'40 bin öğretmen Ağustos ayında atanacak'
A.A29 Haziran 2012
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğretmenlerin özür grubu atamalarda mağduriyet yaşamaması için kıdem süresinin hesaplanmasında 30 Eylül'ü limit olarak belirleyeceklerini bildirdi. Bakan Dinçer, 40 bin öğretmen alımının Ağustos ayının sonuna doğru gerçekleştirmiş olacaklarını açıkladı.

Bakan Dinçer, 40 bin öğretmen alımını Ağustos ayının sonuna doğru gerçekleştirmiş olacaklarını, önümüzdeki yıldan itibaren öğretmen alımlarında yine KPSS'nin olacağını belirterek, “Ama KPSS'yi üç ayrı bölüm halinde yapacağız. Onlar da genel kültür, eğitim bilimleri ve alan sınavı olacak. Dolayısıyla önümüzdeki yıldan itibaren alacağımız öğretmenlerde alan sınavları yapılmış olacak” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ilköğretime kayıtları kısa zaman sonra ilan edeceklerini belirterek, “Çok yoğun bir çalışma var. Okul kayıtları girildikten sonra adrese dayalı kayıt sisteminden çocuklarımızın isimlerini alıp kayıtlarını aktaracağız. Zannediyorum 1 hafta, 10 gün içerisinde bu süreç tamamlanır” dedi.

Bakan Dinçer, “İlköğretime kayıt sistemi ne zaman açılacak? Bu konuyla ilgili çalışmalar sürüyor mu?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Çok büyük ihtimalle kısa zaman sonra bunları ilan edeceğiz. Çok yoğun bir çalışma var. Kayıtlarımızı elektronik ortamda, e-kayıt sistemiyle yapıyoruz. Bunları yapabilmek için de kanunun getirdiği yeni değişikliğe dayanarak okullardan hangilerinin ilkokul, hangilerinin ortaokul olacağının belirlenmiş olması gerekir. Ayrıca böyle bir ayrım yapılmayacaksa hangilerinde ilkokul ve ortaokulun birlikte yürütüleceğinin tespit edilmesi gerekir. Dolayısıyla bütün iller buna dair çalışmalarını tamamladılar. Bilişim ortamında bunların kayıtları giriliyor. Bu kayıtlar girildikten sonra yine biz elektronik olarak adrese dayalı kayıt sisteminden çocuklarımızın isimlerini alıp kayıtlarını aktaracağız. Zannediyorum 1 hafta, 10 gün içerisinde bu süreç tamamlanır.”

“Ders kitaplarının yayınlanması uzun sürecek”

“İlköğretimin yeni haftalık ders çizelgesine göre seçmeli ders programlarıyla ilgili çalışmalar ne aşamada?” sorusu üzerine Bakan Dinçer, Talim ve Terbiye Kurulu'nun bütün seçmeli derslerle ilgili program hazırlamaya başladığını belirtti.

Kurulun bununla ilgili ders kitabı konusunda alt yapı çalışmalarını da yürütmeye başladığını vurgulayan Dinçer, “Derslerin içerikleriyle ilgili düzenlemeleri Eylül ayına kadar tamamlamış olacağız. Ancak ders kitaplarının yayınlanmasıyla ilgili hususlar zannediyorum biraz daha uzun sürecek, çok büyük ihtimalle ders kitaplarımız gelecek yıl hazırlanır” diye konuştu.

KPSS'yi üç ayrı bölüm halinde yapacağız

“Yerel ihtiyaçlara cevap verecek kararları yerel idare verecek”

Bakan Dinçer, “Kürtçe gibi yeni seçmeli dersler için öğretmen alımları nasıl yapılacak?” sorusunu, “Öğretmen atamasını bu dönem merkezden yapmayacağız. Daha çok yerel düzeyde belirleyeceğiz. Biz, hangi dersler için, ne tür niteliklerde ve hangi alan öğretmenleri girebilir, onların tespitini yapacağız. Orada yerel kaynaklarla, yerel ihtiyaçlara cevap verecek kararları yerel idare verecek, yani valilik ve il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri verecek. Dolayısıyla henüz onunla ilgili merkezden yapmamız gereken bir düzenleme yok”

Liselerin haftalık ders çizelgesinde değişiklik yok

“Liselerin haftalık ders çizelgesinde bir değişiklik yapılacak mı?” sorusuna karşılık Dinçer, bu sene liseyle ilgili bir değişiklik yapılmayacağını, geçen seneki uygulamaların geçerli olacağını bildirdi.

Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması için her yıl düzenlenen yaz eğitim programlarına da ilişkin bilgi aktaran Dinçer, yaz döneminde okul öncesi eğitim için program yapılmasının çalışan velilere kolaylık sağlamak ve çocukların okula alışmalarını sağlamak için düzenlendiğini belirtti.

İhtiyaç duyulan yerlerde, talebin olmasıyla yaz eğitim programlarının açıldığını belirten Dinçer, bunun gerekçesinin okula bir hazırlık çalışması olduğunu, daha önceden de yapıldığını ancak bu sene daha sistematik yapılacağını söyledi.

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/20875619.asp