması, öğrenci kıyafetlerinde genel çerçeveyi ve modelleri bakanlığın çizmesi, seçimin ise okullara bırakılması' şeklinde oldu. Bugün sona erecek toplantıdan çıkacak görüşlere göre bakanlık, öğrenci kıyafetlerinde nasıl bir değişiklik yapacağına karar verecek.

    Toplantının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 'öğrenci kıyafetlerinde artık yeni bir şekillendirmeye ihtiyaç olduğunu' söyledi. Öğrencilerin her gün giymek zorunda oldukları kıyafetlere ilişkin duygu ve düşüncelerinin önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Çubukçu, 'çocukların ne tür kıyafetler içinde kendilerini daha özgür, daha mutlu ve daha rahat hissettiklerinin, hangi kıyafetleri giydiklerinde derslerde daha katılımcı ve istekli olduklarının' önemine işaret etti. Çubukçu, "Bizim için önemli olan, ülkemizin sosyoekonomik düzeyi ve ailelerin gelirleri de dikkate alınarak öğrencilerin gelişim özelliklerine uygun kıyafetlerin belirlenmesi ve bunların kullanılmasıdır." dedi.

    Konuyu hem ekonomik, hem sosyokültürel hem de öğrencilerin gelişimleri üzerindeki etkileri bakımından ele aldıklarını kaydeden Çubukçu, bunun için sadece bir bölgedeki değil ülke genelindeki tüm çocukları göz önüne alan bir değerlendirme yapılacağını belirtti.

    Bakanlık 9 Eylül 2008 tarihinde yaptığı açıklamada, 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren mavi önlük zorunluluğunun kaldırılacağını duyurmuş, ilköğretim ve lise okul kıyafetleri için hazırladığı alternatifli modelleri kamuoyuna sunmuştu. Öğrencilerin penye ve tişört, kızların pantolon giyebileceği 4 alternatifli kıyafet modelinin birinin öğrenci kıyafeti olacağı duyurulmuş, üreticiler de mali sıkıntıya girmemeleri bakımından bir yıl önceden uyarılmıştı. Ancak 19 Mayıs 2009'da yeni bir açıklama yapan bakanlık, 'tekstil sektörünün isteği üzerine bu kararın ileri bir tarihe ertelendiğini' duyurmuştu.

    İlk ve ortaöğretimdeki öğrenci kıyafetleri 1981 yılında çıkarılan 'Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik'e göre düzenleniyor. Kıyafetlerin değiştirilebilmesi için Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılan bu yönetmelikte değişiklik yapılması gerekiyor. Yönetmelikte halen ilköğretim öğrencilerinin 'siyah önlük ve beyaz yaka takacakları' belirtiliyor. Ayrıca bakanlık, üç yıldan bu yana ilköğretim ve liselerde yazlık kıyafet uyguluyor.

    alıntı

  • #2
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU







    teşekkürler canım..
    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #3
    gulcinnnnn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Mayıs.2009
    Nereden
    İSTANBUL BOSTANCI artık izmir :(
    Mesajlar
    8,706
    @gulcinnnnn







    teşekkürler ben hiç mavi önlük giymedim hayatım boyunca şanslıyım sanırım

  • #4
    betüüüllll-03 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    11.Haziran.2009
    Nereden
    afyon
    Mesajlar
    1,015
    @betüüüllll-03







    teşekkürler bilgi için...

    Çocuklar geleceğe gönderdiğimiz ve asla göremeyeceğimiz mesajlardır.

  • #5
    Cemile ÖZTÜRK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    32,893
    @Cemile ÖZTÜRK







    Teşekkürler...
    c i m i



    "Ben çocukken annem bana hep hayatın anahtarının mutluluk olduğunu anlatırdı. Okula gitmeye başladığım zaman, sınavda bana "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diye sordular. Ben de onlara "Mutlu olmak istiyorum" diye cevap verdim.
    Onlar bana, soruyu anlamadığımı söylediler. Ben de onlara, asıl onların hayatı anlamadıklarını söyledim. "

    John Lennon

  • #6
    Handan Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Kayseri
    Mesajlar
    19,326
    @Handan Hoca



    Okullarda önlük kalkıyor





    Önceleri siyah önlükler vardı, sonra alınan kararla mavi önlükler geldi. Gelecek eğitim yılında artık bı önlükler de kalkacak.

    Cumhuriyetin ilk yıllarından 1990'lara kadar siyah olan, daha sonra maviye dönüşen ve öğrencilikle özdeş hale gelen önlüklerin, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren “resmen” kalkması planlanıyor.

    Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, öğrencilerin kılık kıyafetlerini düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapılacağını ve artık önlük uygulamasına son verileceğini bildirdi.

    Er, Haziran 2009'da, “Okul Kıyafetleri Çalıştayı” düzenlediklerini anımsatarak, çalıştay sonucunda bir rapor ortaya konulduğunu belirtti. İbrahim Er, çalıştayda, yeni uygulamanın 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren başlatılmasının öngörüldüğünü söyledi.

    Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü Er, devlet memurları ile öğrencilerin kılık-kıyafetlerini düzenleyen yönetmeliğin değiştirileceğini, yeni uygulamanın en kısa zamanda duyurulacağını ifade etti.

    Devlet memurları ile öğrencilerin kılık kıyafetlerini düzenleyen yönetmeliğin Bakanlar Kurulu'ndan çıktığını, yönetmeliğin öğrencilerle ilgili bölümünde yapılacak değişiklik teklifini İlköğretim Genel Müdürlüğü olarak kendilerinin hazırlayacağını anlatan Er, çalışmanın kısa zamanda tamamlanacağını söyledi.

    Okullardaki kılık-kıyafet ile ilgili genel kuralları belirleyeceklerini dile getiren Er, “Yapacağımız çalışma, çalıştaydan çıkan sonuçlara göre olacak. Biz çok genel çerçeveyi çizeceğiz. Yine üniforma olacak. Rengine, desenine, diğer ayrıntılarına okul aile birliği karar verecek.

    Okullar rengi belirleyecek ama bir okulda tek bir renk olacak. Önlük kalkacak” dedi.

    “İKLİM KOŞULLARI AYNI DEĞİL”

    İbrahim Er, genel çerçevenin nasıl belirleneceği konusunda da şunları söyledi:

    “Her yönetmeliğin bir çerçevesi olur; mesela askılı giyilmez, streç pantolon giyilmez gibi... Hiçbir çerçeve koymazsanız çocuk şortla okula gelirse, okul şortu seçerse bu olmaz. Biz bu anlamda genel bir çerçeveyi çizip, içinin nasıl doldurulacağını onlara bırakacağız.

    Bunun nedeni de şu, Türkiye'de iklim koşulları aynı değil. Antalya'daki bir okul kıyafeti ile Kars'taki bir okul kıyafeti aynı zaman aralığında aynı işlevi görmez. Bunu belirlemeyi okula bırakacağız. Aslında fiilen de bu uygulama yapılıyor. Bizim yaptığımız fiili duruma meşruiyet kazandırmak.”

    Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren öğrencilerin siyah önlük giydiğini ifade eden Er, bunun, “o yıllardaki yoksulluğu göstermemeyi” sağladığını anlattı. 1929 ekonomik krizine işaret eden Er, “Siyah önlük en basit, ucuz kumaştı. İnsanların yoksulluğunu kamufle ediyordu” dedi.

    KIYAFET, EN ÇOK GENELGE YAYIMLANAN KONULARDAN BİRİ

    Okullarda siyah önlük zorunluluğuna 1989-1990 eğitim-öğretim yılında, yayımlanan genelgeyle son verildi.

    Dönemin Milli Eğitim Bakanı merhum Avni Akyol, yayımladığı genelgede, bakanlığa yazılı ve şifahi başvurular yapıldığını, “Yurdun çeşitli yerlerinde okul yöneticileri, öğretmenler, veliler ve öğrencilerle yapılan toplantılarda siyah önlüklerin değiştirilmesi fikrinin büyük oranda tasvip edildiğini” belirterek, konuyla ilgili bazı valiliklerden görüş istendiğini bildirmişti.

    Akyol, gelen görüşlerde “Siyah önlüğün ilköğretim çağındaki çocukları psikolojik yönden olumsuz etkilediğinin dile getirildiği, siyah önlük uygulamasına son verilmesi ve yerine çeşitli renk (deniz mavisi, lacivert, gri vb.) ve modeldeki önlüklerin kullanılmasının ifade edildiğini” belirterek, bu görüş ve anketler doğrultusunda, okullarda deniz mavisi, lacivert, siyah ve gri renklerden birinin önlük rengi olarak seçilmesinin kararlaştırıldığını belirtmişti.

    Milli Eğitim Bakanlığında, öğrenci kıyafetleri, en çok genelge yayımlanan konulardan biri oldu. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay 1997'de, dönemin müsteşarı merhum Bener Cordan 1998'de, dönemin Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu 1999'da, dönemin Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin 2002'de, dönemin müsteşarı İsmail Bircan 2002'de, dönemin müsteşarı Necat Birinci 2005'te ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de 2006, 2007 ve 2008 yıllarında genelgeler yayımlayarak, öğrencilerin kılık-kıyafetlerinin nasıl olacağı konularında uyarılarda bulunmuşlardı.

    KIZ ÖĞRENCİLERE PANTOLON İZNİ

    Necdet Tekin, 2002'de, liselerdeki kız öğrencilerin pantolon giyebilmelerine imkan tanıyan genelge yayımlamıştı. Türkiye'de yaşanan iklim farklılıklarına dikkati çeken Tekin, ortaöğretim kurumlarında okumakta olan öğrencilerin velilerinden yoğun istek geldiğini, bu isteklerin değerlendirilmesi sonucunda ortaöğretim kurumlarındaki kız öğrencilerin siyah, füme, gri renk pantolon giyebileceklerini belirtmişti.

    AA

  • #7
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE



    Okullarda Önlük Uygulamasına Son





    Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, öğrencilerin kılık kıyafetlerini düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapılacağını ve artık önlük uygulamasına son verileceğini bildirdi.

    Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haziran 2009'da, 'Okul Kıyafetleri Çalıştayı' düzenlediklerini anımsatarak, çalıştay sonucunda bir rapor ortaya konulduğunu belirtti. İbrahim Er, çalıştayda, yeni uygulamanın 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren başlatılmasının öngörüldüğünü söyledi.

    Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü Er, devlet memurları ile öğrencilerin kılık-kıyafetlerini düzenleyen yönetmeliğin değiştirileceğini, yeni uygulamanın en kısa zamanda duyurulacağını ifade etti.

    Devlet memurları ile öğrencilerin kılık kıyafetlerini düzenleyen yönetmeliğin Bakanlar Kurulu'ndan çıktığını, yönetmeliğin öğrencilerle ilgili bölümünde yapılacak değişiklik teklifini İlköğretim Genel Müdürlüğü olarak kendilerinin hazırlayacağını anlatan Er, çalışmanın kısa zamanda tamamlanacağını söyledi.

    Okullardaki kılık-kıyafet ile ilgili genel kuralları belirleyeceklerini dile getiren Er, 'Yapacağımız çalışma, çalıştaydan çıkan sonuçlara göre olacak. Biz çok genel çerçeveyi çizeceğiz. Yine üniforma olacak. Rengine, desenine, diğer ayrıntılarına okul aile birliği karar verecek. Okullar rengi belirleyecek ama bir okulda tek bir renk olacak. Önlük kalkacak' dedi.


    'İKLİM KOŞULLARI AYNI DEĞİL'


    İbrahim Er, genel çerçevenin nasıl belirleneceği konusunda da şunları söyledi:

    'Her yönetmeliğin bir çerçevesi olur; mesela askılı giyilmez, streç pantolon giyilmez gibi... Hiçbir çerçeve koymazsanız çocuk şortla okula gelirse, okul şortu seçerse bu olmaz. Biz bu anlamda genel bir çerçeveyi çizip, içinin nasıl doldurulacağını onlara bırakacağız.

    Bunun nedeni de şu, Türkiye'de iklim koşulları aynı değil. Antalya'daki bir okul kıyafeti ile Kars'taki bir okul kıyafeti aynı zaman aralığında aynı işlevi görmez. Bunu belirlemeyi okula bırakacağız. Aslında fiilen de bu uygulama yapılıyor. Bizim yaptığımız fiili duruma meşruiyet kazandırmak.'

    Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren öğrencilerin siyah önlük giydiğini ifade eden Er, bunun, 'o yıllardaki yoksulluğu göstermemeyi' sağladığını anlattı. 1929 ekonomik krizine işaret eden Er, 'Siyah önlük en basit, ucuz kumaştı. İnsanların yoksulluğunu kamufle ediyordu' dedi.


    KIYAFET, EN ÇOK GENELGE YAYIMLANAN KONULARDAN BİRİ


    Okullarda siyah önlük zorunluluğuna 1989-1990 eğitim-öğretim yılında, yayımlanan genelgeyle son verildi.

    Dönemin Milli Eğitim Bakanı merhum Avni Akyol, yayımladığı genelgede, bakanlığa yazılı ve şifahi başvurular yapıldığını, 'Yurdun çeşitli yerlerinde okul yöneticileri, öğretmenler, veliler ve öğrencilerle yapılan toplantılarda siyah önlüklerin değiştirilmesi fikrinin büyük oranda tasvip edildiğini' belirterek, konuyla ilgili bazı valiliklerden görüş istendiğini bildirmişti.

    Akyol, gelen görüşlerde 'Siyah önlüğün ilköğretim çağındaki çocukları psikolojik yönden olumsuz etkilediğinin dile getirildiği, siyah önlük uygulamasına son verilmesi ve yerine çeşitli renk (deniz mavisi, lacivert, gri vb.) ve modeldeki önlüklerin kullanılmasının ifade edildiğini' belirterek, bu görüş ve anketler doğrultusunda, okullarda deniz mavisi, lacivert, siyah ve gri renklerden birinin önlük rengi olarak seçilmesinin kararlaştırıldığını belirtmişti.

    Milli Eğitim Bakanlığında, öğrenci kıyafetleri, en çok genelge yayımlanan konulardan biri oldu. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay 1997'de, dönemin müsteşarı merhum Bener Cordan 1998'de, dönemin Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu 1999'da, dönemin Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin 2002'de, dönemin müsteşarı İsmail Bircan 2002'de, dönemin müsteşarı Necat Birinci 2005'te ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de 2006, 2007 ve 2008 yıllarında genelgeler yayımlayarak, öğrencilerin kılık-kıyafetlerinin nasıl olacağı konularında uyarılarda bulunmuşlardı.


    KIZ ÖĞRENCİLERE PANTOLON İZNİ


    Necdet Tekin, 2002'de, liselerdeki kız öğrencilerin pantolon giyebilmelerine imkan tanıyan genelge yayımlamıştı. Türkiye'de yaşanan iklim farklılıklarına dikkati çeken Tekin, ortaöğretim kurumlarında okumakta olan öğrencilerin velilerinden yoğun istek geldiğini, bu isteklerin değerlendirilmesi sonucunda ortaöğretim kurumlarındaki kız öğrencilerin siyah, füme, gri renk pantolon giyebileceklerini belirtmişti.
    Kaynak:Egitimgazetesi.com
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. okul öncesinde önlük kalktı mı?
      Konu Sahibi opipramol_dd Forum ÖĞRETMEN ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 10.Eylül.2011, 18:48
    2. çöp poşetinden önlük yapımı
      Konu Sahibi Sevim ERGENE Forum SERGİ RESİMLERİ ve KARIŞIK ETKİNLİKLER
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 20.Mayıs.2011, 01:25
    3. anasınıfı öğrenci kıyafetleri nasıl olmalı?
      Konu Sahibi fatmaceylan86 Forum ÖĞRETMEN SORUNLARI
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 02.Eylül.2010, 19:31
    4. Sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına öğrenci kaydı konulu genelge
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum YÖNETMELİK,YÖNERGE, KANUN,TÜZÜK vb DUYURULARI
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 20.Ağustos.2010, 02:22
    5. Okullarda önlük yerine dizaltı etek
      Konu Sahibi Rabia PEKKAN (rpekkan) Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 09.Temmuz.2009, 18:58

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş