Üniversiteliler dizilerden şikayetçi!

Gençler kitap okumak yerine, televizyon izlemeyi tercih ediyorlar diye eleştiriliyor. Biz de merak ettik ve onlara neden televizyon izlediklerini sorduk...



Aldığımız cevaplar üniversite öğrencilerinin söylenenlerin aksine günlerinin çoğunu televizyon başında geçirmediklerini gösterdi. Cevaplar üniversiteliler ortalama 2 saat televizyon izlediğini gösteriyor. Galiba “gençler çok televizyon izliyor” diyerek yakınanlar yanılıyor. Ama bizim emin olduğumuz bir şey var ki, üniversitelilerin geneli televizyonlardaki programlardan şikayetçi. Biz sorduk onlar da cevapladı ve televizyonlarda nasıl programlar görmek istediklerini anlattılar.

Özlem Aldıbaş (Marmara Üni. Gazetecilik 4. Sınıf yaş 23) : Şu aralar televizyon izleyemiyorum. Eskiden TRT2’de geceleri, festivallerde gösterilen filmler yayınlanırdı. Hala yayınlanıyor mu bilmiyorum. Onun dışında da ailemden dolayı herkesin izlediği Kanal D, Atv, Show gibi kanalları izlemek zorunda kalıyorum. O kanallarda gösterilen programların, özelliklede dizilerin kültür yozlaşmasına neden olduklarını düşünüyorum. Türk ve dünya sineması o kadar geniş ki, diziler yerine her gün bir sinema filmi koysalar çok daha fazla ve farklı düşünen bir toplum oluruz.

Sedef Orhan (İstanbul Üni. Metalürji Mühendisliği 2. Sınıf yaş 20) : Kanal D, Show, Atv gibi kanalları izliyorum. Günde 2 saati geçmez. Dizilerdeki cinsellik beni çok rahatsız ediyor. Cinsellik de hayatın bir parçası ve elbette olmalı. Ama daha arka planda olmalı. Genelde de skeç ve komediye dayalı programları izlemeyi tercih ediyorum. Keşke bu tür programlar daha fazla yapılsa.

Mehmet Ali Uzun (Marmara Üni. Halkla İliş. ve Reklamcılık 3. Sınıf yaş 22) : Doğal olarak izliyorum. Ama günün büyük bir bölümünü Tv izlemektense arkadaşlarımla geçirmeyi tercih ediyorum. Ya da bilgisayara bir DVD takıp film izliyorum. Diziler ilgimi çekmiyor, Kurtlar Vadisi hariç. Sabah programlarını kaldırsınlar, evlilik programlarını, programlara çıkıp hüngür hüngür ağlayan insanları kaldırsınlar. Kendi derdimiz yeterince büyük.

Hakan Ürün (İTÜ Elektrik Müh. Hazırlık sınıfı yaş 22) : Günde bir saat izliyorum. Özellikle izlediğim dizi ya da program yok. Diziler bizi anlatmıyor, tamamen hayalperestler. Şiddet içerikli ve şehveti bol diziler çok fazla. Lüks yaşamlar, var olmayan karakterler… Hepsi izleyicinin diziye iç çekerek bakmasına, gençleri o lüks yaşamlara özendirmeye, ya da şiddete yöneltmeye neden oluyor. Tv’lerden bu diziler kaldırılırsa diğer programlar katlanılmayacak kadar kötü değil. Dizi saatleri yerine tartışma programları koymaları benim tercihim.

Semra Arslan (İstanbul Üni. İngiliz Dili ve Edebiyatı 3. Sınıf yaş 23) : toplumun izlediği genel kanalları ve programları izliyorum. Günde 4-5 saati buluyor. Zaten bir dizi en az 2 saat. Televizyon önünden ayrılmamamız için yapılmış bir tuzak. Haberleri izliyorum, güzel bir sinema filmi çıkarsa ona da bakıyorum derken günün yarısını televizyon başında geçirmiş oluyorum. Beni en çok rahatsız eden ise reyting alabilmek için televizyonlarda cinselliğin bu kadar ön plana çıkarılması. Türk toplumunun aile yapısına aykırı bir şey bu.

Merve Demir (Selçuk Üni. Radyo, Televizyon, Sinema 4. Sınıf yaş 21) : Bölümüm gereği televizyonla haşır neşirim. Televizyonlardaki dizi furyasının bir süreç olduğunu düşünüyorum. Vasat olanı görmeden kalitelinin değerini nasıl anlarız. Bir süre sonra insanlar televizyonlardaki kalitesizlikten sıkılacak ve kaliteli bir şeylerin arayışı içine girecek. O zaman da belgesel, sinema filmleri, bilgi yarışmaları, kültür ve sanat programları, seviyeli tartışma programları televizyonlarda gösterilecek. Ama bunların olmasına daha zaman var.

İsmail Yetkin (İTÜ Maden Müh. Hazırlık Sınıfı yaş 19) : Hergün belli bir saat izlemem. İzlemediğim günlerde oluyor. Belirli bir kanal izlemiyorum. Dizi izlemiyorum, genelde Avrupa’dan Türkiye’ye türevlenmiş yarışma programlarını izliyorum. Bütün diziler birbirinin aynı izlemeye gerek yok. Halkımız acı ve gözyaşını sevdiği için, karakterlerin isimleri değiştirilerek aynı şeyler önümüze konuyor. Bunlar insanların duygularını istismar etmekten başka bir işe yaramıyor. Kültür yozlaşmasının en büyük tetikleyicilerinden Tv.

Emine Girişen (Trakya Üni. Tarih 4. Sınıf yaş 22) : Yurtta kaldığım zamanlarda televizyon izleyemiyorum. Evdeyken de çok fazla izlediğim söylenemez. Zaten bilgisayar televizyonun önüne geçmiş durumda. Belki takip ettiğim bir dizi olursa onu izliyorum. Onun dışında da kitap okumak ve internet kullanmayı televizyona tercih ediyorum. Son zamanlarda moda olan klasiklerden dizi yapma olayı beni çok rahatsız ediyor. Kitaptan o kadar çok uzaklaşılıyor ki. Ayrıca her kitabın dizisi, sinema filmi yapılırsa, kitap okuyan kesim okumayı bırakacak, ne yazık ki çocuklar ise kitap okumayı hiç öğrenemeyecekler.

Cem Güldemir (Marmara Üni. Gazetecilik 3. Sınıf yaş 21) : Haberleri izliyorum. Ama okul, dersler derken Tv izlemeye pek vaktim kalmıyor. Öğrencilerin çoğununda böyledir genelde. Müzik kanallarını seviyorum, belgesel izlemeyi çok severim. İnsana huzur veriyor. Sabah programlarını hiç izlemedim. Beni Tv’lerde en çok rahatsız eden cinselliğin bu kadar ön plana çıkarılması. İleride daha da belirgin olmasından korkuyorum. Bu dizileri çocuklarda izliyor, o sahneler çekilirken reytingi bir kenara bırakıp izleyici kitlesini düşünmeliler.

Elif Bilge (İTÜ Elektrik Müh. 1. Sınıf yaş 19) : Hiç Tv izlemiyorum. Yurtta kalmamın da etkisi var. Ama gün içinde ders, ödev derken vaktim kalmıyor. Haberleri gazetelerden takip etmeyi tercih ediyorum. Eğer denk gelirsem belgesel falan izliyorum. NTV’yi çok severim. Yazın Formula yarışlarını izlemiştim. Tv’lerde belgesel ve spora yönelik programların daha çok yapılması gerektiğini düşünenlerdenim. Sinemayı da es geçmek olmaz. Tartışma programları insanların izleyebileceği saatlerde yayınlanırsa, eminim dizi izlemek yerine tartışma programları izlenmeye başlanacaktır. Prof.lerimizi daha çok Tv’lere çıkarmalılar.

Gizem Kaçmaz (İTÜ Elektrik Müh. 1. Sınıf yaş 19) : Kanal D, Show, Atv gibi genelde toplumun izlediği kanalları izliyorum. Günde 2 saat civarı izlerim. Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü gibi dizileri de izliyorum. Gerekli mi, değil mi sorgulamadan izliyorum. Aslında eğlendirdiğini de söyleyemem. İlgi çekici oldukları için, bizden, bizim yaşam tarzımızdan farklı olduğu için izliyorum. Televizyon başlı başına bir kültürdür. Görmediklerini görüyor, bilmediklerini öğreniyorsun. Ben televizyonların şimdiki halinden memnunum.

Yunus Yıldız (İTÜ Makine Müh. Hazırlık Sınıfı yaş 19) : Günde bir saat gündemi takip etmek amaçlı izliyorum. Kanal D, Show gibi kanalları izliyorum. Ama Tv izleyicisinin çok olduğu saatlere diziler yerine tartışma programlarını koysalar daha çok Tv izlerim. Ama kanallarda kendi çıkarlarını düşünmek zorunda. Halka akşam saatlerinde tartışma programı ver, izlemez. Tv konusunda ilerleme kaydetmek için öncelikle halkın bakış açısının değişmesi lazım.

Ali Bahadır Karademir (2. Üniversitesi, Makine Müh. Yaş 23) : Tv’de sevdiğim programlar var ama yurtta kaldığım için internetten takip ediyorum. NTV ve NTV Spor, CNBC-e en çok izlediğim kanallar. Türk dizilerinden Kurtlar Vadisi’ni takip ediyorum. Onun dışında dizi izlemek istersem CNBC-e’yi takip ediyorum. Üniversite gençliği genelde bu kanalı izliyor. Tv’ler belli bir ölçüde kültürümüzü etkiliyor. Ama kültürümüzde Tv’den çok daha etkili olan şeyler var.

Haber: Zehra Daştan

Kaynak:abbasguclu.com